Ο Τιμ Κουκ μπορεί να δικαιούται τεράστια μπόνους μετοχών – άλλα στελέχη όμως όχι

Ο Τιμ Κουκ μπορεί να δικαιούται τεράστια μπόνους μετοχών – άλλα στελέχη όμως όχι
epa08502597 Handout image released by Apple showing Apple CEO Tim Cook delivering the keynote address during the 2020 Apple Worldwide Developers Conference (WWDC) at Steve Jobs Theater in Cupertino, California, USA 22 June 2020. WWDC, in its 31st year and held virtually for the first time, runs through June 26. EPA/BROOKS KRAFT / APPLE / HANDOUT EDITORIAL USE ONLY, NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple μπορεί να δικαιούται τεράστια μπόνους μετοχών, όμως αυτό δεν ισχύει για κάθε στέλεχος.

του Jacob Carpenter

Όταν ο Τιμ Κουκ έγινε διευθύνων σύμβουλος της Apple το 2011, έλαβε ένα πακέτο αποδοχών που φαινόταν λογικό εκείνη την εποχή: 1 εκατομμύριο μετοχές αξίας 376 εκατομμυρίων δολαρίων.

Έντεκα χρόνια αργότερα, το πακέτο αποδοχών μοιάζει υπερβολικό. Φυσικά, οι μετοχές του Κουκ έχουν εκτοξευθεί σε αξία, περίπου στα τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με την τιμή της μετοχής αυτής της εβδομάδας. Όμως, η κεφαλαιοποίηση της Apple έχει αυξηθεί κατά 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια υπό τον Κουκ, η ηγεσία του οποίου βοήθησε να γίνει η εταιρεία η πολυτιμότερη του κόσμου.

Όπως έγραψε ο Geoff Colvin στο Fortune την Πέμπτη, το μπόνους μετοχών του Κουκ άνοιξε την όρεξη για παρόμοιες συμφωνίες σε πολλούς κλάδους, βοηθώντας στον πλουτισμό των CEO. Και ενώ το μπόνους μετοχών της Apple φαίνεται εύλογο εκ των υστέρων, άλλες συμφωνίες παρόμοιου μεγέθους δεν ήταν τόσο σοφές, τροφοδοτώντας την κριτική για τις υπέρογκες αμοιβές των στελεχών.

Τι συμβαίνει με την επιβράβευση σε μετοχές

Ως θέμα αρχής, η επιβράβευση με μετοχές δεν είναι απαραίτητα μια απαράδεκτη πρακτική. Αντιπροσωπεύει ένα έγκυρο εργαλείο για την παροχή κινήτρων για τη διατήρηση και την απόδοση των CEO – ειδικά όταν οι μετοχές συνδέονται με σημαντικά κριτήρια βασισμένα σε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Στην περίπτωση του Κουκ, οι μετοχές κατοχυρώθηκαν (έγιναν διαθέσιμες) μετά από δέκα χρόνια και συνδέονταν εν μέρει με την απόδοση των μετοχών της Apple σε σχέση με άλλες εταιρείες του S&P 500. Η αξία των μετοχών σίγουρα έφτασε σε εντυπωσιακά επίπεδα, αλλά όπως έγραψε ο Colvin, η συνολική αποζημίωση του Κουκ κατά τη μακρά, εξαιρετικά επιτυχημένη θητεία του ως CEO είναι ίση με λιγότερο από το 0,1% της αύξησης της κεφαλαιοποίησης της Apple.

Παραδείγματα από άλλες εταιρείες

Άλλα εταιρικά διοικητικά συμβούλια, ωστόσο, έχουν υπογράψει μεγάλα μπόνους σε μη ιδρυτές διευθύνοντες συμβούλους με αδικαιολόγητα φιλικούς όρους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lucid, Peter Rawlinson, έλαβε μετοχές αξίας περίπου 250 εκατομμυρίων δολαρίων που κατοχυρώθηκαν μετά την παράλογη άνοδο του περασμένου φθινοπώρου στις τιμές των μετοχών νέων κατασκευαστών ηλεκτρικών οχημάτων, ανέφερε το Bloomberg. Οι μετοχές της Lucid υποχωρούν έκτοτε κατά 70% από την κορύφωσή τους τον Νοέμβριο του 2021.

Ο Frank Slootman, ο οποίος ανέλαβε ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας λογισμικού Snowflake το 2019, έλαβε 13,7 εκατομμύρια μετοχές που κατοχυρώνονται μηνιαίως σε διάστημα τεσσάρων ετών. Οι Financial Times ανέφεραν τον περασμένο Δεκέμβριο ότι ο Slootman πούλησε μετοχές αξίας άνω των 600 εκατομμυρίων δολαρίων το 2021, ένα αξιοσημείωτο ποσό για τον ηγέτη μιας εταιρείας με έσοδα 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Τελικά, εναπόκειται στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και τους μετόχους να εξασφαλίσουν δίκαιες απολαβές για τους CEO.

Διαβάστε ακόμη: Η ανάδυση του δισεκατομμυριούχου CEO – Το παράδειγμα της Apple

Πηγή: fortune.com