Ο συγγραφέας του «Μαύρου Κύκνου» για το Bitcoin: Αξίζει ακριβώς… μηδέν

AFP

Στροφή 180 μοιρών έχει κάνει ο συγγραφέας του «Μαύρου Κύκνου» και διακεκριμένος οικονομολόγος Νασίμ Ταλέμπ σε ό,τι αφορά το Bitcoin αλλά και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, αφού υπέρμαχος και ένθερμος οπαδός έχει μετεξελιχθεί σε πολέμιο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε έκθεσή του, το Bitcoin απέτυχε να διαδραματίσει τον ρόλο για τον οποίο το προόριζαν, δηλαδή ως αντιστάθμιση του πληθωρισμού αλλά και ως απόθεμα αξίας. Επίσης, για τη λειτουργία του ως νόμισμα και, γενικότερα, ως συναλλακτικό μέσο δεν γίνεται καν λόγος.

«Λίγα περιουσιακά στοιχεία στην οικονομική ιστορία ήταν πιο εύθραυστα από το bitcoin», είπε. Στο παρελθόν, ο Ταλέμπ είχε μιλήσει με ευνοϊκό τρόπο για το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα και τη δυνατότητά του να βοηθήσει τους ανθρώπους να παρακάμψουν τους κεφαλαιακούς ελέγχους σε αγορές οι οποίες βασίζονται σε συναλλαγματικές ισοτιμίες. Μάλιστα, το είχε ονομάσει «το πρώτο οργανικό νόμισμα» το 2018 και «ασφαλιστήριο συμβόλαιο» κατά του κυβερνητικού ελέγχου επί του νομίσματος.

Στην πρόσφατη δημοσίευσή του, «Bitcoin, νομίσματα και ευθραυστότητα», που δημοσιεύτηκε στα τέλη Ιουνίου, ο Taleb, όμως , λέει ότι το bitcoin αξίζει «ακριβώς μηδέν» εν μέρει επειδή απαιτεί συνεχείς χρηματικές ροές για να διατηρηθεί η ισοτιμία του με το δολάριο.

Αντίθετα, «ο χρυσός και άλλα πολύτιμα μέταλλα σε μεγάλο βαθμό δεν υποβαθμίζονται σε ιστορικό ορίζοντα και δεν απαιτούν συντήρηση για να ανανεώσουν τις φυσικές τους ιδιότητες με την πάροδο του χρόνου».

Η μεταβλητότητα ως βασικό χαρακτηριστικό

Το Bitcoin δημιουργήθηκε το 2008 και ήταν πάντα εξαιρετικά ευμετάβλητο. Ο Taleb σημείωσε ότι τον Μάρτιο του 2020, όταν ξέσπασε η πανδημία, το bitcoin έπεσε περισσότερο από το χρηματιστήριο και ανέκαμψε μαζί με αυτό «μετά τη μαζική έγχυση ρευστότητας». Αυτή είναι «επαρκής απόδειξη ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιστάθμιση έναντι του συστημικού κινδύνου», είπε.