Ο Σόιμπλε ελπίζει ακόμη για τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

Ο Σόιμπλε ελπίζει ακόμη για τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

«Δεν έχει δεχθεί ένα τελειωτικό χτύπημα» είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, τον οποίο θέλουν να θέσουν σε ισχύ 11 χώρες της ΕΕ, «δεν έχει δεχθεί ένα τελειωτικό χτύπημα», παρά την νομική γνωμοδότηση στην οποία χαρακτηρίζεται παράνομος, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο διέρρευσε την Τρίτη, ο φόρος αυτός είναι παράνομος επειδή η επιβολή του θα οδηγούσε σε διακρίσεις σε βάρος των χωρών της ΕΕ που δεν θα μετέχουν στην επιβολή του.

Διαβάστε ακόμη: Σόιμπλε: «Εντός πλαισίου στο προγράμμα προσαρμογής η Ελλάδα»

Πρόκειται για μια άποψη, η οποία «σε ένα σημείο διαφέρει από αυτήν της νομικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο Σόιμπλε στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σήμερα στο Βίλνιους.

Σύμφωνα επίσης με την γνωμοδότηση αυτή της νομικής υπηρεσίας του Συμβουλίου, η επιβολή του φόρου αυτού θα προκαλούσε ζημίες στις ευρωπαϊκές χώρες που δεν θα βρίσκονταν μεταξύ αυτών που τον επιβάλλουν.

«Όμως ακόμη κι αν η νομική υπηρεσία του Συμβουλίου έχει δίκιο, δεν πρόκειται για ένα τελειωτικό χτύπημα» στον φόρο αυτόν και «μπορούμε να βρούμε μια λύση», διαβεβαίωσε ο Σόιμπλε.

Διαβάστε ακόμη: Eurogroup: Στόχος η επιτάχυνση της τραπεζικής ένωσης

«Πάντοτε λέγαμε ότι ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών υπό την μορφή μιας ενισχυμένης συνεργασίας» μεταξύ 11 κρατών μελών της ΕΕ από τα 28, «δεν είναι κάτι που θα γίνει εύκολα», αναγνώρισε ωστόσο ο Σόιμπλε.

Μολονότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υπερασπίζεται την νομιμότητα της πρότασής της για την επιβολή του φόρου αυτού και αμφισβητεί την νομική ανάλυση του Συμβουλίου, ελπίζει επισήμως να τεθεί σε ισχύ ο φόρος αυτός το 2014, «εγώ πάντα έλεγα ότι αυτό δεν θα προχωρήσει τόσο γρήγορα», κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στο περιθώριο του Eurogroup.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Φωτογραφία αρχείου: Παντελής Σαΐτας