O στρατός έχει το δικό του LinkedIn

O στρατός έχει το δικό του LinkedIn

To Fortune σας παρουσιάζει τις πιο σοβαρές απομιμήσεις του κοινωνικού δικτύου που προσφέρουν παρόμοιες υπηρεσίες.

του Κουρτ Βάγκνερ

Πλάι στο LinκedIn έχουν ξεφυτρώσει άλλες ιστοσελίδες επαγγελματικής δικτύωσης που προσπαθούν να υπηρετήσουν τις εξειδικευμένες ανάγκες συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων. Οι τρεις πλατφόρμες δικτύωσης που παρουσιάζονται εδώ δεν είναι κατ’ ανάγκη ανταγωνιστικές προς το LinkedIn. Προσφέρουν όμοιες υπηρεσίες, αλλά σε μία σαφώς μικρότερη βάση χρηστών. Λένε ότι η μίμηση είναι η πιο ειλικρινής μορφή κολακείας, οπότε ιδού κάποια από τα επαγγελματικά δίκτυα που ίσως σας θυμίσουν το LinkedIn.

1. Rally Point. Ο στρατός είναι γνωστός για την ταχύτητα που επιδεικνύει ως προς την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Κι όμως, το στρατιωτικό προσωπικό έχει μία μάλλον ισχνή παρουσία στο LinkedIn. Σύμφωνα με τον Γινόν Βάις, συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο του Rally Point, το πρόβλημα δεν είναι ότι το LinkedIn δεν είναι εν δυνάμει χρήσιμο για τους στρατιωτικούς, αλλά ότι αυτοί δεν έχουν ιδέα περί τίνος πρόκειται. Ακόμα και η βασική ιδέα της δικτύωσης μπορεί να θεωρηθεί από τους στρατιωτικούς σαν προσπάθεια κάποιων να «χώσουν τη μύτη τους» στις υποθέσεις των άλλων. Το Rally Point είναι εδώ για να βοηθήσει τόσο τα εν ενεργεία μέλη των ενόπλων δυνάμεων όσο και τους βετεράνους να «μεταφράσουν» τη στρατιωτική τους εμπειρία για ένα μη στρατιωτικό κοινό. «Ένα μέρος της πρόκλησης συνίσταται στο να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους και να τους πείσουμε ότι μπορεί να έχει αξία η οικοδόμηση ενός δικτύου,» λέει ο Βάις, ο οποίος υπηρέτησε τον αμερικανικό στρατό για δέκα χρόνια προτού φοιτήσει στο Harvard Business School.

Η ιστοσελίδα ξεκίνησε πριν από λιγότερο από ένα χρόνο και είναι πλέον ανοιχτή και για βετεράνους. Η εταιρεία έχει λάβει 1,7 εκατομμύρια δολάρια ως αρχική χρηματοδότηση κατά τους τελευταίους 18 μήνες. Με 25.000 εγγεγραμμένα μέλη, το Rally Point συνεχίζει να εστιάζει στην ανάπτυξή του, λέει ο Βάις.

Τι συμβαίνει με το LinkedIn;

2. Ballers Bridge. Το Ballers Bridge προσθέτει μία νότα επισημότητας στη διαδικασία εύρεσης νέων ταλέντων για το κολεγιακό μπάσκετ στις ΗΠΑ. Ενώ οι μεγάλοι αστέρες του σχολικού μπάσκετ έχουν τους προπονητές των κολεγίων που τους κυνηγάνε για να τους προσφέρουν υποτροφίες, η διαδικασία «στρατολόγησης» είναι πολύ διαφορετική για αθλητές μέσου και χαμηλού επιπέδου που προσπαθούν να πάρουν μία υποτροφία. Σε αυτή την αγορά απευθύνεται το Ballers Bridge. «Το εν λόγω κοινωνικό δίκτυο είναι φτιαγμένο για καλαθοσφαιριστές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θέλουν να προωθήσουν τον εαυτό τους και τα μπασκετικά και ακαδημαϊκά τους προσόντα σε κολεγιακούς προπονητές,» λέει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τζέραλντ Κάννον, πρώην μπασκετμπολίστας στο κολέγιο Morehouse στην Ατλάντα. Στην ιστοσελίδα, η οποία έχει πάνω από 5.000 χρήστες, οι αθλητές μπορούν να ανεβάζουν ό,τι ακριβώς θέλουν να δουν οι προπονητές – βιογραφικά σημειώματα, αναλυτικές βαθμολογίες και, το σημαντικότερο, ολόκληρα βίντεο αγώνων και όχι μόνο αποσπάσματα με τις καλύτερες στιγμές τους.

Πώς να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο το LinkedIn

3. edWeb. Όταν η διευθύνουσα σύμβουλος και ιδρύτρια του edWeb, Λίζα Σμούτσκι, παρατήρησε το βαθμό διάδρασης και επικοινωνίας που η κόρη της είχε καταφέρει να επιτύχει χρησιμοποιώντας το Facebook, κατάλαβε ότι υπήρχε ανάγκη για μία αντίστοιχη πλατφόρμα για εκπαιδευτικούς. Πολλοί καθηγητές και επαγγελματίες της εκπαίδευσης ένοιωθαν κάπως αποξενωμένοι από τα παραδοσιακά κοινωνικά μέσα – ήθελαν ένα χώρο μακριά από τους υπερ-κοινωνικούς μαθητές τους. «Είμαστε επαγγελματική πλατφόρμα μόνο, ασχολούμαστε αποκλειστικά με την εκπαίδευση, και έτσι προσφέρουμε έναν ασφαλέστερο χώρο για να συνδέονται μεταξύ τους οι εκπαιδευτικοί,» λέει η Σμούτσκι, πρώην εκδότης εκπαιδευτικού υλικού.

Από την ίδρυση του το 2008 και δώθε, το edWeb έχει ελκύσει πάνω από 65.000 μέλη που προέρχονται από όλους τους χώρους της εκπαίδευσης. Οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους σελίδες προφίλ, και ένα μεγάλο μέρος της διάδρασης προκύπτει με τη μορφή συνεργασιών, όπου οι χρήστες μοιράζονται διδακτικές μεθόδους ή ακόμα και σχέδια μαθήματος. Η ιστοσελίδα προσφέρει πολλά κατατοπιστικά webinars (διαδικτυακά σεμινάρια) κάθε μήνα, ενώ οι χρήστες συνδέονται με άτομα όμοιων ενδιαφερόντων μέσω της συμμετοχής τους σε ομάδες της κοινότητας, όπως και στο LinkedIn. Όμως, σε αντίθεση με το LinkedIn, η ιστοσελίδα δεν προσφέρει μικρές αγγελίες για εργασία, αν και η Σμούτσκι ελπίζει να προσθέσει μία τέτοια λειτουργία στο εγγύς μέλλον. «Δεν νομίζω ότι το LinkedIn προσφέρει κάτι παρεμφερές με τη δική μας κοινότητα επαγγελματικής μάθησης», λέει η ίδια. «Θεωρώ ότι το edWeb είναι το όχημα που επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να συναντηθούν σε μία ομάδα την οποία οι ίδιοι νοιώθουν ότι μπορούν να εμπιστεύονται, και να μαθαίνουν μέσω αυτής».