Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ελλάδας στο νέο ενεργειακό τοπίο της ΝΑ Ευρώπης

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ελλάδας στο νέο ενεργειακό τοπίο της ΝΑ Ευρώπης
A picture taken on November 28, 2022, shows a pressure gauge on gas pipes at a GRTgaz compressor station, in Morelmaison, eastern France. - A compressor station is a facility which helps the transportation process of natural gas from one location to another. Natural gas, while being transported through a gas pipeline, needs to be constantly pressurized in certain distance intervals (around 200km). GRTgaz owns and operates the longest high-pressure natural gas transmission network in Europe (Photo by SEBASTIEN BOZON / AFP) Photo: AFP
Οι εξαγορές της ΔΕΗ και οι πρωτοβουλίες του ΑΔΜΗΕ, που αλλάζουν το «παιχνίδι».

Νέες ενεργειακές συνδέσεις, υποδομές και εξαγορές δημιουργούν το πλαίσιο για την ανάδειξη της Ελλάδας ως βασικού παράγοντα στην ενεργειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία διαμορφώνεται κυρίως από δύο παράγοντες: τη μετάβαση σε λιγότερο ρυπογόνο ενεργειακό μείγμα και τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι εξαγορές της ΔΕΗ στη Ρουμανία και οι αναμενόμενες εξελίξεις στη Βουλγαρία και άλλες χώρες της περιοχής, μαζί με τις νέες πρωτοβουλίες του ΑΔΜΗΕ για την ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, αποτελούν τις σημαντικότερες ενέργειες μέχρι στιγμής. Άλλοι μεγάλοι ενεργειακοί ομίλοι παρακολουθούν επίσης την περιοχή για ευκαιρίες επένδυσης.

Εκτός από τις επενδύσεις για την ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, συζητήθηκε επίσης η ενδυνάμωση της διασυνδετικής χωρητικότητας μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σερβία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτό απαιτεί τη συνεργασία του διαχειριστή Βόρειας Μακεδονίας MEPSO, στον οποίον εκδηλώθηκε ενδιαφέρον συμμετοχής από τον ΑΔΜΗΕ. Ωστόσο, οι επενδύσεις αυτές, όπως και άλλες ελληνικές επενδύσεις στη Β. Μακεδονία, φαίνεται να αναβάλλονται μετά τις εκλογές στη γειτονική χώρα.

Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης διασύνδεσης με τη Βουλγαρία, ο ΑΔΜΗΕ ετοιμάζει νέες συνδέσεις με την Ιταλία, την Αλβανία, τη Β. Μακεδονία και την Τουρκία. Αυτά τα έργα, που βρίσκονται στα βόρεια σύνορα, συμπληρώνουν τα σχέδια για τις μεγάλες διασυνδέσεις, ενώ ο ΑΔΜΗΕ αναπτύσσει επίσης τη γραμμή Green Aegean Interconnector που καταλήγει στη Γερμανία μέσω Αδριατικής, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τα Βαλκάνια, η ΔΕΗ στοχεύει να αναπτυχθεί περισσότερο στην περιοχή, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης στο 5ο Southeast Europe & East Med στην Ουάσινγκτον.

Σημειώνεται ότι έχει ολοκληρώσει την εξαγορά της ENEL Ρουμανίας και σχεδιάζει την εκμετάλλευση μονάδων ΑΠΕ στην περιοχή μέχρι το 2030.