Ο Τραμπ ανακοινώνει «πλήρη και άμεση» εκεχειρία Ινδίας και Πακιστάν

Ο Τραμπ ανακοινώνει «πλήρη και άμεση» εκεχειρία Ινδίας και Πακιστάν
Pakistani people flash victory signs as they celebrate after the ceasefire between Pakistan and India, in Multan on May 10, 2025. Pakistan and India agreed to a full and immediate ceasefire on May 10 after days of deadly jet fighter, missile, drone and artillery attacks, the news surprisingly announced by US President Donald, who congratulated them on using “common sense”. (Photo by Shahid Saeed MIRZA / AFP) Photo: AFP
Σε μία αιφνιδιαστική εξέλιξη που αποτρέπει τον κίνδυνο γενικευμένης σύρραξης, Ινδία και Πακιστάν ανακοίνωσαν πλήρη και άμεση κατάπαυση του πυρός, έπειτα από έντονες διπλωματικές πιέσεις και μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον πρόεδρο Τραμπ να διεκδικεί τα εύσημα.  
Οι ΗΠΑ, η Ινδία και το Πακιστάν ανακοίνωσαν σήμερα (Σάββατο) ότι οι δύο χώρες της Νότιας Ασίας συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός για να τερματίσουν τις χειρότερες συγκρούσεις τους εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διεκδίκησε τα εύσημα για τη συμφωνία σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Πακιστάν ήταν η πρώτη από τις δύο χώρες που επιβεβαίωσε τη δήλωση του Τραμπ. Ο Ishaq Dar, υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, έγραψε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι δύο χώρες «συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός με άμεση ισχύ».

«Το Πακιστάν πάντα προσπαθούσε για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα!», έγραψε.

Η Ινδία ανέφερε επίσης ότι συμφώνησε να σταματήσει τον αεροπορικό πόλεμο που τις τελευταίες ημέρες οδήγησε τις δύο χώρες να εκτοξεύουν πυραύλους η μία εναντίον της άλλης.

Ο Vikram Misri, υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, δήλωσε κατά την ενημέρωση στο Νέο Δελχί: «Ο γενικός διευθυντής στρατιωτικών επιχειρήσεων του Πακιστάν τηλεφώνησε στον γενικό διευθυντή στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ινδίας στις 15:35 νωρίτερα σήμερα το απόγευμα».

«Συμφωνήθηκε μεταξύ τους ότι και οι δύο πλευρές θα σταματήσουν κάθε μάχη και στρατιωτική δράση στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα με ισχύ από τις 17:00 σήμερα».

«Μετά από μια μακρά νύχτα συνομιλιών με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η Ινδία και το Πακιστάν συμφώνησαν σε ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ. Συγχαρητήρια και στις δύο χώρες για την κοινή λογική και τη μεγάλη ευφυΐα που επέδειξαν», ανέφερε ο ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η ανακοίνωση έρχεται σε μια ημέρα που εντάθηκαν οι φόβοι ότι τα πυρηνικά οπλοστάσια των δύο χωρών θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν, καθώς ο στρατός του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει το ανώτατο στρατιωτικό και πολιτικό όργανο που εποπτεύει τα πυρηνικά όπλα της χώρας.

Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν δήλωσε αργότερα ότι δεν είχε προγραμματιστεί καμία τέτοια συνεδρίαση.

Ταυτόχρονα, αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές δείχνουν για την ώρα προθυμία να κάνουν ένα βήμα πίσω, την ώρα που ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων και στις δύο πλευρές των συνόρων ανέρχεται σε 66.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πακιστάν-Ινδία: Χτυπήματα σε στρατιωτικούς στόχους, αλλά και δηλώσεις για αποκλιμάκωση

Νωρίτερα, το Πακιστάν και η Ινδία βρέθηκαν ακόμα πιο κοντά σε ολοκληρωτικό πόλεμο αφού το Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε πυραύλους μικρού βεληνεκούς πέραν των συνόρων νωρίς σήμερα, ενώ η Ινδία έπληξε αεροπορικές βάσεις βαθιά μέσα στο πακιστανικό έδαφος.

Αργότερα, η Ινδία δήλωσε ότι το Πακιστάν μετακινούσε στρατεύματα προς τα σύνορα, σημειώνοντας ότι η ενέργεια αυτή θα μπορούσε να κλιμακώσει τη σύγκρουση, εισάγοντας χερσαίες επιχειρήσεις επιπλέον των διασυνοριακών αεροπορικών επιθέσεων. Ο πακιστανικός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει τον ισχυρισμό.

