Για «πλήρη και συνολική» εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, κάνει λόγο ο Τραμπ
- 08/05/2025, 14:00
- SHARE

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για μια «πλήρη και συνολική» συμφωνία με τη Βρετανία που ενισχύει τους δεσμούς των δύο χωρών.
«Η συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλήρης και συνολική και θα εδραιώσει τη σχέση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ηνωμένου Βασιλείου για πολλά χρόνια», δήλωσε
Ο Τραμπ υπογράμμισε τη «μακρόχρονη ιστορική σχέση και συμμαχία» με το Λονδίνο, χαρακτηρίζοντας «μεγάλη τιμή» το γεγονός ότι η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα με την οποία ανακοινώνεται επίσημα νέα εμπορική συμφωνία επί της προεδρίας του.
Σύμφωνα με τον ίδιο, και άλλες συμφωνίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγμάτευσης και πρόκειται να ανακοινωθούν σύντομα.
Και η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι ο Κιρ Στάρμερ θα προβεί σήμερα σε ανακοίνωση σχετικά με τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τους δασμούς.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου μίλησε για στενότερη συνεργασία με τους συμμάχους και χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «απαραίτητες» για την οικονομική και εθνική ασφάλεια.
Παράλληλα, σε δήλωσή του, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Starmer ανέφερε ότι θα ενεργήσει με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τις οικογένειες «για να προσφέρει ασφάλεια και ανανέωση για τη χώρα μας».
Η συμφωνία αναμένεται να αποτελέσει τον πρώτο καρπό των συνομιλιών με την κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ και εκτιμάται ότι θα εντάσσεται στο ευρύτερο πλάνο αναμόρφωσης των εμπορικών σχέσεων των ΗΠΑ με βασικούς τους εταίρους, από θέση ισχύος. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είχε αφήσει να εννοηθεί μέσω ανάρτησής του στο Truth Social πως η συμφωνία αφορά «μια μεγάλη χώρα που χαίρει σεβασμού» και ότι θα είναι «η πρώτη από πολλές».
Η κίνηση έρχεται σε μια συγκυρία έντονης εμπορικής πίεσης. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει βασικούς τελωνειακούς δασμούς 10% σε σειρά προϊόντων, ενώ έχουν αναστείλει για 90 ημέρες πιο υψηλούς «ανταποδοτικούς» δασμούς στους περισσότερους εταίρους τους. Παράλληλα, εφαρμόζουν τιμωρητικούς δασμούς 25% στα αυτοκίνητα, στα μεταλλικά προϊόντα από τον Καναδά και το Μεξικό, και έχουν εκτοξεύσει τους δασμούς σε προϊόντα από την Κίνα στο 145%.
Η βρετανική συμφωνία εκλαμβάνεται από τις αγορές ως πιλότος. Ο Τραμπ είχε πρόσφατα αναφερθεί και σε «πιθανές» συμφωνίες με την Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, σε μια ένδειξη ότι η στρατηγική της Ουάσιγκτον είναι να προχωρήσει σε επιλεκτικές συμφωνίες για να σπάσει τη δυναμική των πολυμερών συμφωνιών του παρελθόντος.
Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι κατά πόσο οι εταίροι των ΗΠΑ θα προσέλθουν πρόθυμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – και υπό ποιους όρους. Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωση της συμφωνίας με τη Βρετανία, εάν και όταν επισημοποιηθεί, θα αποτελέσει ορόσημο για το επόμενο κεφάλαιο του διεθνούς εμπορικού συστήματος, σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα και ο προστατευτισμός.