Ο πρόεδρος της Capital Point στο Fortune: Αυτή είναι η συνταγή για να πετύχει η Ελλάδα στις νέες επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος της Capital Point στο Fortune: Αυτή είναι η συνταγή για να πετύχει η Ελλάδα στις νέες επιχειρήσεις

Ο Dr. Shuki Gleitman βρέθηκε στην Αθήνα για το Equity Investment Forum και μίλησε για τις επενδύσεις, τα startups και το ρόλο του κράτους.

Η ανάγκη να υπάρξει στην Ελλάδα ένα εθνικό πλάνο με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, το οποίο θα επιτρέψει στην χώρα μας να μην παρακολουθεί απλά, αλλά να συμμετέχει ενεργά στις εξελίξεις του 21ου αιώνα, είναι πιο μεγάλη από ποτέ. Η ταχύτητα με την οποία αλλάζουν τα δεδομένα στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη είναι πολύ μεγάλη και παρά τα προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση, η ρευστότητα παγκοσμίως παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Έτσι είναι επιτακτικό να παρουσιάζονται οι επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν και στην Ελλάδα, με τις βέλτιστες πρακτικές, ώστε να προσεγγίζουμε τη ρευστότητα αυτή.

Αυτό ήταν και το βασικό μήνυμα στο Equity Investment Forum, το οποίο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Αθήνα 7- 8 Δεκεμβρίου με περισσότερους από 1300 συμμετέχοντες . To Forum συνδιοργανώθηκε από το Χρηματιστήριο Αθηνών, τον Οργανισμό Enterprise Greece, την Ένωση Ελληνικών Εταιριών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (HVCA), το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (TANEO Α.Ε.) και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, συντονιστή του Enterprise Europe Network – Hellas.

Φέτος, το Forum φιλοξένησε το Ισραήλ ως τιμώμενη χώρα, εκτιμώντας ιδιαίτερα την ενεργό συμμετοχή της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα. Με αυτή την ευκαιρία, Ισραηλινοί ειδικοί σε τομείς όπως η καινοτομία, η έρευνα και ανάπτυξη, τα επιχειρηματικά κεφάλαια (VCs), και το νομικό πλαίσιο που αφορά ευρεσιτεχνίες έδωσαν διαλέξεις και συμμετείχαν σε workshops, όπου και ανέλυσαν ζητήματα όπως το Ισραηλινό οικοσύστημα υψηλής τεχνολογίας και οι μέθοδοι επιτυχίας, η Ισραηλινή προσέγγιση στην ενθάρρυνση της έρευνας και ανάπτυξης, τα επιχειρηματικά εργαλεία και η προώθηση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, η εταιρική καινοτομία, καθώς και το νομικό πλαίσιο και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

Ο ρόλος της εκπαίδευσης και του R&D
Ανάμεσα τους και ο Dr. Yehoshua (Shuki) Gleitman, Πρόεδρος της εταιρείας Capital Point Ltd και πρώην Επικεφαλής Επιστήμων (Chief Scientist) του Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας του Ισραήλ. Μιλώντας στο FortuneGreece.com αναφέρθηκε στη συμμετοχή του στη διοργάνωση αλλά και στο πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για ένα σταθερό και πλήρες οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

«Βασικός παράγοντας, ώστε μια χώρα να οικοδομήσει ένα πετυχημένο οικοσύστημα επιχειρηματικότητας, είναι η ισχυρή ακαδημαϊκή βάση, πάνω στην οποία θα στηριχθεί το εκπαιδευτικό της σύστημα. Η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική και πρέπει να συνδυάζεται με τις απαραίτητες επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη, που μπορούν να ενισχύσουν το τεχνολογικό και επιστημονικό υπόβαθρο της Ελλάδας. Η χώρας σας, ως μέλος της Ε.Ε., πρέπει να εκμεταλλευτεί όλες τις δυνατότητες και τα εργαλεία που της παρέχει στο συγκεκριμένο πεδίο» αναφέρει.

Ο Dr. Shuki Gleitman έχει μεγάλη εμπειρία στο συγκεκριμένο κομμάτι, καθώς κατά τη διάρκεια της θητείας του στο του Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας του Ισραήλ, ήταν υπεύθυνος για μεγάλα τεχνολογικά προγράμματα της χώρας, μέσω των οποίων επενδύθηκαν περισσότερα από 1,5 δισ. δολάρια για δραστηριότητες R&D στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Όσον αφορά τις επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη, ο Shuki τονίζει ότι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να συνεισφέρει, αλλά ο δημόσιος τομέας είναι αυτός που πρέπει να δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο.

«Το ρυθμιστικό και νομικό πλαίσιο για τις επενδύσεις είναι ένας τομέας, στον οποίο η κυβέρνηση κάθε χώρας καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο. Επίσης το κράτος θα πρέπει να ενισχύσει τις νεοφυείς επιχειρήσεις και στο κομμάτι της χρηματοδότησης, ενώ είναι αναγκαίο να χρησιμοποιηθούν όλα εκείνα τα εργαλεία που προστατεύουν τους επενδυτές και τους δίνουν κίνητρο να επενδύσουν».

Στο ρόλο που καλείται να παίξει η κυβέρνηση αναφέρθηκε άλλωστε στην εκδήλωση και ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης. Όπως τόνισε στην παρούσα φάση η κυβέρνηση προσπαθεί να ενεργοποιήσει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και να δημιουργήσει ένα βιώσιμο επιχειρηματικό περιβάλλον, δίνοντας προτεραιότητα στους νέους, απλοποιώντας το σύστημα αδειοδότησης των επιχειρήσεων και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα.

