Ο Quentin Desurmont, ιδρυτής της Traveller Made, στο Fortune: «Το ταξίδι είναι μια αναγκαία πολυτέλεια»

Ο Quentin Desurmont, ιδρυτής της Traveller Made, στο Fortune: «Το ταξίδι είναι μια αναγκαία πολυτέλεια»
Η ανάκαμψη των ταξιδιών πολυτελείας, το στοίχημα της ασφάλειας και οι ανάγκες του «νέου» ταξιδιώτη.

Στον λεγόμενο τουρισμού πολυτελείας το όνομα Quentin Desurmont έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και οι επαγγελματίες του κλάδου εμπιστεύονται την κρίση του, μιας και βρίσκεται στο τιμόνι της Traveller Made, μιας επαγγελματικής κοινότητας σχεδιαστών ταξιδιού και Partner Suppliers – μεταξύ των οποίων ξενοδοχεία, μεσίτες – που εστιάζουν στην πολυτέλεια, την άνεση και τη μοναδικότητα των εμπειριών.

Για περισσότερο από μια δεκαετία, προσφέρει μια σφραγίδα ποιότητας σε 450 εταιρείες σχεδιαστών ταξιδιού που δραστηριοποιούνται σε 70 χώρες παγκοσμίως, οι οποίες θεωρούνται οι καλύτερες στον κόσμο, έχοντας ως στόχο την παροχή της καλύτερης δυνατής εξυπηρέτησης σε “εκλεπτυσμένους” ταξιδιώτες που διψούν για οτιδήποτε διαφορετικό και πρωτότυπο.

Ο Γαλλικής καταγωγής επιχειρηματίας πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στη Γαλλία, την Αγγλία και την Ισπανία. Εργάστηκε στη μόδα για οκτώ χρόνια και διετέλεσε διευθυντής πωλήσεων και μάρκετινγκ στη Disneyland Paris πριν ξεκινήσει το δικό του ταξιδιωτικό γραφείο πολυτελείας το 2008. Μέντοράς του ήταν ο Yves Carcelle, πρώην Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του οίκου Louis Vuitton ο οποίος του δίδαξε ότι στον κλάδο των ταξιδιών υπάρχει ένα τεράστιο κενό ανάμεσα στη δημιουργία αξίας και την πρόσληψη αυτής. Και εκείνος αποφάσισε να το καλύψει!

Σε συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στο Fortune Greece, ο Quentin Desurmont, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Traveller Made, μιλά για τις προκλήσεις της βιομηχανίας των ταξιδιών πολυτελείας στη μετά-κορωνοϊό εποχή, αναφέρεται στα νέα μοντέλα λειτουργίας, ενώ μοιράζεται με τους αναγνώστες χρήσιμα tips που θα τους βοηθήσουν να ξεχωρίσουν σε έναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κλάδο, ο οποίος εμφανίζει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης.

Κύριε Desurmont, πώς αναμένεται να επηρεάσει ο κορωνοϊός την τουριστική βιομηχανία και ιδιαίτερα εκείνες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της φιλοξενίας; Σε ποιους παράγοντες πρέπει να επενδύσουν οι ξενοδόχοι;

Η τουριστική βιομηχανία πολυτελείας χτυπήθηκε βίαια σε αυτήν την υγειονομική-οικονομική κρίση και θα είναι μεταξύ των τελευταίων βιομηχανιών που θα ανακάμψουν, επειδή επηρεάζεται από πολλούς εξωγενείς παράγοντες, όπως το άνοιγμα των συνόρων, η ομαλή διεξαγωγή των πτήσεων, αλλά και το αίσθημα του φόβου που σχετίζεται με το ταξίδι στο εξωτερικό, το οποίο θα παραμείνει για αρκετό καιρό ακόμη.

