Ο ρόλος του ψηφιακού μετασχηματισμού στην ενίσχυση της βιομηχανίας νέων τεχνολογιών

Ο ρόλος του ψηφιακού μετασχηματισμού στην ενίσχυση της βιομηχανίας νέων τεχνολογιών
Photo: Ingram Publishing

Θετικές είναι οι προβλέψεις για το 2017. Ποια κατάσταση ισχύει στην Ελλάδα.

Θετικό φαίνεται ότι είναι το πρόσημο ανάπτυξης στην παγκόσμια βιομηχανία Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για το 2017, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα, η αύξηση αυτή οφείλεται στις δραστικές αλλαγές, οι οποίες είναι αναγκαίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, δηλαδή την ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων και των δημόσιων οργανισμών. Για τον λόγο αυτόν, τόσο οι εταιρείες όσο και οι οργανισμοί και οι κυβερνήσεις παγκοσμίως έχουν αρχίσει να αυξάνουν τις επενδύσεις τους στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Συγκεκριμένα, η αξία της παγκόσμιας αγοράς ΤΠΕ το 2016 είχε σημειώσει αύξηση της τάξης του 3,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και διαμορφώθηκε στα 3,084 τρισ. ευρώ, ενώ ο κλάδος αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική του πορεία και το 2017, καταγράφοντας αύξηση 3,3%, στα 3,187 τρισ. ευρώ. Επιπλέον, το 2016 η αξία της παγκόσμιας αγοράς Πληροφορικής αυξήθηκε 2,6% στα 1,32 τρισ. ευρώ, ενώ για το 2017 ο κλάδος αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω κατά 3,4%. Από την άλλη, η παγκόσμια αγορά Τηλεπικοινωνιών βελτίωσε το περασμένο έτος τις επιδόσεις της σε σχέση με το 2015, ενώ αυξητική τάση φαίνεται να υπάρχει και για το 2017. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αξία της αγοράς σημείωσε ανοδική πορεία το 2016 κατά 3,7%, ενώ για το τρέχον έτος το ποσοστό αυτό υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 3,3%.

Ωστόσο, για τη χώρα μας τα πράγματα δεν είναι και τόσο ευοίωνα, αφού από τις συνολικά 35 χώρες που εξετάζονται στους συγκεκριμένους κλάδους η Ελλάδα αναμένεται το 2017 να καταγράψει οριακά αρνητική πορεία. Συγκεκριμένα, 6 χώρες φαίνεται πως υστερούν και αυτές είναι η Ελλάδα, όπου προβλέπεται οριακή πτώση 1%, η Πορτογαλία, η Λιθουανία και η Σλοβενία με 0,1%, η Σλοβακία με 0,5%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση εκτιμάται πως θα έχει η Ρωσία με -3,1%. Από την άλλη, τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης αναμένεται να εμφανίσει το 2017 η περιοχή της Ινδίας, αφού εκτιμάται ότι θα διευρυνθεί κατά 9%, ενώ ανοδική πορεία θα έχουν και οι ΗΠΑ με 3%.

Όσον αφορά τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η αξία της αγοράς ΤΠΕ αναμένεται να κινηθεί οριακά αρνητικά το 2017, παρουσιάζοντας πτώση της τάξης του 0,2% σε σύγκριση με την ανοδική πορεία του 1,6% που κατέγραψε το 2016. Για το τρέχον έτος, οι εκτιμήσεις τοποθετούν την αγορά στα 76,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τα 76,8 δισ. το 2016.