Ο πρωθυπουργός ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο

Ο πρωθυπουργός ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Armin Laschet, στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020. Στη συνάντησή τους συζητήθηκαν τα σημαντικά μέτρα που ανακοινώθηκαν στη πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, που στοχεύουν στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την οικονομική ανάκαμψη στην ΕΕ, που επλήγη από την πανδημία του κορωνοϊού. Συζητήθηκαν, επίσης, οι διμερείς οικονομικές σχέσεις εστιάζοντας στα σημαντικά περιθώρια βελτίωσης σε ότι αφορά τις γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προκλήσεις της πανδημίας και στις πρωτοβουλίες της Ελληνικής κυβέρνησης για την έγκαιρη αντιμετώπισή της αλλά και στις πρόνοιες που έχουν ληφθεί για τη σταδιακή επανεκκίνηση του τουρισμού με στόχο τη μέγιστη ασφάλεια όλων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο μεταναστευτικό όπου υπογραμμίστηκε η ανάγκη έμπρακτης αλληλεγγύης από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τέλος αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε η τουρκική προκλητικότητα και η πρόσφατη Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για την έκρυθμη κατάσταση στο Αιγαίο ενημέρωσε ο πρωθυπουργός τους πολιτικούς αρχηγούς.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χθες ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για τις τουρκικές προκλήσεις και του επεσήμανε ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή. Λίγη ώρα αργότερα ο κ. Στόλτενμπεργκ έγραψε στο Twitter ότι «η κατάσταση πρέπει να ληθεί με πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Από πλευράς του το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα με έκδοση αυστηρής ανακοίνωσης, διά της οποίας αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, ο προσχηματικός χαρακτήρας της φερόμενης τουρκικής ετοιμότητας για διάλογο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ τονίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό, θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τέλος, η Τουρκία καλείται να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Επιπλέον, ο Νίκος Δένδιας είχε ήδη δώσει από το πρωί οδηγίες στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα να διαμηνύσει αυστηρό διάβημα στο τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ενημερώθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.