Τα ξενοδοχεία 5 αστέρων, οι διοργανωτές πολυτελών ταξιδιών και οι έμπειροι επαγγελματίες θα έχουν χαμηλά έως καθόλου έσοδα για κάποιο χρονικό διάστημα. Θα ξεπεράσουν την κατάσταση μόνο όσοι διαθέτουν ρευστότητα. Οι περισσότεροι θεωρούν δεδομένο ότι τα πολυτελή ξενοδοχεία θα εφαρμόσουν καλά, αποτελεσματικά και διακριτικά μέτρα υγιεινής. Από την πλευρά τους οι high end ταξιδιώτες λαχταρούν για εξαιρετικά ταξίδια, για εκείνα που είναι ικανά να τους προσφέρουν εμπειρίες ζωής που θα ζήσουν μια φορά, που θα τους δώσουν την ευκαιρία να επισκεφτούν εκπληκτικά μέρη, γι’ αυτό και θα δούμε να προσελκύονται από ξενοδοχειακά brands που μεταφέρουν έντονα συναισθήματα.

Αν μπορούσαμε να σκιαγραφήσουμε το προφίλ του μελλοντικού ταξιδιώτη, ποια θα ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του;

Οι ταξιδιώτες μεταμορφώνονται σε βάθος και αυτό είναι αποτέλεσμα μιας σειράς αντιδράσεων στην κρίση. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τη μόλυνση είναι ο περιορισμός, και στα ταξίδια αυτό μεταφράζεται σε ιδιωτικότητα. Ιδιωτικά αεροπλάνα, σουίτες και ιδιωτικές βίλες ξενοδοχείων ή ανεξάρτητες βίλες, όπως και τα γιοτ είναι λύσεις που απαιτούνται σήμερα.

Αυτό που επίσης διδαχτήκαμε από την πανδημική κρίση είναι ότι στο εγγύς μέλλον θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλες υγειονομικές καταστάσεις αυτού του είδους. Κάτι τέτοιο δημιουργεί το αίσθημα του επείγοντος και κάνει τους ταξιδιώτες να νιώθουν ότι πρέπει να κάνουν, όσο προλαβαίνουν, εξαιρετικά πράγματα πριν να είναι πολύ αργά. Κοινώς στα μελλοντικά τους ταξίδια θα θέλουν περισσότερα συναισθήματα, περισσότερες εξερευνητικές εμπειρίες, αλλά όλα αυτά να τα βιώνουν όσο το δυνατόν πιο αργά για να αντιλαμβάνονται τις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω τους. Θα θέλουν, για παράδειγμα, να πάνε και να δουν μέρη, είδη, φυλές που θα μπορούσαν να εξαφανιστούν σύντομα λόγω κλιματικών αλλαγών.

Λόγω της πανδημίας, το ταξίδι θα γίνει πολυτέλεια ή αναγκαιότητα;

Η συνειδητοποίηση ότι η ζωή είναι σύντομη και εύθραυστη θα κάνει τους εύπορους ταξιδιώτες να καταλάβουν ότι τελικά το ταξίδι είναι η πιο πολυτελής επένδυση που μπορούν να πραγματοποιήσουν. Το να ταξιδεύεις δεν είναι περιττό, ούτε είναι κάτι φανταχτερό, είναι μεν εφήμερο, αλλά δημιουργεί αναμνήσεις ευτυχίας μακράς διαρκείας μαζί με τους αγαπημένους μας και μπορεί να αλλάξει βαθιές αντιλήψεις ζωής και συμπεριφορές κινητοποιώντας την καλή εσωτερική δύναμη που κουβαλάμε μέσα μας. Το ταξίδι επιτρέπει σε κάποιον να αγγίξει τα υψηλότερα συναισθηματικά όρια στη ζωή: την υπερβατικότητα, την αγάπη, τη φύση, την τέχνη και την υπεροχή…
Συνεπώς θα έλεγα ότι το ταξίδι είναι μια αναγκαία πολυτέλεια!

