Ο Σι Τζινπίνγκ προειδοποιεί: «Η Κίνα δεν θα καταπιεστεί»

Ο Σι Τζινπίνγκ προειδοποιεί: «Η Κίνα δεν θα καταπιεστεί»
epa06285290 Chinese President and General Secretary of the Communist Party of China Xi Jinping raises hand to take a vote during the closing ceremony of the 19th National Congress of the Communist Party of China (CPC) at the Great Hall of the People (GHOP) in Beijing, China, 24 October 2017. According to media reports on 24 October 2017, the National Congress of the Communist Party of China voted to enshrine the signature ideology of President Xi Jinping into the Chinese Communist Party constitution, elevating him to the country's most influential and powerful leader in decades. President Xi Jinping was also granted another five years in power during 19th Congress of the Communist Party of China. EPA/WU HONG Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Σι είπε ότι όσοι προσπαθούν να εκφοβίσουν το Πεκίνο θα «χτυπήσουν το κεφάλι τους σε ένα μεγάλο τείχος από ατσάλι», μια δήλωση που θεωρείται ότι αναφέρεται στις ΗΠΑ.

Η Κίνα δεν θα καταπιεστεί από «εκφοβιστές», τόνισε ο πρόεδρος της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, σε ομιλία του για την 100ή επέτειο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο Σι είπε ότι όσοι προσπαθούν να εκφοβίσουν το Πεκίνο θα «χτυπήσουν το κεφάλι τους σε ένα μεγάλο τείχος από ατσάλι», μια δήλωση που θεωρείται ότι αναφέρεται στις ΗΠΑ. Τα σχόλιά του επιβραβεύτηκαν με χειροκροτήματα από τα 70.000 άτομα που βρίσκονταν στο ακροατήριο.

Η προειδοποίηση του Κινέζου προέδρου έρχεται την ώρα που η Κίνα αντιμετωπίζει κριτική για την καταστολή στο Χονγκ Κονγκ και τις αναφορές για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σινγιάνγκ.

Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι επίσης τεταμένες, ειδικά για το ζήτημα της Ταϊβάν. Ενώ η δημοκρατική Ταϊβάν βλέπει τον εαυτό της ως κυρίαρχο κράτος, το Πεκίνο βλέπει το νησί ως αποσχισμένη επαρχία της. Η αμερικανική νομοθεσία απαιτεί από αυτήν να παρέχει στην Ταϊβάν τα μέσα για να αμυνθεί, εάν το Πεκίνο χρησιμοποιήσει βία για να πάρει το νησί πίσω.

Σύμφωνα με τον Σι, η Κίνα διατηρεί μια «αναλλοίωτη δέσμευση» για ενοποίηση με την Ταϊβάν. «Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την αποφασιστικότητα, τη βούληση και την ικανότητα του κινεζικού λαού να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα», είπε.

Η ομιλία προβλήθηκε στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνο, όπου παρευρέθηκε προσεκτικά επιλεγμένο πλήθος.

Στην Κίνα πραγματοποιείται τις τελευταίες εβδομάδες μια έντονη προσπάθεια στα μέσα ενημέρωσης ώστε να προωθηθεί μια εκδοχή της ιστορίας της Κίνας που έχει εγκριθεί από κόμμα.

 Τι είπε ο Κινέζος πρόεδρος

Στην ομιλία του, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα, ο επανέλαβε τον ρόλο του κόμματος στη σύγχρονη Κίνα λέγοντας ότι υπήρξε κεντρικός για την ανάπτυξη της χώρας και ότι οι προσπάθειες να τον χωρίσουν από το λαό θα «αποτύχουν».

«Μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να σώσει την Κίνα, και μόνο ο σοσιαλισμός με κινέζικα χαρακτηριστικά μπορεί να αναπτύξει την Κίνα», είπε προσθέτοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε κανέναν να εκφοβίσει, να καταπιέσει ή να υποτάξει την Κίνα».

«Όποιος τολμήσει να προσπαθήσει να το κάνει θα χτυπήσει το κεφάλι του αιματηρά στο Σινικό Τείχος από ατσάλι που έχει σφυρηλατηθεί από περισσότερους από 1,4 δισεκατομμύρια Κινέζους», είπε.

Η Κίνα έχει κατηγορήσει επανειλημμένως τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να περιορίσουν την ανάπτυξή της – και αυτά τα σχόλια θεωρούνται επίσης ως αναφορά στην Ουάσινγκτον.

Για το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο  τα οποία, όπως είπε, και τα δύο διατηρούν έναν «υψηλό βαθμό αυτονομίας»,  θα πρέπει «να εφαρμόσουν με ακρίβεια τις αρχές του “μια χώρα, δύο συστήματα”».