Ο πρόεδρος της FIFA πήρε …κόκκινη κάρτα επειδή είπε ότι οι ποδοσφαιρίστριες του Παγκοσμίου Κυπέλλου πρέπει να «πείσουν εμάς τους άνδρες» ότι αξίζουν ίση αμοιβή

Ο πρόεδρος της FIFA πήρε …κόκκινη κάρτα επειδή είπε ότι οι ποδοσφαιρίστριες του Παγκοσμίου Κυπέλλου πρέπει να «πείσουν εμάς τους άνδρες» ότι αξίζουν ίση αμοιβή
epa10754509 President of the Federation Internationale de Football Association (FIFA) Gianni Infantino speaks to reporters during a press conference ahead of the FIFA Women's World Cup in Auckland, New Zealand, 19 July 2023. Australia and New Zealand will co-host the FIFA Women's World Cup beginning on 20 July to 20 August 2023 EPA/HOW HWEE YOUNG Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα σχόλια του Gianni Infantino ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων.

Οι καλύτερες ποδοσφαιρίστριες του κόσμου μπορούν να επιτύχουν μισθολογική ισότητα – αρκεί να «πείσουν πρώτα εμάς τους άνδρες», σύμφωνα με τον πρόεδρο της FIFA Gianni Infantino, σε μια δήλωση που προκάλεσε σχεδόν αμέσως αντιδράσεις.

«Λέω σε όλες τις γυναίκες ότι έχετε τη δύναμη να αλλάξετε. Διαλέξτε τις σωστές μάχες. Έχετε τη δύναμη να αλλάξετε. Έχετε τη δύναμη να πείσετε εμάς τους άνδρες τι πρέπει να κάνουμε και τι δεν πρέπει να κάνουμε», δήλωσε ο Infantino την Παρασκευή στο δεύτερο συνέδριο της FIFA για το γυναικείο ποδόσφαιρο στο Σίδνεϊ.

Και πρόσθεσε: «Κάντο εσύ. Απλά κάντο. Με μένα, με τη FIFA, θα βρείτε ανοιχτές πόρτες. Απλά σπρώξτε τις πόρτες. Είναι ανοιχτές».

Πολλές αθλήτριες έσπευσαν να καταγγείλουν τα σχόλια. Η Νορβηγίδα παίκτρια και πρώτη γυναίκα κάτοχος της Χρυσής Μπάλας Ada Hegerberg έκανε ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X: «Δουλεύω πάνω σε μια μικρή παρουσίαση για να πείσω τους άνδρες. Ποιος είναι μέσα;»

Η πρώην διεθνής Καναδή Amy Walsh αστειεύτηκε λέγοντας ότι οι γυναίκες θα πρέπει να ονομάσουν την παγκόσμια προσπάθειά τους για ισότητα “Convince the Men – A Gianni Infantino Joint“.

Τα σχόλια έρχονται εν μέσω της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών, που διεξάγεται στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, το οποίο σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων εισιτηρίων και τεράστια αύξηση των εσόδων από χορηγίες. Η Αγγλία θα αντιμετωπίσει την Ισπανία στον τελικό της Κυριακής στο Στάδιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι συντονίστηκαν για να παρακολουθήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο σε όλο τον κόσμο και δύο εκατομμύρια παρακολούθησαν τους αγώνες αυτοπροσώπως. Πρόκειται για νούμερα-ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης. Το τουρνουά έβγαλε επίσης τα έξοδά του, αποφέροντας 570 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της FIFA, σε αντίθεση με τις διοργανώσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών του 2015 και του 2019. Ωστόσο, οι γυναίκες συνεχίζουν να υστερούν στις αμοιβές, ακόμη και όταν η δημοτικότητα του αθλήματος συνεχίζει να εκτοξεύεται.

Η νικήτρια ομάδα στο φετινό τουρνουά θα λάβει 10,5 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 6,2 εκατομμύρια προορίζονται για διανομή στις παίκτριές της. Αντίθετα, η Αργεντινή, η νικήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανδρών στο Κατάρ πέρυσι, έλαβε 42 εκατομμύρια δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βέβαια, ο Infantino υπήρξε στο παρελθόν ένθερμος υποστηρικτής του γυναικείου ποδοσφαίρου. Έχει ζητήσει καλύτερες αθλητικές συνθήκες, απαίτησε από τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να προσφέρουν υψηλότερες προσφορές για την προβολή του τουρνουά στην τηλεόραση -το οποίο βεβαίως ο ίδιος έχει συνδέσει με χαμηλότερα χρηματικά έπαθλα- και απαίτησε από περισσότερες χώρες να δημιουργήσουν γυναικεία πρωταθλήματα.

Ο πρόεδρος της FIFA έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι ελπίζει να προσφέρει ίσα χρηματικά έπαθλα για τα Παγκόσμια Κύπελλα ανδρών και γυναικών μέσα σε λίγα χρόνια.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του στο Σίδνεϊ, ο Infantino δήλωσε: «Απλά συνεχίστε να πιέζετε, συνεχίστε το μομέντουμ, συνεχίστε να ονειρεύεστε και ας πάμε με στόχο μια πλήρη ισότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com