Ποια ήταν η στρατηγική που ακολουθήσατε, ως Διευθύνων Σύμβουλος της Traveller Made, για να αντιμετωπίσετε έγκαιρα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που προέκυψαν από τον covid-19;

Η κύρια συνέπεια της πανδημίας είναι το πλήρες κλείσιμο της ταξιδιωτικής βιομηχανίας. Μιλάμε για μια τεράστια καταστροφή και δεν γνωρίζουμε καν τη χρονική περίοδο που χρειάζεται να διανύσουμε μέχρι να περάσουμε στη διαδικασία της αποσυμφόρησης.

Ως manager, οι πρώτες και άμεσες αντιδράσεις μου ήταν να προστατέψω το προσωπικό μας που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της επιτυχίας του brand Traveller Made, καθώς επίσης τους πελάτες, τους προμηθευτές και τη ρευστότητά μας. Παράλληλα, συνεχίσαμε να έχουμε σε λειτουργία όλα τα εργαλεία που προσφέραμε σε όλους τους πελάτες μας (Travel Designers, Hotels, Brokers…) ώστε να είναι διαθέσιμα, να μπορούν να τα αξιοποιούν από κοινού και να προετοιμάζονται για την ανάκαμψη. Αποφασίσαμε επίσης να αλλάξουμε το ετήσιο σόου μας που ήταν προγραμματισμένο για το τέλος Μαρτίου στη Μαρμπέγια με 1000 συμμετέχοντες, αναβάλλοντας το για το 2021, και να το μετατρέψουμε σε μια σειρά εικονικών εκδηλώσεων που ξεκίνησαν τον Μάρτιο και θα τελειώσουν τον Ιούνιο.

Πρόκειται για μια μαζική επιχείρηση το να συγκεντρώσουμε και να οργανώσουμε όλα αυτά τα events και να τα προσφέρουμε στην κοινότητά μας δωρεάν. Βέβαια δημιουργήσαμε και άλλες εικονικές δραστηριότητες για να βοηθήσουμε την κοινότητα να κατανοήσει καλύτερα τι συμβαίνει στον κλάδο σε άλλα μέρη του κόσμου. Η επόμενη δράση μας σχετίζεται με την επιτάχυνση της παγκόσμιας γνώσης σχετικά με το πότε και υπό ποιες συνθήκες θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία, για να διασφαλίσουμε ότι οι Travel Designers θα γνωρίζουν αμέσως ποιος είναι ανοιχτός και να αποφασίζουν αν μπορούν να στείλουν πελάτες σε συγκεκριμένα καταλύματα και μέρη. Το να παίζουμε αυτόν τον κεντρικό ρόλο σε μια κοινότητα 1.700 εταιρειών της πολυτελούς ταξιδιωτικής βιομηχανίας, που βρίσκεται σε όλο τον κόσμο, είναι καθήκον και πάθος μας.

Ποιες αγορές θα ανακάμψουν νωρίτερα και ποιες θα υποφέρουν περισσότερο;

Είναι δύσκολο να έχεις ξεκάθαρη απάντηση για κάτι τέτοιο. Υποθέτω όμως ότι μπορούμε να έχουμε ένα γεωγραφικό πρίσμα ως προς το πώς κινείται η νόσος: Ξεκίνησε ανατολικά και πήγε δυτικά, οπότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ανατολή να ανοίξει πρώτη, με την Ευρώπη και την Αμερική να ακολουθούν. Όμως μην ξεχνάτε ότι κάθε αγορά θα ανοίξει αρχικά σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, και στη συνέχεια σε περιφερειακό ή ηπειρωτικό.

