Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον πούλησε μετοχικό μερίδιο ύψους 300 εκατ. δολαρίων που κατείχε στη Virgin Galactic

Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον πούλησε μετοχικό μερίδιο ύψους 300 εκατ. δολαρίων που κατείχε στη Virgin Galactic
epa08553528 (FILE) A file photo dated 27 September 2010 showing Virgin Group founder British Sir Richard Branson during the 'Dawn of the New Decade: Alternative Investment in Asia' forum in Kuala Lumpur, Malaysia. Sir Richard Branson turns 70 on 18 July 2020. EPA/SHAMSHAHRIN SHAMSUDIN *** Local Caption *** 50117756 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον πούλησε περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της Virgin Galactic Holdings Inc., αξιοποιώντας και πάλι το μεγαλύτερο εισηγμένο περιουσιακό του στοιχείο για να στηρίξει την επιχειρηματική του αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο δισεκατομμυριούχος ξεφορτώθηκε σχεδόν 10,5 εκατομμύρια μετοχές – περίπου το 4% της εταιρείας διαστημικών ταξιδιών – μέσω μιας εταιρείας που ελέγχει, εξέλιξη που τον αφήνει με ένα μερίδιο 18%, σύμφωνα με έγγραφα που υπέβαλλε στις ρυθμιστικές αρχές.

Τα έσοδα θα στηρίξουν τις ταξιδιωτικές και ψυχαγωγικές επιχειρήσεις του Μπράνσον, καθώς και θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων και υφιστάμενων ventures, δήλωσε εκπρόσωπος της Virgin Group. Ο 71χρονος Μπράνσον παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος της Virgin Galactic. Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν κατά 1,3% στα 25,60 δολάρια στη Νέα Υόρκη, οδεύοντας προς την τέταρτη συνεχόμενη ημέρα πτώσης.

Αυτή είναι η πρώτη πώληση του Μπράνσον μετά τη δοκιμαστική πτήση του στο διάστημα τον περασμένο μήνα με αεροπλάνο της Virgin Galactic. Τον Απρίλιο, πούλησε μετοχές αξίας περίπου 150 εκατ. δολαρίων για να στηρίξει τις άλλες επιχειρήσεις του και συγκέντρωσε περισσότερα από 300 εκατ. δολάρια κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 μετά την παγκόσμια επιδημία του COVID-19.

Η Virgin Atlantic Airways Ltd., η αεροπορική εταιρεία που ανήκει κατά πλειοψηφία στον όμιλο του Μπράνσον, εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο δημόσιας προσφοράς στο Λονδίνο, αφού έλαβε ένα πακέτο διάσωσης ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων λιρών πέρυσι, το οποίο περιελάμβανε περίπου 200 εκατομμύρια λίρες από τον Μπράνσον.

Η Virgin Galactic σχεδιάζει να κάνει το ντεμπούτο της με τουριστικά ταξίδια το επόμενο έτος, προσθέτοντας τα διαστημικά ταξίδια στο επιχειρηματικό ιστορικό του Μπράνσον που περιλαμβάνει από δισκογραφικές εταιρείες μέχρι αναψυκτικά. Η μάρκα Virgin που ίδρυσε ως εταιρεία λιανικής πώλησης μέσω ταχυδρομείου το 1970 έχει έκτοτε συνδεθεί με περισσότερες από 40 επιχειρήσεις παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής τράπεζας Virgin Money UK Plc. Ο Μπράνσον έχει καθαρή περιουσία περίπου 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Η μετοχή της Virgin Galactic με έδρα το Λας Κρουζ του Νέου Μεξικού έχει υποχωρήσει κατά περίπου 56% από το μέγιστο επίπεδο του Φεβρουαρίου, εν μέρει λόγω του ότι η εταιρεία σχεδιάζει μια dilutive αύξηση κεφαλαίου. Παρόλα αυτά, οι μετοχές έχουν υπερδιπλασιαστεί από τότε που η εταιρεία άρχισε να διαπραγματεύεται δημοσίως μετά τη συγχώνευσή της το 2019 με μια εταιρεία ειδικού σκοπού εξαγοράς που ίδρυσε ο Chamath Palihapitiya.

Ο Palihapitiya, πρόεδρος της Virgin Galactic και επίσης μεγάλος μέτοχος, πούλησε 213 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της Virgin Galactic τον Μάρτιο.

Πηγή: fortune.com