Ο πραγματικός λόγος που προκαλεί ισχυρές αναταράξεις στη τιμή του Bitcoin

Ο πραγματικός λόγος που προκαλεί ισχυρές αναταράξεις στη τιμή του Bitcoin
pexels
Πληθαίνουν οι ανησυχίες για ρυθμιστικές παρεμβάσεις.

Η αγορά του ψηφιακού asset βρίσκεται υπό πίεση από την Τετάρτη αφότου η Κίνα προειδοποίησε ως προς τη χρήση των κρυπτονομισμάτων.

Οι αγορές κρυπτονομισμάτων βρέθηκαν εν μέσω χαοτικών αγοραπωλησιών και οι σχετικές μετοχές επλήγησαν αφότου οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας υπονόησαν ότι θα παρέμβουν ενεργά στη χρήση των ψηφιακών νομισμάτων, των οποίων οι τιμές έχουν αυξηθεί ραγδαία φέτος.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, το bitcoin έχασε έως και 30% της αξίας του, πέφτοντας στα 30.101 δολάρια χθες, προτού περιορίσει τις απώλειές του σε λιγότερο από 8%.

Άλλα ψηφιακά νομίσματα χτυπήθηκαν σκληρά επίσης, με το ethereum, ένα από τα κρυπτονομίσματα με τις μεγαλύτερες αποδόσεις τον τελευταίο μήνα, να χάνει το ένα τέταρτο της αξίας του προτού οι απώλειές του σταθεροποιηθούν στο 20%. Τοποθετήσεις ύψους 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κρυπτονομίσματα έχουν ρευστοποιηθεί το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με δεδομένα από το bybt.com, έναν πάροχο δεδομένων σχετικά με κρυπτονομίσματα.

Η αναταραχή προέκυψε αφότου η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προειδοποίησε τους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς αναφορικά με την αποδοχή κρυπτονομισμάτων ως τρόπο πληρωμής, καθώς και αναφορικά με την προσφορά σχετικών υπηρεσιών και προϊόντων. Η εξέλιξη αυτή ενίσχυσε τις ανησυχίες των επενδυτών ότι οι ρυθμιστικές αρχές ίσως εντείνουν την εποπτεία του συγκεκριμένου asset.

Ο Elon Musk, διευθύνων σύμβουλος της Tesla και γνωστός λάτρης των κρυπτονομισμάτων, την περασμένη εβδομάδα άλλαξε την απόφασή του ως προς την αποδοχή του bitcoin ως πληρωμή για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της εταιρείας, επικαλούμενος περιβαλλοντικούς λόγους, οξύνοντας έτσι τις ανησυχίες για το μακροπρόθεσμο μέλλον αυτής της κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων.

Σε tweet του την Τετάρτη, ο Musk ανέφερε ότι η Tesla θα διατηρήσει το bitcoin μακροπρόθεσμα και δεν θα πουλήσει τα αποθέματά της στο συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα.

Η Cathie Wood, ιδρυτής της Ark Invest που έχει επενδύσει σε εταιρείες που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα, επανέλαβε επίσης την υποστήριξή της για το bitcoin. «Δεν πτοούμαστε από συγκυρίες σαν κι αυτή» ανέφερε στο Bloomberg Television.

Οι συνθήκες στην αγορά είναι εξαιρετικά ασταθείς, με την τιμή του bitcoin να εμφανίζει μεγάλες αυξομειώσεις. Τα Binance και Coinbase, δύο από τα πιο γνωστά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, παρουσίασαν τεχνικά προβλήματα καθώς οι χρήστες προσπάθησαν να πουλήσουν τα αποθέματά τους.

Άλλα κρυπτονομίσματα επίσης κατέρρευσαν, όπως το «καλαμπούρι» dogecoin, η τιμή του οποίου έπεσε κατά 40%.

Το ψηφιακό νόμισμα δεν είναι «πραγματικό νόμισμα» και «δεν πρέπει και δεν γίνεται να χρησιμοποιείται ως νόμισμα στην αγορά» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας την Τρίτη. Και χαρακτήρισε ως «κερδοσκοπία» την πρόσφατη αύξηση των τιμών των κρυπτονομισμάτων.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την εκστρατεία της Κίνας να περιορίσει τη θεσμική δραστηριότητα σχετικά με τα κρυπτονομίσματα, καθώς ετοιμάζεται να λανσάρει το δικό της ψηφιακό νόμισμα. Άλλες, αγορές, όπως εκείνη των ΗΠΑ, έχουν παραμείνει σχετικά ανοιχτές στη θεσμική εμπλοκή.

«Ένα μέρος της κινεζικής αντίδρασης οφείλεται στο ότι έχουν το δικό τους ψηφιακό ρενμίμπι, καθώς και στην έλλειψη ελέγχου επί των εκροών ρευστού και στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν ότι οι πολίτες δεν θα πέσουν θύματα απάτης» ανέφερε ο Paul Haswell, της δικηγορικής εταιρείας Pinsent Masons με έδρα στο Χονγκ Κονγκ.

Η πίεση της Κίνας στα κρυπτονομίσματα απέκτησε μια δυναμική το 2017, όταν η κυβέρνηση έκλεισε τα ανταλλακτήρια bitcoin της χώρας, τα οποία προηγουμένως αντιπροσώπευαν την πλειονότητα των παγκόσμιων συναλλαγών.

Τα σχέδια της κυβέρνησης για ένα ψηφιακό ρενμίνμπι, το οποίο θα παρέχει στην κεντρική τράπεζα ένα αρχείο όλων των νομισματικών συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο, θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν αντίπαλο μηχανισμό πληρωμών χωρίς μετρητά που θα ανταγωνίζεται τις τεράστιες διαδικτυακές πλατφόρμες fintech της Ant Group και της Tencent