Τα πράγματα πρέπει να παραμείνουν έτσι, έως ότου ανοίξουν εκ νέου τα ηπειρωτικά σύνορα με λιγότερους περιορισμούς και όταν οι πτήσεις αρχίσουν να εκτελούνται κανονικά. Εκτιμώ ότι τα πολυτελή ταξίδια θα ξεκινήσουν πριν από εκείνα που απευθύνονται στη μέση και τη μαζική αγορά. Τολμώ να πω στους οικονομικά ευκατάστατους ταξιδιώτες ότι πρέπει να δείξουν το παράδειγμα και να ξοδέψουν χρήματα για να ενεργοποιήσουν την οικονομία του τουρισμού που, θυμίζω, ανέρχεται στο 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ και είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την ανακατανομή του πλούτου στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε στην καριέρα σας και ποιο ήταν το μεγαλύτερο μάθημα που έχετε διδαχθεί μέχρι στιγμής;

Όταν έγινα 40 ετών, ήξερα ότι είχε έρθει η ώρα να ξεκινήσω τη δική μου εταιρεία, έχοντας περάσει μέρος του εργασιακού μου βίου σε μεγάλες διεθνείς εταιρείες. Πάντα ήθελα να γίνω επιχειρηματίας και να προσφέρω κάτι νέο στον κόσμο, όπως έκαναν ο πατέρας μου και ο παππούς μου.

Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει τίποτα πιο δύσκολο από τη δημιουργία μιας επιτυχημένης επιχείρησης. Χρειάζονται χρόνια σκληρής δουλειάς, ιδρώτας και χρήματα για να τα καταφέρετε. Το να στήνεις τη σωστή ομάδα είναι το πρώτο μάθημα που έμαθα: Ψάξτε για καλούς επενδυτές που κατανοούν την αποστολή σας, για μια ομάδα έξυπνων επαγγελματιών που είναι πρόθυμοι να προσφέρουν περισσότερα και καλύτερα, αλλά και πελάτες που ταιριάζουν στο δικό σας DNA. Εξίσου σημαντικό είναι να έχουμε ένα μακροπρόθεσμο όραμα, ένα όνειρο και να μην φοβόμαστε να φέρουμε την επανάσταση σε μια βιομηχανία.

Επειδή κατάφερα να περάσω τα πρώτα πέντε δύσκολα χρόνια της επιχειρηματικότητας, και χάρη στα μαθήματα διαχείρισης της εταιρείας που έμαθα στην πορεία, αισθάνομαι πιο σίγουρος να διαχειριστώ αυτή την πρωτόγνωρη κρίση, παραμένω όμως προσεκτικός και πολύ ταπεινός διότι αν δραστηριοποιείσαι σε μια εκρηκτικά αναπτυσσόμενη βιομηχανία, δεν είσαι προστατευμένος από τις μαζικές διαταραχές.

Τέλος, πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να μην λέμε ποτέ ότι ένα τρελό, απίστευτο πράγμα δεν μπορεί να συμβεί. Η γενιά μας πλέον γνωρίζει ότι όλα μπορούν να συμβούν και τα καλά και τα κακά.

Εάν επρόκειτο να δώσετε μια συμβουλή σε κάποιον που τώρα εισέρχεται στον τουριστικό κλάδο, τι θα τον προτρέπατε να κάνει;

Σε οποιονδήποτε αποφασίσει να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στην ταξιδιωτική βιομηχανία πολυτελείας, προτείνω τα εξής:

1. Φέρτε ένα νέο όραμα, ένα φρέσκο DNA, μια νέα αίσθηση που θα προκύψει μέσα από το brand και τη δική σας ιστορία. Να είστε διαφορετικοί, να είστε σχετικοί και να είστε επιθυμητοί.

2. Αντλήστε έμπνευση από άλλους κλάδους που έχουν δείξει πώς μπορεί να αποδοθεί υψηλή αξία εφαρμόζοντας βιώσιμα και καινοτόμα μοντέλα.

3. Προσλάβετε τους πιο έξυπνους ανθρώπους που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά.

4. Να είστε υπομονετικοί και ανθεκτικοί, καθώς χρειάζονται 10 χρόνια για να χτίσετε μια μάρκα πολυτελείας.