ΗΠΑ: Ο πρώτος μαύρος γερουσιαστής που εκλέγεται στον Νότο

ΗΠΑ: Ο πρώτος μαύρος γερουσιαστής που εκλέγεται στον Νότο

O Τιμ Σκοτ πέτυχε ιστορική νίκη στη Νότια Καρολίνα, στην πολιτεία των ΗΠΑ απ' όπου είχε αρχίσει ο αμερικανικός εμφύλιος το 1861.

Τον πρώτο μαύρο γερουσιαστή που εκλέγεται στον Νότο, έπειτα από την περίοδο ανοικοδόμησης που ολοκληρώθηκε το 1877 με την αποχώρηση από τον Νότο των ομοσπονδιακών στρατευμάτων των ΗΠΑ, στέλνουν στη Γερουσία oι ψηφοφόροι της Νότιας Καρολίνας.

Ο 49χρονος Ρεπουμπλικανός Τιμ Σκοτ κατήγαγε ιστορική νίκη σε αυτή τη νότια πολιτεία των ΗΠΑ απ’ όπου είχε αρχίσει ο αμερικανικός εμφύλιος το 1861. Ο Σκοτ ήταν, ωστόσο, γερουσιαστής από τον Ιανουάριο του 2013 όταν είχε αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα προκάτοχό του, χωρίς όμως να έχει εκλεγεί.

Μάλιστα προερχόταν από ένα μη προνομιούχο περιβάλλον πριν επιτύχει στις επιχειρήσεις και την πολιτική. Είναι επί μακρόν υποστηρικτής συντηρητικών θέσεων και η νίκη του αναμένεται να επιτρέψει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να διευρύνει την εκλογική του βάση πέραν των λευκών οπαδών του.

Αντίθετα η μαύρη ρεπουμπλικανή πολιτικός Μία Λοβ δεν κατάφερε να εκλεγεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με τις προβλέψεις αμερικανικών δικτύων. Η 38χρονη Αμερικανίδα με καταγωγή από την Αϊτή, μορμόνα στο θρήσκευμα, ήταν υποψήφια στη Γιούτα, στις δυτικές ΗΠΑ, και σε περίπτωση που κέρδιζε τις εκλογές θα ήταν η πρώτη μαύρη ρεπουμπλικανή βουλευτής στο Κονγκρέσο.

Ήδη το 2012 η Μία Λοβ είχε χάσει την έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων για λιγότερες από 800 ψήφους.