Ο συνιδρυτής των Booking και Priceline Τζεφ Χόφμαν στην Ελλάδα για το Disrupt Greece

Ο συνιδρυτής των Booking και Priceline Τζεφ Χόφμαν στην Ελλάδα για το Disrupt Greece

O κατά συρροή επιχειρηματίας έρχεται στην Ελλάδα στις 29 Ιουνίου για τον μεγάλο διαγωνισμό ως βασικός ομιλητής. 

O Τζεφ Χόφμαν σίγουρα δεν είναι ένας συνηθισμένος επενδυτής. Επιτυχημένος επιχειρηματίας, διευθύνων σύμβουλος σε πολλές εταιρείες, παρακινητικός ομιλητής, συγγραφέας, αλλά και παραγωγός επιτυχημένων δίσκων μουσικής είναι μόνο μερικές από τις ιδιότητες που του αποδίδονται με μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Ο ίδιος ξέρει να κάνει πολλά πράγματα, αλλά πάνω απ’ όλα κατέχει την τέχνη του αυτοπροσδιορισμού. «Κάθε φορά που έβρισκα τον εαυτό μου να μιλάει στον Λευκό Οίκο ή στα Ηνωμένα Έθνη, αναρωτιόμουν ‘πώς έφτασα ως εδώ;’. Και κάθε φορά η απάντηση ήταν η ίδια: ανέπτυσσα τις δεξιότητες της επιχειρηματικότητας» είχε αναφέρει σε μια από τις πολλές ομιλίες του ως keynote speaker.

Στο βιογραφικό του αναμφίβολα ξεχωρίζουν οι συμμετοχές του σε μια σειρά γνωστών εταιρειών όπως οι Booking.com, Priceline.com, UBid.com, ColorJar, και πολλές άλλες. Ακόμη οι συνεργασίες του με καλλιτέχνες στο χώρο της μουσικής, όπως οι Έλτον Τζον, Μπρίτνεϊ Σπίαρς και NSYNC.  Λάτρης της τζαζ, κατάφερε μάλιστα να κερδίσει βραβείο Grammy το 2015 για συμμετοχή του σε μουσικό άλμπουμ.

«Δεν ξέρω αν είναι τύχη ή απλά επικεντρώνομαι στη δημιουργία της πραγματικότητας γύρω μου. Πιστεύω ότι έχω αναπτύξει ένα σύνολο δεξιοτήτων – μια ‘εργαλειοθήκη’ που ονομάζεται επιχειρηματικότητα. Και άρχισα να αναρωτιέμαι τι άλλο θα μπορούσε κάποιος να κάνει με αυτό το εργαλείο. Πώς αλλιώς μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου;» αναφέρει όταν ερωτάται για το πώς κατάφερε να μπει στο κλειστό κλαμπ των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη.

Η Priceline.com, μια πλατφόρμα για κρατήσεις σε ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρείες και ενοικιάσεις αυτοκινήτων που ίδρυσε, αυτή τη στιγμή έχει αξία μεγαλύτερη των 60 δισ. δολαρίων. Μόνο για το τελευταίο τρίμηνο η εταιρεία κατέγραψε έσοδα της τάξης των 2,3 δισ. δολαρίων, ενώ οι συνολικές κρατήσεις μέσω της πλατφόρμας έφτασαν τα 15,11 δισ. δολάρια σε αξία.

«Δεν χρειάζεται να φιλοδοξείτε να γίνετε ο διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας τεχνολογίας προκειμένου να προσδιορίζεστε ως «επιχειρηματίας». Η επιχειρηματικότητα είναι πολύ ευρύτερη από αυτό και μπορεί να βοηθήσει οποιονδήποτε να επιτύχει τους στόχους του» σχολιάζει.

Για αυτή ακριβώς την εργαλειοθήκη και τις δεξιότητες που χρειάζεται ένας επιχειρηματίας, ο Τζεφ Χόφμαν θα μιλήσει στο μεγάλο event Disrupt Greece στις 29 Ιουνίου στον προορισμό Παπαστράτο, που διοργανώνουν το Fortune Greece και οι Industry Disruptors, με βασικό υποστηριχτή την Παπαστράτος. 

