Ο στρατός των ΗΠΑ φτιάχνει το δικό του εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Ο στρατός των ΗΠΑ φτιάχνει το δικό του εμβόλιο για τον κορωνοϊό
epa08110618 A handout photo made available by the US Army shows Paratroopers assigned to 1st Brigade Combat Team, 82nd Airborne Division preparing equipment and boarding aircraft bound for the US Central Command area of operations in the Middle East, from Fort Bragg, North Carolina, USA, 04 January 2020 (issued 07 January 2020). Tensions in the Middle East region are high following the killing of Iranian general Qasem Soleimani in a US airstrike in Baghdad on 03 January 2019. EPA/HUBERT DELANY / US ARMY HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

του Sy Mykherjee

Την Τρίτη, οι γιατροί του αμερικανικού στρατού ξεκίνησαν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για το υποψήφιο εμβόλιο κατά του COVID με χρήση νανοσωματιδίων φερριτίνης (SpFN) στο Walter Reed Army Institute of Research (WRAIR), το οποίο εντάσσεται στο τμήμα ιατρικής έρευνας του στρατού.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η τεχνολογία πίσω από αυτό το συγκεκριμένο εμβόλιο θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική στην προστασία έναντι νέων στελεχών του κορονοϊού, αν και τα υπάρχοντα εμβόλια κατά του COVID όπως εκείνα των Pfizer / BioNTech έχουν δείξει αποτελεσματικότητα έναντι ορισμένων νεότερων στελεχών.

Αλλά το γεγονός είναι ότι οι ιοί εξελίσσονται συνεχώς και η ελπίδα του αμερικανικού στρατού είναι ότι η δική του έκδοση θα προσφέρει ευρύτερη προστασία. Και αυτός ήταν ο στόχος της έρευνας.

«Ακόμη και πριν εντοπιστούν οι πρόσφατες μεταλλάξεις του COVID-19, η ομάδα μας ανησυχούσε για την εμφάνιση νέων κορονοϊών σε ανθρώπινους πληθυσμούς, μια απειλή που επιταχύνθηκε τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Δρ. Kayvon Modjarrad, διευθυντής του κλάδου αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών (EIDB) στο WRAIR. «Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο σαν αυτό: ένα που δυνητικά θα προστατεύει ευρέως και προληπτικά από πολλαπλά είδη και στελέχη κορονοϊών».

«Δυνητικά» είναι η λέξη-κλειδί εδώ. Οι ελπίδες βασίζονται σε προ-κλινικές μελέτες που διεξήχθησαν σε πιθήκους και το εμβόλιο βασίζεται σε μια τεχνολογία που οι επιστήμονες λένε ότι προστατεύει από την ακίδα πρωτεΐνης, την οποία χρησιμοποιεί ο κορονοϊός για να διαπερνά τα κύτταρα, αλλά με πολυπρόσωπο σχεδιασμό που θα μπορούσε να καταπολεμήσει πλήθος στελεχών.

Είναι σημαντικό ότι οι αρχικές μελέτες υποδηλώνουν ότι δύο δόσεις αυτού του εμβολίου που χορηγούνται στη διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων μπορούν να παράγουν ένα υψηλό επίπεδο αντισωμάτων.

Τα αρχικά δεδομένα σε δοκιμές σε ανθρώπους ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμα μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού και το αρχικό μέγεθος των συμμετεχόντων είναι πολύ μικρότερο από τους δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες που χρησιμοποιήθηκαν για δοκιμές άλλων εμβολίων.

Ωστόσο, με την ανάπτυξη εμβολίων και έναν μεταβαλλόμενο ιό, οτιδήποτε αποδεικνύεται αποτελεσματικό θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο για την καταπολέμησή του.

Πηγή: Fortune.com