Ο Ρώσος που θέλει να «εκθρονίσει» το WhatsApp

Ο Ρώσος που θέλει να «εκθρονίσει» το WhatsApp

Το Telegram του Πάβελ Ντούροφ κερδίζει συνεχώς έδαφος στη «μάχη» των ελεύθερων μηνυμάτων. 

H είδηση ότι το WhatsApp εξαγοράστηκε από το Facebook για 19 δισ. δολάρια, αύξησε κατακόρυφα το ενδιαφέρον των χρηστών του διαδικτύου για τις εφαρμογές μηνυμάτων. Είναι ενδεικτικό ότι η ερώτηση «τι είναι το WhatsApp;» εισάγεται τις τελευταίες ημέρες πολύ πιο συχνά στις μηχανές αναζήτησης, ενώ παράλληλα πολλά είναι τα αφιερώματα σχετικά με την πλέον δημοφιλή εφαρμογή των τελευταίων ημερών.

Βεβαίως το WhatsApp δεν είναι η μοναδική εφαρμογή μηνυμάτων , καθώς υπάρχουν πολλές εναλλακτικές, ενώ η πιο πρόσφατη που φιλοδοξεί να αποκτήσει ανάλογη δυναμική είναι το Telegram. Πρόκειται για μια εφαρμογή που βασίζεται στο προστατευμένο πρωτόκολλο MTProto, ενώ το πρόγραμμα διευθύνουν οι αδελφοί Ντούροφ. Ο Νικολάι Ντούροφ, δημιουργός του πρωτοκόλλου και τεχνικός διευθυντής της εταιρίας Digital Fortress LLC και ο Πάβελ Ντούροφ , ο οποίος ανέλαβε τη χρηματοδότηση και προώθηση της εφαρμογής. Η εταιρεία έχει τα γραφεία της στο Βερολίνο, ενώ η νομική οντότητα της είναι καταχωρημένη σε μια από τις αμερικανικές πολιτείες.

Διαβάστε επίσης: Το WhatsApp θα προσφέρει και τηλεφωνικές κλήσεις

Το Telegram παρουσιάστηκε έγινε για πρώτη φορά διαθέσιμο στο Appstore τον Αύγουστο και έκτοτε η πορεία του είναι ανοδική.  Στα βασικά πλεονεκτήματα του νέου messenger, αναφέρεται η ταχύτητα λειτουργίας, καθώς και το εξελιγμένο σύστημα κρυπτογράφησης, το οποίο θα πρέπει να εξασφαλίσει υψηλό βαθμό ασφάλειας της ανταλλαγής και αποθήκευσης πληροφοριών.

Μάλιστα ο Πάβελ Ντούροφ πρόσφατα ανέφερε ότι όσοι θα κατορθώσουν να εντοπίσουν τρωτά σημεία στο πρωτόκολλο MTProto -στο οποίο λειτουργεί ο messenger- θα πάρουν σημαντική αμοιβή. Για την είσοδο στον messenger δεν απαιτείται εγγραφή, καθώς ο λογαριασμός συνδέεται με τον τηλεφωνικό αριθμό. Όλα τα δεδομένα είναι αποθηκευμένα στα «ψηφιακά σύννεφα», κάτι που σημαίνει ότι στο σύστημα θα μπορεί να μπαίνει κάποιος μέσω αρκετών συσκευών, και όλα τα δεδομένα θα είναι προσβάσιμα. Εκτός από την αποστολή μηνυμάτων, η εφαρμογή μπορεί να μοιράζεται χώρους, να μεταφέρει αρχεία μέχρι και 1Gb, καθώς και να δημιουργεί multi chats για ομάδες έως και 100 ατόμων.

Ποιος είναι ο Πάβελ Ντούροφ
Έχει γίνει γνωστός στα διεθνή μέσα ως ο «Ρώσος Ζούκερμπεργκ», καθώς ίδρυσε το VKontakte , γνωστό και ως «ρωσικό Facebook». Τα μέσα της πατρίδας του τον παρουσιάζουν ως έναν άνθρωπο εσωστρεφή και γενικά μυστικοπαθή.  Ο ιδρυτής του μεγαλύτερου ρωσικού μέσου κοινωνικής δικτύωσης βλέπει τώρα το αντίπαλο δέος του WhatsApp να κερδίζει έδαφος, καθώς μόνο στις 23 Φεβρουαρίου το Telegram εγκατέστησαν 4,95 εκατομμύρια άτομα.

Παράλληλα το WhatsApp ,κάτω από την ομπρέλα του Facebook, έχει αρχίσει να παρουσιάζει τις πρώτες σημαντικές διαρροές, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις του CEO του, Γιαν Κουμ, ότι δεν θα αλλάξει τίποτα μετά την εξαγορά – μαμούθ, «φουντώνει» η ανησυχία των χρηστών ότι το Facebook, θα παρακολουθεί τα μηνύματα που θα ανταλλάσσουν μέσω της εφαρμογής.

Από την άλλη ο Ντούροφ διακηρύσσει ότι το Telegram είναι ένα σίγουρο και ασφαλές «μέρος» για να συνομιλήσει κανείς και δεσμεύεται ότι είναι 100% δωρεάν και έτσι θα παραμείνει και στο μέλλον…

Διαβάστε ακόμη: Ο μεγιστάνας του WhatsApp που κάποτε έτρωγε με κουπόνια