Ο Τιμ Κουκ μπήκε στον χώρο των κρυπτονομισμάτων

Ο Τιμ Κουκ μπήκε στον χώρο των κρυπτονομισμάτων
epa09530690 A handout photo made available by Apple Inc. showing Apple CEO Tim Cook with the completely reimagined MacBook Pro during a special event at Apple Park in Cupertino, California, USA, 18 October 2021. EPA/APPLE / HANDOUT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο επικεφαλής της Apple αποκάλυψε την Τρίτη ότι έχει πάρει ένα μη ανακοινώσιμο μερίδιο σε κρυπτονομίσματα, σημειώνοντας ότι «ενδιαφερόταν γι’ αυτό εδώ και καιρό».

του Jacob Carpenter

Ο Τιμ Κουκ ως απλός πολίτης συμμετέχει στον πυρετό του crypto.

Ο Τιμ Κουκ ως διευθύνων σύμβουλος της δεύτερης πολυτιμότερης εταιρείας στον κόσμο, ωστόσο, δεν είναι αρκετά έτοιμος να κάνει αυτό το άλμα.

Ο επικεφαλής της Apple αποκάλυψε την Τρίτη ότι έχει πάρει ένα μη ανακοινώσιμο μερίδιο σε κρυπτονομίσματα, σημειώνοντας ότι «ενδιαφερόταν γι’ αυτό εδώ και καιρό». Τα σχόλια του Cook κατά τη διάρκεια του DealBook Online Summit των New York Times έρχονται την ώρα που οι αγορές κρυπτονομισμάτων φτάνουν σε ιστορικό υψηλό, ξεπερνώντας αυτή την εβδομάδα την κεφαλαιοποίηση των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Νομίζω ότι είναι λογικό να τα κατέχει κανείς ως μέρος ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου», δήλωσε ο Cook στον Andrew Ross Sorkin του DealBook. «Και παρεμπιπτόντως, δεν δίνω σε κανέναν επενδυτικές συμβουλές».

Επίσης, δεν πρόκειται να κάνει τα κρυπτονομίσματα μέρος της βασικής επιχειρηματικής δραστηριότητας της Apple – όχι ακόμη, τουλάχιστον.

Ο Cook τόνισε ότι η Apple δεν έχει άμεσα σχέδια να αρχίσει να δέχεται κρυπτονομίσματα μέσω του Apple Pay ή αλλού – ένα άλμα που η Microsoft, η PayPal και αρκετές μεγαλύτερες εταιρείες έχουν κάνει σε διαφορετικές κλίμακες τα τελευταία χρόνια. Η Apple επίσης δεν θα επενδύσει το υπόλοιπο των μετρητών της σε crypto, δήλωσε ο Cook, επειδή δεν πιστεύει ότι οι μέτοχοι νομίζουν ότι εισέρχονται στη νέα αγορά όταν αγοράζουν μετοχές της εταιρείας.

«Αν θέλουν να το κάνουν αυτό, μπορούν να επενδύσουν απευθείας στα κρυπτονομίσματα μέσω άλλων μέσων», δήλωσε ο Κουκ.

Αλλά ενώ ο Κουκ ανέφερε ότι δεν θα ήθελε να χαρακτηριστεί ως υπέρμαχος των κρυπτονομισμάτων, δεδομένης της προσωπικής του συμμετοχής, η Apple εξερευνά το τοπίο για μελλοντικές ευκαιρίες. Πιστός στο γνωστό στυλ του, ο Κουκ φάνηκε συγκρατημένος όταν ρωτήθηκε τι μπορεί να έχει στα σκαριά η Apple: «Δεν θα ήθελα να έχω κάτι να ανακοινώσω σήμερα».

Σε ένα άλλο καυτό θέμα της ημέρας, ο Κουκ παρέδωσε ένα μήνυμα σε όσους στη Silicon Valley είναι αναστατωμένοι με τις αλλαγές του iPhone που αφορούν την ιδιωτικότητα: συνηθίστε το.

Ο Κουκ καυχήθηκε ότι αισθάνεται «πολύ καλά» με τις βελτιώσεις, επικαλούμενος «εξαιρετική ανατροφοδότηση από τους χρήστες». Οι Financial Times ανέφεραν τον περασμένο μήνα ότι η ενημέρωση του Απριλίου, η οποία απαιτεί από τις εφαρμογές να ζητούν την άδεια των χρηστών πριν από την παρακολούθησή τους για εξατομικευμένες διαφημίσεις, θα προκαλέσει απώλεια εσόδων ύψους 9,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα Facebook, Snap, Twitter και YouTube κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δώσουμε τη δύναμη στον χρήστη», δήλωσε ο Κουκ. «Δεν παίρνουμε εμείς την απόφαση. Απλώς τους προτρέπουμε να ερωτηθούν αν θέλουν να παρακολουθούνται σε όλες τις εφαρμογές ή όχι. Και φυσικά πολλοί από αυτούς αποφασίζουν ‘όχι’ και δεν ήθελαν ποτέ να παρακολουθούνται. Απλώς δεν είχαν επιλογή πριν».