Το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει εκείνες τις πολύτιμες συμβουλές, που μόνο ένας κατά συρροή επιχειρηματίας όπως ο Τζεφ μπορεί να διδάξει για την επιχειρηματικότητα.

Διαβάστε ακόμη: Γιατί πρέπει να συμμετέχεις στον μεγάλο διαγωνισμό Disrupt Greece

Εμείς μαζέψαμε κάποια quotes για να πάρετε μια γεύση, από μια πρόσφατη ομιλία του στην Techweek Kansas City για το Union Station.

Ιδού μερικά από τα εργαλεία ζωής που προτείνει:

Οραματιστείτε ένα καλύτερο μέλλον
Ένας αυτοανακηρυγμένος «ονειροπόλος», ο Χόφμαν λέει ότι μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που πρέπει να έχεις είναι να φαντάζεσαι ένα μέλλον που είναι καλύτερο από την τρέχουσα κατάσταση σου. «Μεγάλωσα σε μια μικρή πόλη στην Αριζόνα, όπου κανείς δεν ήθελε πραγματικά να κάνει τίποτα διαφορετικό – ο καθένας ήταν εντάξει εκεί που ήταν. Αυτό δεν λειτουργούσε για μένα. Δεν μου άρεσε ένα μέλλον στο οποίο θα μπορούσα να δω πώς θα έμοιαζαν τα επόμενα 20 χρόνια» θυμάται. Σαν νέος, είχε αρχίσει να παρατηρεί ένα διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα στο μέλλον που έβλεπε σε σχέση με αυτό που ήθελε. Και ήξερε ότι δεν μπορούσε να περιμένει πολύ για την πολυπόθητη αλλαγή.

Χρησιμοποιήστε τη δύναμη του αυτοπροσδιορισμού
Μόλις ο Χόφμαν άρχισε να οραματίζεται ένα καλύτερο μέλλον, ήταν σε θέση να το σχεδιάσει, να το δημιουργήσει και να το αποκτήσει. Αλλά αυτό κατέστη εφικτό μόνο με τη βοήθεια του αυτοπροσδιορισμού.

Νωρίς στην καριέρα του, ο Χόφμαν συνειδητοποίησε ότι είχε πολλά πράγματα να μάθει: πώς να δημιουργεί ένα πετυχημένο μήνυμα, πώς να παρακινεί και να διοικεί τους ανθρώπους, πώς να καταρτίζει προϋπολογισμό, πώς να αναπτύσσει προϊόντα, και πώς να κατανοεί τις αγορές. Το καθένα απ’ αυτά το έμαθε βήμα-βήμα.

«Αν έχετε δυσκολίες, ξεκινήστε να σκάβετε, γιατί κανείς δεν πρόκειται να το κάνει για σας», δηλώνει ο Χόφμαν. «Συνειδητοποίησα ότι η επιχειρηματικότητα είναι το φτυάρι – το φτυάρι που χρησιμοποιείς για να ανοίξεις το μονοπάτι προς ένα καλύτερο μέλλον». Ο Χόφμαν τονίζει ότι ποτέ δεν είχε τα χρήματα ως κίνητρο, και ότι ο πλούτος δεν είναι δεδομένο ότι θα σε βοηθήσει να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου. Ο ίδιος ενθαρρύνει το κοινό του να κοιτά μέσα του και να βρίσκει την ώθηση για να προχωρά προς τα εμπρός. «Ποιος θα χτίσει το μέλλον της πόλης σου; Εσύ. Δεν υπάρχει ‘αυτοί’».

Δημιουργήστε σημαντική θετική επίδραση
Ο Χόφμαν θυμάται ότι όσο πιο σκληρά δούλευε, τόσο πιο επιτυχημένος γινόταν, αυξάνοντας έτσι την ευχέρειά του να λύνει περισσότερα προβλήματα. Σταδιακά, άρχισε να αναζητά τρόπους για να χρησιμοποιήσει τις δεξιότητές του ώστε να επηρεάσει θετικά τον κόσμο γύρω του.

Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη Βραζιλία, ο Χόφμαν βρέθηκε τυχαία σε μια εκκλησία που στέγαζε ένα ορφανοτροφείο. Εκεί συναντήθηκε με ένα 4χρονο κορίτσι και αυτή η συνάντηση έμελλε να αλλάξει για πάντα τη ζωή του. «Το μικρό κορίτσι γαντζώθηκε πάνω μου και άρχισε να μου λέει: ‘Φοβάμαι κάθε βράδυ. Οι κακοί άνθρωποι ήρθαν στο σπίτι μου και σκότωσαν ολόκληρη την οικογένειά μου, αλλά δεν είδαν εμένα’. Το κοριτσάκι άρχισε να κλαίει, άρχισα να κλαίω κι εγώ…» θυμάται ο ίδιος.

Μετά από εκείνη τη στιγμή, ο Χόφμαν λέει ότι η αποστολή του έγινε σαφής: έπρεπε να διδάξει στους άλλους τα εργαλεία της επιχειρηματικότητας. Έπρεπε, δηλαδή, να διδάξει στους ανθρώπους πώς να χρησιμοποιούν το «φτυάρι».

«Αν θέλεις πραγματικά να κάνεις τον κόσμο καλύτερο, πρέπει να εξαπολύσεις μια στρατιά επιχειρηματιών», επισημαίνει ο Χόφμαν. «Επειδή, ξέρετε τι κάνουν οι επιχειρηματίες; Λύνουν προβλήματα».

Κάντε ουσιαστικές διασυνδέσεις
Σύμφωνα με τον Χόφμαν, είναι σημαντικό να λες «ναι» – να έχεις θετική διάθεση προς τις προκλήσεις και προς τους άλλους ανθρώπους. Αυτή η στάση του τού έχει δώσει τη δυνατότητα να κάνει διασυνδέσεις και να συμβουλεύει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

«Η καθοδήγηση είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που καθορίζει εάν ένας επιχειρηματίας θα πετύχει ή όχι», δήλωσε ο Χόφμαν. «Μου χρειάζονται 30 δευτερόλεπτα για να κόψω μια επιταγή, αλλά απαιτείται πολύ περισσότερος χρόνος για να καθοδηγήσεις κάποιον με επιτυχία».

Για να οικοδομήσουμε μια κοινότητα, ο Χόφμαν τονίζει ότι πρέπει να κάνουμε διασυνδέσεις, να μοιραστούμε την επιχειρηματική εργαλειοθήκη, και να προβάλλουμε τους τοπικούς «ήρωες».

Μερικά ακόμα tips

Ο Τζεφ υπηρετεί στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Νότια Αμερική, την Αφρική και την Ασία, υποστηρίζοντας επιχειρηματίες και μικρές επιχειρήσεις σε περισσότερες από 150 χώρες. Υπηρετεί επίσης στα διοικητικά συμβούλια του Global Entrepreneurship Network, του Unreasonable Group, και του Global 1000. Υποστηρίζει τον Λευκό Οίκο, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Έθνη και ξένες κυβερνήσεις σε πρωτοβουλίες οικονομικής ανάπτυξης και σε ζητήματα επιχειρηματικότητας.

Ο Τζεφ έχει προσκληθεί ως βασικός ομιλητής σε περισσότερες από 50 χώρες, για να μιλήσει πάνω σε θέματα καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και επιχειρηματικής ηγεσίας. Είναι συν-συγγραφέας του βιβλίου SCALE, ενός οδηγού για την ανάπτυξη της επιχείρησής σας. Ο Τζεφ διδάσκει επίσης σε εργαστήρια καινοτομίας που διοργανώνονται τακτικά σε μεγάλες εταιρείες.

Ο Τζεφ, ως ειδικός επί επιχειρηματικών θεμάτων, έχει εμφανιστεί σε τηλεοπτικά κανάλια όπως τα Fox News, Fox Business, CNN, CNN International, Bloomberg News, CNBC, ABC και NPR, και σε έντυπα μέσα όπως τα Forbes, Inc., Time, Fast Company, Wall Street Journal, και πολλά άλλα.

Ο Τζεφ έλαβε το Βραβείο Lifetime Achievement από το National CEO Council για τη συνεισφορά του στον τομέα της επιχειρηματικότητας, το Βραβείο Champion of Entrepreneurship από τις JP Morgan Chase, Citibank και Rising Tide Capital, και το βραβείο George Brown για τη Διεθνή Συνεργασία.

Μπες στον κύκλο, δήλωσε συμμετοχή στον διαγωνισμό Disrupt Greece

Πηγή: DisruptGreece