Ο πρότυπος συνεταιρισμός στέβια στη Λαμία που εντυπωσίασε τον Τζέφρι Πάιατ

Ο πρότυπος συνεταιρισμός στέβια στη Λαμία που εντυπωσίασε τον Τζέφρι Πάιατ

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα επισκέφτηκε μαζί με τον Κώστα Μπακογιάννη τον Συνεταιρισμό.

Στο Συνεταιρισμό στέβια στη Λαμία, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

O Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, συνοδευόμενος από αποστολή της Πρεσβείας και από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, καθώς και από επιτελείο πολιτικών προσώπων της Περιφέρειας, έκαναν ολιγόωρη επίσκεψη στο Συνεταιρισμό, όπου και είχαν την ευκαιρία να μάθουν πληροφορίες για την παραγωγή στέβια, την καινοτόμο δράση του Συνεταιρισμού, τις συνεργασίες με Βιομηχανίες και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, αλλά και τα επόμενα βήματα.

Ο Συνεταιρισμός, όπως τόνισε ο κ. Μπακογιάννης, αποτελεί μία από τις πιο καινοτόμες επιχειρήσεις της Στερεάς, τόσο για τη σύσταση και διοίκηση της, όσο και για τα προϊόντα που παράγει. Οι άνθρωποι του Συνεταιρισμού, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για την Περιφέρεια για τη συνεργασία τους, την καινοτομία τους και την εξέλιξη τους.

Ιδιαίτερη εντύπωση στον κ. Πρέσβη έκανε η ομαδική προσπάθεια των παραγωγών της Στέβια Ελλάς, που μέσα σε λίγα χρόνια κατάφεραν με σταθερά βήματα να περάσουν από το στάδιο της παραγωγής α’ ύλης σε τελικό προϊόν και μάλιστα χωρίς κάποια επιδότηση ή χρηματοδότηση, αλλά με ιδία συμμετοχή των μελών του (crowd sourced).

Ο Τζέφρι Πάιατ εξεπλάγην από τη πληθώρα συνεργασιών του Συνεταιρισμού με τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ελλάδας, αλλά και την εξωστρέφεια που έχει επιδείξει σε αυτά τα χρόνια.

Στην εποικοδομητική συνάντηση του κ. Πρέσβη, του κ. Μπακογιάννη και των λοιπών επισκεπτών με τον Χρήστο Σταμάτη (CEO, Στέβια Ελλάς), συμπεριλαμβανομένων των Λεωνίδα Ζέρβα (Πρόεδρος Δ.Σ. Στέβια Ελλάς) και Παναγιώτη Κούτρα, (Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Στέβια Ελλάς), συζητήθηκαν θέματα ιδιαίτερης αξίας για τη Stevia Hellas.

«Η πόρτα για την πρώτη μεγάλη βιομηχανία που συνεργαστήκαμε άνοιξε όταν το ΕΒΕΑ, στο οποίο συμμετείχαμε ως επιχείρηση, μας σύστησε. Τα incubators και οι λοιποί φορείς μας έχουν στηρίξει από την πρώτη στιγμή που ιδρυθήκαμε», τόνισε ο κ. Σταμάτης.

Τονίστηκε η σημασία της συνεργασίας και το αντίκτυπο της όχι μόνο σε τοπικό επίπεδό, αλλά σε πανευρωπαϊκό, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Σταμάτης, «ο συνεταιρισμός μας αποτελεί τον μοναδικό παραγωγό στέβια σε μεγάλη κλίμακα, σε όλη την Ευρώπη».

Έμφαση δόθηκε και στο σημαντικό ρόλο που έχει ο Συνεταιρισμός στην εκπαίδευση των νέων παραγωγών του, αλλά και άλλων παραγωγών της ευρύτερης περιοχής μέσα από το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά». Το πρόγραμμα αυτό εδώ και ένα χρόνο υποστηρίζεται επιστημονικά από το Rutgers University και την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Επίσης, συζητήθηκαν δράσεις στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας (30% των παραγωγών του Συνεταιρισμού είναι γυναίκες) και πως θα μπορούσε η Αμερικάνικη Πρεσβεία να τις ενισχύσει.

Οι επικεφαλής του Συνεταιρισμού, συζήτησαν επίσης με τον Πρέσβη για την μελλοντική επένδυση των 8 εκ. €, η οποία ξεκινά άμεσα και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος πενταετίας. Η επένδυση αυτή που αφορά στη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας φύλλων στέβιας και παραγωγής τελικών προϊόντων, θα χρηματοδοτηθεί από το Συνεταιρισμό, αλλά και μέσω επενδυτικών funds και μελλοντικών συνεργατών.

Στην επένδυση αυτή, o κ. Πρέσβης έδωσε ιδιαίτερη προσοχή, τονίζοντας ότι ο Συνεταιρισμός θα πρέπει να δώσει έμφαση στην ενίσχυση της παρουσίας του σε συνέδρια, όπως το Global Entrepreneurship Summit 2019, που με την ενίσχυση της Πρεσβείας μπορεί να έρθει το βέλτιστο αποτέλεσμα στις επιδιώξεις του.

Ο κ. Πρέσβης στο τέλος της συνάντησης έλαβε αναμνηστικό δώρο από τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα της περιοχής της Κεντρικής Ελλάδας, αλλά και μία παραδοσιακή γκλίτσα, χαραγμένη με το όνομα του κ. Πρέσβη.