Ο συγγραφέας του «Μαύρου Κύκνου» προειδοποιεί: Σε σπείρα θανάτου οι ΗΠΑ λόγω υπέρογκου χρέους

Ο συγγραφέας του «Μαύρου Κύκνου» προειδοποιεί: Σε σπείρα θανάτου οι ΗΠΑ λόγω υπέρογκου χρέους
MUNICH/GERMANY - JANUARY 20: Nassim Nicolas Taleb (NYU) speaks on the podium during the Digital Life Design (DLD) Conference at the HVB Forum on January 20, 2014 in Munich, Germany. DLD is a global network on innovation, digitization, science and culture which connects business, creative and social leaders, opinion-formers and influencers for crossover conversation and inspiration. (Photo: picture alliance / Jan Haas) (Photo by Jan Haas / picture alliance / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Όσο το Κογκρέσο επεκτείνει το όριο του χρέους επειδή φοβάται να κάνει το σωστό, δημιουργείται μια θανάσιμη σπείρα χρέους

Ένα θαύμα θα χρειαστεί προκειμένου να αναστραφεί η ζημία που έχει κάνει στην αμερικανική οικονομία η διόγκωση του ελλείμματος, όπως αναφέρει ο συγγραφέας του «Μαύρου Κύκνου» Nassim Nicholas Taleb.

«Όσο το Κογκρέσο επεκτείνει το όριο του χρέους επειδή φοβάται να κάνει το σωστό, δημιουργείται μια σπείρα χρέους» είπε το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση της Universa Investments, της οποίας είναι οικονομικός σύμβουλος. «Και μια σπείρα χρέους είναι σαν μια σπείρα θανάτου».

Ο Taleb όρισε το φορτίο χρέους ως «λευκό κύκνο», έναν κίνδυνο που είναι πιο πιθανός από έναν αιφνιδιαστικό «μαύρο κύκνο». Αν και δεν έκανε λόγο για συγκεκριμένες επιπτώσεις στις αγορές, είπε ότι οι λευκοί κύκνοι περιλαμβάνουν τόσο το έλλειμμα των ΗΠΑ όσο και μια οικονομία που είναι πολύ πιο ευάλωτη σε κραδασμούς από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Ο λόγος για αυτό, είπε, είναι ότι ο κόσμος είναι πολύ πιο διασυνδεδεμένος λόγω της παγκοσμιοποίησης, με τα ζητήματα που απασχολούν μια περιοχή να προκαλούν ένα ντόμινο effect σε όλο τον κόσμο.

O Taleb, φυσικά, δεν είναι ο μοναδικός που έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Πληθώρα αναλυτών στη Wall Street έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τα δυσθεώρητα επίπεδα στα οποία έχει φτάσει το αμερικανικό χρέος (έχει ξεπεράσει τα 34 τρισεκ. δολ.). Υπενθυμίζεται πως αυτό τον μήνα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Ρούμπιν είπε ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βρίσκεται σε «τρομερή θέση» όσον αφορά τα ομοσπονδιακά ελλείμματά της, ενώ ο αντιπρόεδρος της BlackRock Inc. Philipp Hildebrand προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χρεοκοπία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Η Universa, με έδρα το Μαϊάμι, είναι ένα hedge fund που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τους επενδυτές σε περίπτωση ακραίων πτώσεων. Τα μεγαλύτερα κέρδη της έχουν προέλθει σε περιόδους κραχ, όπως η ύφεση που τροφοδοτήθηκε από την πανδημία τον Μάρτιο του 2020. Ο ίδιος ο Taleb είναι γνωστός για τη διαχείρισή του όταν ξέσπασε το κραχ της Μαύρης Δευτέρας του 1987 όσο και για την πρόβλεψη της οικονομικής κρίσης του 2008.

Όταν ρωτήθηκε πώς θα μπορούσαμε να γλιτώσουμε από τη «σπείρα» των ΗΠΑ, ο Taleb είπε «χρειαζόμαστε κάποιο είδος θαύματος». «Αυτό με κάνει κάπως μελαγχολικό για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα στον δυτικό κόσμο», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επιλογές

Ξεπέρασαν τα 34 τρισεκατομμύρια δολάρια οι εκκρεμείς οικονομικές υποχρεώσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, περίπου στο 123% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας, γεγονός που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ…

Εύλογα, λοιπόν, οι ανά τον κόσμο οικονομολόγοι διερωτώνται αν συγκεντρώνει πιθανότητες το σενάριο να ξεσπάσει μια νέα οικονομική κρίση.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον Milton Ezrati, επικεφαλής οικονομολόγο της Vested, οι εκκρεμείς οικονομικές υποχρεώσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ανέρχονται πλέον σε περίπου 34 τρισεκατομμύρια δολάρια, περίπου το 123% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 1,5 τρισεκ. δολ. ετησίως τα επόμενα χρόνια, μεταξύ 6-7% του ΑΕΠ.

Παρότι αυτή η ροή «κόκκινου μελανιού» υπόσχεται να αυξήσει τον τεράστιο σωρό των ανεξόφλητων χρεών, η Ουάσιγκτον φαίνεται να εξετάζει συνεχώς την πιθανή ζημιά που συνεπάγεται αυτή η αυξητική τάση. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ουάσιγκτον θα έχει τέσσερις επιλογές, και καμία από αυτές δεν θα είναι ευχάριστη:

Η πρώτη και λιγότερο εύγευστη είναι η χρεοκοπία. Ένα τέτοιο γεγονός θα κατέστρεφε τις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα βύθιζε την οικονομία σε ύφεση. 

Δεύτερον, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να μειώσει τις δαπάνες για να σταματήσει τη «ροή του κόκκινου μελανιού» με σκοπό να πείσει τους πάντες ότι έχει θέσει τα οικονομικά της σε καλύτερο δρόμο. Μια τέτοια απάντηση, ωστόσο, εγκυμονεί επιπλοκές.

Επειδή στον προϋπολογισμό κυριαρχούν οι δαπάνες για την άμυνα και τα δικαιώματα, τα περισσότερα από αυτά που μπορεί να περικόψει η κυβέρνηση χωρίς πολιτικό και κοινωνικό κίνδυνο θα προέλθει από αυτό το μικρό μέρος των σημερινών δαπανών που προωθεί την ανάπτυξη.

Μια τέτοια ενέργεια μπορεί να πείσει τους αγοραστές ομολόγων ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω.

Η τρίτη επιλογή της Ουάσιγκτον θα ήταν να αυξήσει τους φόρους. Αυτό θα μπορούσε να ανακόψει την αύξηση του χρέους… Από την άλλη, τυχόν διευρυμένη φορολογική επιβάρυνση θα κάνει τους επενδυτές να πιστέψουν πως η ανάπτυξη θα υποφέρει. Ως αποτέλεσμα η Ουάσιγκτον θα επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος… και το χρέος θα κινδυνέψει να γίνει επαχθές.

Τέταρτη και τελευταία επιλογή που έχει η Ουάσιγκτον είναι ο πληθωρισμός… Μειώνοντας την πραγματική αγοραστική δύναμη του υπάρχοντος χρέους, θα το κάνει να φαίνεται πιο διαχειρίσιμο (κάτι ανάλογο εφαρμόζεται στην Ελλάδα) Μια τέτοια πολιτική, ωστόσο, θα επιβάρυνε σε μεγάλο βαθμό τους πολίτες και θα διάβρωνε σημαντικά την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Σε κάθε περίπτωση, οι προοπτικές δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: