Ο Σάντσεθ προκήρυξε πρόωρες εκλογές στην Ισπανία για τις 28 Απριλίου

Ο Σάντσεθ προκήρυξε πρόωρες εκλογές στην Ισπανία για τις 28 Απριλίου

Το ισπανικό κοινοβούλιο απέρριψε χθες την πρόταση προϋπολογισμού 2019 των Σοσιαλιστών, στην πρώτη μεγάλη κοινοβουλευτική ήττα του πρωθυπουργού.

Πρόωρες εκλογές για τις 28 Απριλίου προκήρυξε ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, σύμφωνα με το Reuters.

Ανοδικά κινείται το χρηματιστήριο στη Μαδρίτη με τον ΙΒΕΧ να ενισχύεται κατά 0,28%. Κατά 1,8 μονάδα βάσης ενισχύεται το επιτόκιο του ισπανικού 10ετούςομολόγου, στο 1,257%.

Το ισπανικό κοινοβούλιο απέρριψε χθες την πρόταση προϋπολογισμού 2019 των Σοσιαλιστών, στην πρώτη μεγάλη κοινοβουλευτική ήττα του πρωθυπουργού. Για να περάσει η πρόταση, χρειαζόταν την υποστήριξη βουλευτών μικρών περιφερειακών κομμάτων.

Οι βουλευτές της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας (ERC) και του Δημοκρατικού Ευρωπαϊκού Καταλανικού Κόμματος (PDeCAT) ένωσαν τη φωνή τους με τα βασικά αντιπολιτευτικά κόμματα και ψήφισαν κατά της πρότασης του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ. Ο προϋπολογισμός απορρίφθηκε με 191 ψήφους κατά και 158 υπέρ.

Οι Σοσιαλιστές κατέχουν λιγότερο από το ένα τέταρτο των εδρών στο κοινοβούλιο και χρειάζονταν την υποστήριξη μικρότερων περιφερειακών κομμάτων, περιλαμβανομένων των Καταλανών, κάτι που ωστόσο δεν έγινε.

Τα καταλανικά κόμματα είχαν ζητήσει -μεταξύ άλλων- να δοθεί στην περιφέρεια το δικαίωμα να διοργανώσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, με αντάλλαγμα την κοινοβουλευτική στήριξή τους -ένα αίτημα που η κυβέρνηση αρνήθηκε να εξετάσει.