«Αυτό που πετύχαμε στο Ισραήλ είναι μια λογική κυβερνητική πολιτική σε θέματα υποστήριξης της καινοτομίας σε συνδυασμό με μια πολύ καλή ακαδημαϊκή κοινότητα. Έχουμε ένα μείγμα από εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, υποστηρικτική κρατική πολιτική και υψηλές επενδύσεις στην ανάπτυξη και στο κομμάτι του R&D» συμπληρώνει ο Shuki απαντώντας στην ερώτηση για το ποια μαθήματα μπορεί να πάρει η χώρα μας από το πετυχημένο μοντέλο νεοφυούς επιχειρηματικότητας στο Ισραήλ.

Οι νέες επιχειρήσεις και τα VCs
Στη φετινή διοργάνωση του Equity Investment Forum υπεβλήθησαν 300 επιχειρηματικές ιδέες, εκ των οποίων τα 2/3 προέρχονται από επιχειρήσεις στα αρχικά στάδια ανάπτυξης (seed και start-ups) και το 1/3 προέρχεται από υφιστάμενες επιχειρήσεις που ζητούν κεφάλαια περαιτέρω ανάπτυξης. Το συνολικό αιτούμενο κεφάλαιο για επιχειρηματικά σχέδια μεταξύ 1-10 εκ. ευρώ ανήλθε στα 420 εκ. ευρώ, ενώ οι προβλεπόμενες θέσεις εργασίας ανέρχονται σε περισσότερες από 10 χιλ. και αφορούν υψηλής εξειδίκευσης στελεχιακό δυναμικό.

Το παρών στην εκδήλωση άλλωστε έδωσαν 27 ελληνικά, ισραηλινά και διεθνή venture capital funds. Ο Dr. Shuki Gleitman, εκπροσωπώντας και την Capital Point Ltd, ανέφερε τι προσέχει σε μια startup που βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, ώστε να επενδύσει σε αυτή.

«Μετά από τόσα χρόνια στο χώρο των επενδύσεων ακόμα δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι ξέρω τι ακριβώς είναι αυτό που μετατρέπει μια ιδέα σε μια πετυχημένη επιχείρηση. Προσωπικά εστιάζω σε projects που έχουν τεχνολογικό ενδιαφέρον και που δημιουργούν ευκαιρίες. Επίσης δίνω πάντα σημασία στους ανθρώπους και στις ομάδες που στήνουν μια εταιρεία. Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι πολύ σημαντικός, όπως και το όραμα και η ιδέα. Θα ήθελα να αναφέρω το παράδειγμα της Checkpoint, η οποία σήμερα είναι μια εξαιρετική εταιρεία. Όταν ήρθαν σε εμένα το 1992, μου δήλωσαν ότι στο μέλλον ένα από τα βασικότερα εργαλεία για τις επιχειρήσεις θα είναι το διαδίκτυο και ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα η ηλεκτρονική ασφάλεια. Μιλάμε για μια περίοδο όπου το ίντερνετ ήταν κυρίως εσωτερικό και χρησιμοποιούνταν για να συνδέει πανεπιστήμια και οργανισμούς. Στην ουσία δεν υπήρχε αγορά, αλλά ήταν μια πολύ καλή ομάδα και έτσι επενδύσαμε σε αυτή ενάντια σε όλες τις προβλέψεις τότε των αναλυτών. Σήμερα η εταιρεία είναι διεθνής παίχτης στον τομέα του Data Security».

Η Capital Point ιδρύθηκε το 2000 και επενδύει κυρίως σε νεοφυείς επιχειρήσεις στο Ισραήλ, οι οποίες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Η εταιρεία διαθέτει ένα μεγάλο portfolio από startups, που αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τις 50 και δραστηριοποιούνται στους τομείς των ιατρικών υπηρεσιών, του life science, αλλά και της υψηλής τεχνολογίας. Όπως επισημαίνει ο Shuki, τα Venture Capitals σπάνια επενδύουν σε εταιρείες που είναι σε αρχικό επίπεδο ανάπτυξης και βρίσκονται εκτός της περιοχής τους γεωγραφικά. «Δεν μπορώ να επενδύσω πολλά χρήματα σε μια εταιρεία, αν δεν μπορώ να την επισκεφτώ με το ποδήλατό μου. Κάθε χώρα πρέπει να αναπτύξει εγχώριους παίχτες που θα επενδύσουν και σε εγχώριες εταιρείες» αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ συμπληρώνει ότι μπορούν να υπάρχουν συνέργειες σε επίπεδο τεχνογνωσίας και mentoring μεταξύ χωρών σε πρώτο στάδιο.

Όπως αναφέρθηκε στο Forum από τον Πρόεδρο της ΗVCA Γιάννη Παπαδόπουλο, σήμερα δραστηριοποιούνται στην αγορά 22 Venture Capital εταιρίες, των οποίων τα επενδεδυμένα κεφάλαια ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ. Με τα κεφάλαια αυτά έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 20 χρόνια επενδύσεις σε περισσότερες από 130 ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συμβάλλοντας σημαντικά στη δημιουργία και διατήρηση περισσοτέρων από 50.000 θέσεων εργασίας, στην ανάπτυξη, τη μεγέθυνση τους και την ανταγωνιστικότητά τους.

Οι διοργανωτές του Forum και οι επενδυτές συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους άμεσα παρέχοντας συμβουλευτική καθοδήγηση στους επιχειρηματίες ούτως ώστε να διαμορφώσουν πιο ελκυστικό επιχειρηματικό πλάνο για την επιτυχή άντληση κεφαλαίων.

Άλλωστε, όπως τονίζει ο πρόεδρος της Capital Point, στο τέλος της ημέρας αυτό που μετράει είναι να μπορείς να συγκεντρώσεις κεφάλαια και να προσελκύσεις τις επενδύσεις που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της οικονομίας….