Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ξαναγράφει την ιστορία της Κίνας

Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ξαναγράφει την ιστορία της Κίνας
(210301) -- BEIJING, March 1, 2021 (Xinhua) -- Chinese President Xi Jinping, also general secretary of the Communist Party of China (CPC) Central Committee and chairman of the Central Military Commission, addresses the opening of a training session for young and middle-aged officials at the Party School of the CPC Central Committee (National Academy of Governance), March 1, 2021. (Xinhua/Wang Ye) (Photo by WANG YE / XINHUA / Xinhua via AFP) Photo: AFP
Με πιθανό στόχο να επεκτείνει την εξουσία του επ’ αόριστον.

του Grady McGregor

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φαίνεται ότι θα ηγείται της Κίνας στο ορατό μέλλον, τώρα που εδραίωσε τη θέση του ως κεντρική φιγούρα για το …παρελθόν της χώρας.

Την Πέμπτη, μια συνάντηση κορυφαίων ηγετών του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) υιοθέτησε ένα ψήφισμα που ουσιαστικά συνέγραψε εκ νέου την επίσημη 100ετή ιστορία του Κόμματος, ώστε ο σημερινός πρόεδρος Σι να εμφανίζεται σε περίοπτη θέση μαζί με τους πρώην ηγέτες Μάο Τσετούνγκ, τον ιδρυτή της σύγχρονης Κίνας, και Ντενγκ Σιαοπίνγκ, ο οποίος μεταρρύθμισε την οικονομία της Κίνας και την άνοιξε στον κόσμο.

«Η Κεντρική Επιτροπή καλεί ολόκληρο το Κόμμα, τον στρατό και όλο τον κινεζικό λαό να συσπειρωθούν στενότερα γύρω από την Κεντρική Επιτροπή με πυρήνα τον σύντροφο Σι Τζινπίνγκ», έγραψε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΚ σε ανακοίνωση για τη συνάντηση.

Το Xinhua, το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας, χαρακτήρισε την ανακοίνωση ως «ψήφισμα-ορόσημο» που καταγράφει «σημαντικά επιτεύγματα» στην 100χρονη ιστορία του ΚΚΚ. Πριν από την εκδήλωση, τα κρατικά ειδησεογραφικά πρακτορεία κατέκλυσαν τις κινεζικές εφημερίδες και τα ερτζιανά με μια εγκωμιαστική κάλυψη της διακυβέρνησης του Σι, δημοσιεύοντας αναλύσεις για το πώς έχει μεταμορφώσει την Κίνα σε μια ισχυρή παγκόσμια δύναμη από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2012.

Το έγγραφο δεν αναφέρει ρητά ότι ο Σι θα κυβερνά την Κίνα επ’ αόριστον. Αλλά το σπάνιο ψήφισμα, καθώς και τα στοιχεία στο κείμενο που αναδεικνύουν τον ρόλο του Σι στην ιστορία της Κίνας, κάνουν τους ειδικούς να είναι βέβαιοι ότι η κυβέρνηση της Κίνας προετοιμάζει το έδαφος για να αναλάβει ο Σι μια σπάνια τρίτη πενταετή θητεία ως ηγέτης της Κίνας σε μια κρίσιμη συνάντηση που θα λάβει χώρα του χρόνου.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΚ αποτελείται από σχεδόν 400 κορυφαίους πολιτικούς αξιωματούχους της Κίνας και είναι ο τρίτος ισχυρότερος κομματικός οργανισμός της χώρας μετά το 25μελές Πολιτικό Γραφείο και την 7μελή Διαρκή Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου.

Η Κεντρική Επιτροπή έχει ευρεία εντολή να συζητά, να ψηφίζει και να εφαρμόζει την εθνική πολιτική, με κάθε συνεδρίαση να επικεντρώνεται σε διαφορετικά στοιχεία της κινεζικής πολιτικής, όπως ο διορισμός υπουργών, η εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων ή η χάραξη μελλοντικών σχεδίων. Το σώμα συγκαλεί επτά ολομέλειες κεκλεισμένων των θυρών -το όνομα των μυστικών συνεδριάσεων που έχουν ως πρότυπο το σύστημα της Σοβιετικής Ρωσίας- σε κάθε πενταετή προεδρική θητεία.

Στην τρίτη ολομέλεια της δεύτερης θητείας του Σι το 2018, η Κεντρική Επιτροπή πρότεινε να καταργηθούν επίσημα τα όρια της προεδρικής θητείας, τα οποία προηγουμένως περιόριζαν τους προέδρους σε δύο συνεχόμενες θητείες, και να ανοίξει η «πόρτα» στον Σι να αναλάβει τον έλεγχο της Κίνας μετά το 2022. Το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας, το νομοθετικό σώμα της χώρας, διέγραψε επίσημα τα όρια θητείας από το σύνταγμα της Κίνας μερικές εβδομάδες αργότερα.

Στην έκτη ολομέλεια αυτής της εβδομάδας, η Κεντρική Επιτροπή πήρε μια παρόμοια τολμηρή απόφαση να υιοθετήσει ένα ψήφισμα που αποσκοπεί στο να ξαναγράψει την κινεζική ιστορία.

Ο Alfred Wu, καθηγητής κινεζικής πολιτικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, λέει ότι ιστορικά ψηφίσματα όπως αυτό που υιοθέτησε η Κεντρική Επιτροπή αυτή την εβδομάδα έχουν προταθεί μόνο δύο φορές στην ιστορία της Κίνας – μία φορά από τον Μάο το 1945 για να σφίξει τα …χαλινάρια ως ηγέτης του κόμματος και μία φορά από τον Ντενγκ το 1981 για να παρεκκλίνει από την κυριαρχία του Μάο και να χαράξει μια νέα οικονομική πορεία για τη χώρα.

Το ψήφισμα αυτής της εβδομάδας προσπάθησε να μεταφέρει την ιδέα ότι ο Μάο ίδρυσε τη χώρα, ο Ντενγκ την έκανε πλούσια και ο Σι «την έκανε ισχυρή», επεσήμανε ο Γου. «Αυτό το έγγραφο προσπαθεί σαφώς να θέσει τα θεμέλια για να συνεχίσει τη θητεία του ο Σι Τζινπίνγκ».

Πηγή: Fortune.com