O Στουρνάρας επιμένει ότι οι Έλληνες δεν υπερφορολογούνται

O Στουρνάρας επιμένει ότι οι Έλληνες δεν υπερφορολογούνται

«Το 2012 οι φόροι στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθαν στο 22,8%, ενώ ο μ.ο. στην Ευρωζώνη είναι στο 25,7%».

Απάντηση στις επικρίσεις για τη δήλωση του ότι η «Ελλάδα δεν υπερφορολογείται σε σχέση με την ευρωζώνη», έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής που συζητά τον Προϋπολογισμό του 2014, ο κ. Στουρνάρας παρατήρησε πως «οι φόροι στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ, ανήλθαν το 2012 στο 22,8%, ενώ το ίδιο έτος, ο μέσος όρος στην ευρωζώνη ανήλθε στο 25,7%. Αυτό λοιπόν, δείχνει πως σε συνολικά επίπεδα, η Ελλάδα δεν υπερφορολογείται σε σχέση με την ευρωζώνη».

Για να αντιμετωπίσει στρεβλώσεις, το υπουργείο Οικονομικών, επέλεξε να φορολογήσει τα κέρδη απ’ την επιχειρηματική δραστηριότητα «με διαφανή και ομοιόμορφο τρόπο απ’ το πρώτο ευρώ. Γιατί κάθε φορά που ετίθετο αφορολόγητο όριο, πολλοί ως δια μαγείας, δήλωναν εισοδήματα στο ύψος του αφορολόγητου. Τα τοκοχρεολύσια που πλήρωναν οι ελεύθεροι επαγγελματίες στις τράπεζες, είναι υψηλότερα απ το εισόδημα που έχουν δηλώσει. ‘Άρα έχουμε να κάνουμε με κραχτή περίπτωση μεγάλης φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής» συμπλήρωσε.

Ο κ. Στουρνάρας απάντησε στην έντονη αμφισβήτηση από την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μιλώντας στην ίδια επιτροπή ανέφερε:  «αν η υπερφορολόγηση συνιστά πρόσθετο μέτρο για έκτακτες ανάγκες του κράτους, αυτό είναι μια αντίληψη. Αν όμως δεν υπάρχει υπερφορολόγηση και υπάρχει δυνατότητα να φτάσουμε το μέσο όρο της Ευρώπης όπως λέτε, τα πράγματα είναι πάρα πολύ άσχημα. Ο ΦΑΠ έχει οκταπλασιαστεί. Η μεσαία τάξη καταρρέει. Χιλιάδες νοικοκύρηδες και νομοταγείς πολίτες πασχίζουν να πουλήσουν πάση θυσία ακίνητα για να πληρώσουν το ΦΑΠ. Φτάνουμε στα όρια της αντοχής των επιχειρήσεων. Εξαντλούνται οι ελάχιστες αποταμιεύσεις και οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί».

Στο πλαίσιο αυτό, η βουλευτής ζήτησε, μεταξύ άλλων, τη μείωση των φορολογικών εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ, υποδεικνύοντας τη δυνατότητα εξοικονόμησης του ποσού αυτού μέσω πάταξης του λαθρεμπορίου πετρελαίου, ελέγχου της φοροδιαφυγής με προσλήψεις «μάχιμων ελεγκτών» και μέσω επίσπευσης των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν ήδη δρομολογηθεί στο δημόσιο τομέα: «Δεν έχω μούτρα να εμφανιστώ στις καθαρίστριες στο υπουργείο Οικονομικών, όταν λέμε πως φεύγουν 500 απ’ το υπουργείο Παιδείας και φεύγουν 100» ανέφερε.

Στουρνάρας: «Να τελειώνουμε πριν την προεδρία της Ε.Ε.»

«Μπαίνουμε σε αναπτυξιακή τροχιά»
Αναφερόμενος στους στόχους του προυπολογισμού για το 2014, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως η ελληνική οικονομία μπαίνει σε αναπτυξιακή τροχιά. «Αν η πρόβλεψη για ανάπτυξη είναι στο 0,6%, να δουλέψουμε για να την ξεπεράσουμε. Γι’ αυτό χρειάζεται επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών, συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων, εξάλειψη των αντιαναπτυξιακών εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, ανασυγκρότηση του ΕΣΥ. Υπό ομαλές συνθήκες, θα απαιτείτο μια πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Χαλάρωση όμως θα σήμαινε εξάλειψη κάθε προοπτικής ανάπτυξης. Γι’ αυτό και ο Προϋπολογισμός το 2014, θέτει ως πάγιο και αδιαπραγμάτευτο στόχο το πρωτογενές πλεόνασμα» σημείωσε.

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ικανοποιημένος για την επίτευξη – και μάλιστα επί τα βελτίω – των στόχων του Προϋπολογισμού του 2013, αν και για την έξοδο από την κρίση «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας». Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, η Ελλάδα ακολουθεί το δρόμο και των άλλων χωρών που έχουν μπει σε προγράμματα ενίσχυσης.

Θεοχάρης: «Αριστερός ο φόρος ακινήτων»!

«Οι μεγάλες αλλαγές δεν συμβαίνουν σε ένα βράδυ»
Από κει και πέρα, ο υπουργός Οικονομικών επέλεξε να σκιαγραφήσει στην ομιλία του τη συνολική εικόνα, όχι μονάχα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και του ελληνικού κράτους.

Κρατώντας αποστάσεις από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο (το οποίο διακρίνουν στις μεταρρυθμίσεις κάποιοι “λόγω ιδεολογικής ακαμψίας”), ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως η μετάβαση στο νέο κράτος «δεν είναι διαδικασία καταιγιστικών αλλαγών που συμβαίνουν σε μια νύχτα, αλλά σοβαρή μεταρρύθμιση που υλοποιείται με στοχευμένες τομές». Στο πλαίσιο αυτό, εξαλείφονται θύλακες διαφθοράς, εγκαθιδρύονται στιβαροί μηχανισμοί εποπτείας, γίνεται καλύτερη στόχευση των δημοσίων δαπανών και μάλιστα των κοινωνικών. «Το νέο κοινωνικό πρότυπο, θα είναι περισσότερο αναδιανεμητικό υπέρ των πλέον αδύναμων στην κοινωνία. Η εποχή που ένας εφοπλιστής μπορούσε να παίρνει προνοιακό επίδομα, έχει φύγει ανεπιστρεπτί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ένα νέο πρότυπο αναδύεται» διατράνωσε ο κος Στουρνάρας – και η προοπτική αυτή δεν θα πρέπει να υπονομευτεί από διχαστικές λογικές. Ο υπουργός Οικονομικών επαίνεσε έτσι τους βουλευτές της συμπολίτευσης για την επιλογή τους «να ακολουθήσουν το δρόμο της αρετής με πολιτικό και προσωπικό κόστος» και ζήτησε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, «να σταματήσουν την καταστροφολογία και να συμβάλουν με προτάσεις για βιώσιμες λύσεις».

«Η αντιπολίτευση θα πρέπει να επιδείξει περισσότερη υπευθυνότητα, να μην αντιδρά στο συμμάζεμα του κράτους όπου χρειάζεται, να κάνει παραγωγική και όχι ισοπεδωτική κριτική και να καταθέτει σοβαρές και στοιχειοθετημένες προτάσεις για τη βελτίωση των πολιτικών» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.