Ο Στιβ Μπάλμερ αφήνει -επιτέλους- το τιμόνι της Microsoft

Ο Στιβ Μπάλμερ αφήνει -επιτέλους- το τιμόνι της Microsoft
Photo:

Ο (πρώην) CEO της Microsoft δεν ήταν και το πιο αγαπημένο παιδί των επενδυτών.

Του Μιγκέλ Χελφτ

Οι επενδυτές χάρηκαν που ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Στιβ Μπάλμερ θα βγει στη σύνταξη, όμως δεν είναι διόλου σαφές ποιος θα τον διαδεχθεί

Είναι δύσκολο να μη νοιώσει κάποιος κάπως άσχημα για τον Στιβ Μπάλμερ. Κι αυτό, όχι τόσο επειδή παραδίδει τα ηνία της Microsoft, όπου η δεκατριάχρονη παρουσία του χαρακτηρίστηκε από μία σειρά απογοητεύσεων για τους επενδυτές, αλλά επειδή υπάρχει πλέον ένας αριθμός που μετρά αυτή την απογοήτευση. Ο Μπάλμερ, όπως φαίνεται, αποτέλεσε ένα βαρίδι 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Microsoft.

Σχεδόν αμέσως αφότου η Microsoft ανακοίνωσε τη συνταξιοδότησή του την Παρασκευή το πρωί, η αξία της μετοχής της εταιρείας ανέβηκε κατά 6% – σε μία μέρα όπου ο δείκτης S&P 500 έμεινε στάσιμος. Με 8,3 δισεκατομμύρια μετοχές, το ποσοστό αυτό ισοδυναμεί με μία αύξηση 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους επενδυτές! Όχι ότι ο Μπάλμερ δεν θα αποζημιωθεί για τον πληγωμένο του εγωισμό, με 333 εκατομμύρια μετοχές στο όνομά του.

Τίποτε απ’ αυτά δεν προκαλεί έκπληξη. Οι επενδυτές ήταν δυσαρεστημένοι εδώ και χρόνια με τον Μπάλμερ και οι φωνές που ζητούσαν την αντικατάστασή του ολοένα και πλήθαιναν. Δύο πράγματα, όμως, τον κράτησαν μέχρι τώρα στη θέση του: ο Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτής, πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της εταιρείας, και η έλλειψη εμφανούς αντικαταστάτη.

Η αποχώρηση του Μπάλμερ ήταν ηθελημένη, σύμφωνα με τη Microsoft. «Τώρα είναι η σωστή στιγμή», είπε ο ίδιος σε ένα δελτίο τύπου. Ο γίγαντας του λογισμικού προσπαθεί να μετατραπεί σε εταιρεία συσκευών και υπηρεσιών και η ελπίδα του, όπως δήλωσε, ήταν να αποχωρήσει αφότου η Microsoft θα είχε προχωρήσει με το μετασχηματισμό αυτό. Όμως, «χρειαζόμαστε έναν διευθύνοντα σύμβουλο που θα έχει μπροστά του έναν μακροπρόθεσμο ορίζοντα για να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Γκέιτς, που είναι μέλος της τετραμελούς επιτροπής που θα αναζητήσει τον αντικαταστάτη, δήλωσε: «Είμαστε τυχεροί που ο Στιβ θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να αναλάβει ο νέος CEO».

Όμως, δεν υπάρχει στον ορίζοντα κάποιος εμφανής αντικαταστάτης. Νωρίτερα, φέτος, ο Μπάλμερ προώθησε μία ριζική αναδιοργάνωση της εταιρείας με στόχο «να μετακινηθούμε από το μοντέλο των πολλών Microsoft σε εκείνο της μίας». Η αναδιοργάνωση έχει αναδείξει μία σειρά πιθανών αντικαταστατών του, όπως η Τζούλι Λάρσον-Γκριν που ηγείται του τμήματος συσκευών και στούντιο, ο Τόνι Μπέιτς, υπεύθυνος επιχειρηματικής ανάπτυξης, και ο Σάτια Ναντέλα, επικεφαλής του cloud.

Όπως δείχνει και το παράδειγμα της HP, το να διορθώσεις τη ρότα ενός βιομηχανικού γίγαντα που ουσιαστικά έχασε την τεκτονική αλλαγή της μετάβασης στις κινητές συσκευές δεν είναι εύκολο. Η Microsoft προσπαθεί εδώ και καιρό να μιμηθεί εταιρείες όπως η Apple και η Google, δίχως αποτέλεσμα. Πρόσφατα, η εταιρεία πλήρωσε 900 εκατομμύρια δολάρια για το Surface RT, μία συσκευή σχεδιασμένη να ανταγωνιστεί το iPad, δίχως επιτυχία.

Μήπως είναι πολύ αργά για τη Microsoft; Αν και η Microsoft παραμένει ισχυρή στις εταιρικές πωλήσεις κι έχει βρει στο Xbox ένα πολύ επιτυχημένο καταναλωτικό προϊόν, ο κατάλογος των απογοητεύσεων έχει μάλλον μεγαλώσει, και τα ερωτήματα ολοένα και πληθαίνουν.

Διαβάστε ακόμη: Η Microsoft «ξαναχτυπά» με το Kinect!