Ο «στρατός» των day traders προκαλεί τη Wall Street – Αύξηση 3.000% για την AMC από την αρχή του χρόνου

Ο «στρατός» των day traders προκαλεί τη Wall Street – Αύξηση 3.000% για την AMC από την αρχή του χρόνου
epa08603733 The marquee of an AMC theater in the East Village of New York City, USA, 14 August 2020. AMC Theatres, the US largest movie theater chain, will reopen on 20 August 2020 after being closed because of the Covid-19 pandemic. AMC will increase theater cleaning, require mask wearing and will offer retro ticket prices of 15 cents per movie on opening day. EPA/JASON SZENES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άλμα – ρεκόρ σημειώνει η μετοχή της αμερικανικής αλυσίδας κινηματογραφικών αιθουσών AMC, χάρη στις ορδές των μικρομετόχων που συναγελάζονται στην πλατφόρμα της Reddit. Δύο traders μιλούν στο Bloomberg και αναλύουν το φαινόμενο…

Ο ένας εργάζεται στη βιομηχανία των hedge funds στη Νέα Υόρκη, ενώ ο άλλος προσφέρει τις υπηρεσίες του ως IT manager σε μια εταιρεία ανθρωπίνου δυναμικού στο Ντάλας. Η φρενίτιδα με τις meme stock, που δημιούργησε περιουσίες αλλά και κόστισε εκατομμύρια δολάρια, μεγάλωσε από το Twitter και γιγαντώθηκε από τη Reddit και το Discord. Όπως αναφέρουν οι Jason Mudrick και Drew Entler, είναι πλέον μόδα.

Kαι η επίθεση της AMC συνεχίζεται…

Η μετοχή

Στην pre market, αφού είδε τη μετοχή της να σημειώνει άνοδο έως και  95%, η AMC κέρδισε 13% και έφτασε στα 71,01 δολάρια στις 4:02 π.μ. στη Νέα Υόρκη. Πλέον, η αμερικανική αλυσίδα κινηματογραφικών αιθουσών έχει αξία άνω των 30 δισ. δολαρίων, καθιστώντας την πιο πολύτιμη από τουλάχιστον τις μισές εταιρείες του δείκτη S&P 500.

Από το κλείσιμο της Τετάρτης, η μετοχή της AMC είχε αυξηθεί σχεδόν 30 φορές από τις αρχές του τρέχοντος έτους, υπερβαίνοντας κατά πολύ την 15πλάσια αύξηση του GameStop (+3.000%). Επιστρέφοντας στις αρχές του 2020, οι μετοχές ξεπέρασαν πρόσφατα την απόδοση της Zoom Video Communications, της οποίας η τεχνολογία τηλεδιάσκεψης έγινε πανταχού παρούσα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σημειώνεται πως πριν από λίγους μήνες η AMC ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας, καθώς ο κορωνοϊός έβαλε «λουκέτο» σε όλες τις κινηματογραφικές αίθουσες στις ΗΠΑ.

FOMO

Ο Entler, 34 ετών, ξεκίνησε για πρώτη φορά να αγοράζει μετοχές της κινηματογραφικής αλυσίδας τον Ιανουάριο, καθοδηγούμενος περισσότερο από… FOMO, δηλαδή από φόβο μη μείνει απέξω σε ένα ενδεχόμενο «πάρτι» αποδόσεων και κερδών, λέει.

Κέρδιζε 1.000 έως 2.000 δολ. κάθε μήνα.

Ο Mudrick, ιδρυτής ενός hedge fund, συμμετείχε ήδη. Η εταιρεία του, Mudrick Capital Management, συμφώνησε να αγοράσει 8,5 εκατομμύρια μετοχές της AMC αντί 27,12 δολ. Τα νέα έφεραν αύξηση-ρεκόρ 116% για την αμερικανική εταιρεία που επιχειρεί στον κλάδο της ψυχαγωγίας την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι traders και οι μικρομέτοχοι που δραστηριοποιούνται στην πλατφόρμα της Reddit και το Twitter συνασπίστηκαν για να προκαλέσουν άλλο ένα short squeeze.

Σημειώνεται πως η AMC ηγείται ενός ράλι στις λεγόμενες meme μετοχές, που περιλαμβάνει την GameStop και τη Virgin Galactic. Σύμφωνα με την εταιρεία χρηματοοικονομικής ανάλυσης Ortex, οι short-sellers έχασαν σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι αυτών των τριών μετοχών μόνο.

Η AMC ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι θα επιβραβεύσει τους μικρούς υποστηρικτές με ειδικές προβολές και δωρεάν ποπ κορν.   Τα έσοδα από την πώληση μετοχών στη Mudrick θα χρησιμοποιηθούν για αναπτυξιακούς σκοπούς και θα υπάρξει ευκαιρία απομόχλευσης. «Με αυξημένη ρευστότητα, την πρόοδο στα εμβόλια και την επικείμενη κυκλοφορία νέων τίτλων κινηματογραφικών ταινιών, ήλθε ο καιρό για την AMC να αντεπιτεθεί» αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.