Ο θρύλος της Αμερικανικής τζαζ Άντονυ Μπράξτον έρχεται στη Στέγη

Ο θρύλος της Αμερικανικής τζαζ Άντονυ Μπράξτον έρχεται στη Στέγη

Δύο μουσικές διαστάσεις ενώνονται στο πρόσωπο του Άντονυ Μπράξτον: ακαδημαϊκή κατάρτιση και πειραματική μουσική σε μία συναυλία-εμπειρία.

Μια ιστορική μορφή της Αμερικανικής μουσικής που διδάσκει στο πανεπιστήμιο Columbia και συνδυάζει μοναδικά την ακαδημαϊκή προσέγγιση στη μουσική με την πειραματική «μαύρη» σκηνή του Σικάγο έρχεται στην Αθήνα. Ο θρύλος της Αμερικανικής τζαζ Άντονυ Μπράξτον με το κουαρτέτο του ζωντανά στη Στέγη, για μία μόνο συναυλία, το Σάββατο 10 Μαϊου 2014.

Ο Άντονυ Μπράξτον είναι ένας ιδιοφυής δημιουργός, αφιερωμένος στη μουσική ως σύνολο και όχι ως στιλιστική επιλογή. Για τον ίδιο, η τέχνη των ήχων είναι «πνευματική δέσμευση», οι συναυλίες του «πεδία δράσης» και η προσωπική του έκφραση, όχι ακριβώς τζαζ ή αβανγκάρντ, αλλά ghost-trance music, δηλαδή «πνευματεκστατική». Εικοσάχρονος, μελέτησε εντατικά παρτιτούρες των Schoenberg, Stockhausen, Boulez, Ξενάκη κ.ά., ενώ παράλληλα βίωνε τη free-jazz επανάσταση.
Σήμερα, γνωρίζει διεθνή καταξίωση, ενώ το επιβλητικό του έργο γίνεται συχνά αντικείμενο άρθρων, βιβλίων και διδακτορικών διατριβών. Καινοτόμος συνθέτης και ρηξικέλευθος αυτοσχεδιαστής, συνέβαλε καταλυτικά στο γεφύρωμα ή ξεπέρασμα αντιμαχομένων τάσεων: πειραματισμός με σεβασμό των παραδόσεων, εμπνευσμένη αναρχία αλλά πειθαρχημένη υπευθυνότητα, σκληρός ήχος με μελωδία, ασύλληπτη περιπλοκότητα αλλά και απλότητα.

Δύσκολο να περιγράψει κανείς τον πολυσχιδή Μπράξτον: συνθέτης, μαέστρος, πανεπιστημιακός, μουσικολόγος, συγγραφέας, κορυφαίος αυτοσχεδιαστής και ιδιοσυγκρασιακός θεμελιωτής μιας ιδιαίτερης φιλοσοφίας, παραμένει στην αιχμή της σύγχρονης μουσικής. Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για καλλιτέχνη-φαινόμενο μιας τέχνης που σε αιφνιδιάζει, ακόμα κι αν περιμένεις τον αιφνιδιασμό!

Διαβάστε ακόμα:

Η «Ιφιγένεια» του Ζαν Ρενέ Λεμουάν κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Από Μηχανής Θέατρο

Το σημαντικότερο φεστιβάλ νεανικού θεάτρου επιστρέφει για 7η χρονιά

Οι ωραιότερες φωτογραφίες του περασμένου μήνα