Ο Στουρνάρας, ο Βαρουφάκης και το «blame game» της κυβέρνησης

Ο Στουρνάρας, ο Βαρουφάκης και το «blame game» της κυβέρνησης

Στην ΕΚΤ εναποθέτει τις ελπίδες του το Οικονομικό επιτελείο - Τι εννοεί ο Γιάνης Βαρουφάκης με το Plan B.

Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών να αποκάλυψε χθες ότι διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο, σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι δεν εκταμιεύσουν τη δόση ή μέρος της δόσης των 7,2 δις ευρώ μέσα στο Μάρτιο, ωστόσο, αρνείται να πει ποιο είναι αυτό το σχέδιο.

Αν, όμως, ακούσει κάνει προσεκτικότερα τις απαντήσεις που δίνει ο Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης, όταν ερωτάται για το πρόβλημα ρευστότητας, φαίνεται ότι η πραγματική του εναλλακτική ακούει στο όνομα Μάριο Ντράγκι. Εκεί καταλήγουν όλες οι προτάσεις, στην αποδοχή και πάλι των ελληνικών ομολόγων ως εχέγγυα για το δανεισμό των ελληνικών τραπεζών, στην αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων που μπορούν να αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες, λόγω της απουσίας των ξένων επενδυτών, στην αύξηση του ELA, αλλά και -στο τέλος αυτού του δρόμου- στην επιμήκυνση των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η κεντρική τράπεζα και πρέπει να πληρωθούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Επειδή τα μηνύματα από την Φρανκφούρτη, δεν είναι προς τη χαλάρωση, αλλά προς την περαιτέρω πίεση, το Μαξίμου έχει αρχίσει από χθες τη διαρροή σεναρίων πίεσης τόσο προς την ΕΚΤ όσο και προς τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

Διαβάσαμε, σε non paper, ότι ο Πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον Γιάννη Στουρνάρα και «εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο κ. Στουρνάρας θα συμβάλλει τα μέγιστα για την πλήρη αποκατάσταση, και με όλα τα «εργαλεία», της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας».

Η διατύπωση αυτή δημιουργεί πολλά ερωτήματα: υπήρχε ποτέ περίπτωση ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας να μην καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία; Έχει κάποιες ενδείξεις η κυβέρνηση; Και, αν ναι, θα τις δημοσιοποιήσει; Ή μήπως, τα μηνύματα δεν είναι καλά και αρχίζει το…blame game;

Διαβάστε ακόμη: 

Χαμηλές προσδοκίες για «ανάσα» ρευστότητας από την ΕΚΤ