Το Πακιστάν ανέφερε ότι ξεκίνησε την Επιχείρηση Bunyān Mārsūs — μια αναφορά σε κορανική φράση που, σύμφωνα με τον στρατό, σημαίνει «Σιδηρούν Τείχος» — ως απάντηση στις επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Ινδία από την Τετάρτη.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι επιθέσεις στόχευσαν αποθήκη του ινδικού υπερηχητικού πυραύλου BrahMos στη Μπέας της Πολιτείας Παντζάμπ, το αεροδρόμιο Ουντάμπουρ στην υποπεριφέρεια Τζαμού και Κασμίρ, καθώς και αεροπορική βάση στην Πάθανκοτ, επίσης στο Παντζάμπ. Το Ισλαμαμπάντ προσέθεσε ότι η Ινδία έπληξε στρατιωτικές βάσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η τελευταία αυτή σύγκρουση μεταξύ των πυρηνικά οπλισμένων γειτόνων πυροδοτήθηκε από την ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε στις 22 Απριλίου στην περιοχή Πάχαλγκαμ, ένα τουριστικό θέρετρο στο Ινδικά διοικούμενο Κασμίρ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 25 Ινδοί πολίτες και ένας Νεπαλέζος. Η Ινδία απέδωσε την επίθεση σε μαχητές που υποστηρίζονται από το Πακιστάν. Το Πακιστάν αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή, θυμίζουν οι Financial Times.

Η Ινδία απάντησε την Τετάρτη εξαπολύοντας αεροπορικές επιδρομές σε αυτό που αποκάλεσε στρατόπεδα τρομοκρατών στο πακιστανικά διοικούμενο τμήμα του Κασμίρ, το οποίο διεκδικούν και οι δύο χώρες.

Αναλυτές δήλωσαν ότι οι επιθέσεις του Σαββάτου αντιπροσωπεύουν σημαντική κλιμάκωση της σύγκρουσης.

«Πρόκειται για κλιμάκωση και από τις δύο πλευρές για δύο βασικούς λόγους», δήλωσε ο Σουσάντ Σινγκ, λέκτορας Νοτιοασιατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Γέιλ.

«Πρώτον, επιλέχθηκαν υψηλού προφίλ στρατιωτικοί στόχοι, όπως αεροπορικές βάσεις. Και δεύτερον, το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι κατέστρεψαν μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας του αντιπάλου, δείχνει ότι προετοιμάζουν μεγαλύτερα χτυπήματα στην επόμενη φάση».

Ωστόσο, ο Υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν δήλωσε το Σάββατο ότι είναι «αρκετά αισιόδοξος» ότι το Ισλαμαμπάντ και το Νέο Δελχί θα βρουν σύντομα «μονοπάτι για διάλογο». Ο Ισχάκ Νταρ δήλωσε στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Geo: «Εάν υπάρχει έστω και ψήγμα λογικής, η Ινδία θα σταματήσει. Και αν σταματήσουν, θα σταματήσουμε και εμείς.»

Πριν από τις δικές του επιθέσεις, το Ισλαμαμπάντ δήλωσε ότι ο αντίπαλός του εκτόξευσε έξι βαλλιστικούς πυραύλους προς τρεις πακιστανικές αεροπορικές βάσεις, μεταξύ των οποίων η βάση Nur Khan κοντά στην πόλη Ραουαλπίντι, που φιλοξενεί το αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων. Όπως ανέφερε, μόνο λίγοι πύραυλοι διέφυγαν της αντιαεροπορικής άμυνας και κανένας δεν έπληξε «εναέρια μέσα».

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης το Σάββατο, η Ινδία ανέφερε ότι το Πακιστάν επιχείρησε «αεροπορικές διεισδύσεις» σε περισσότερα από 26 σημεία — από το Σριναγκάρ στο βόρειο Κασμίρ έως τη Νάλια, στο Γκουτζαράτ, κοντά στο νότιο άκρο των συνόρων.

Η Ινδία προσέθεσε ότι το Πακιστάν εκτόξευσε πύραυλο υψηλής ταχύτητας κατά αεροπορικής βάσης στο Παντζάμπ τις πρώτες πρωινές ώρες και στόχευσε υγειονομικά κέντρα και σχολεία σε στρατιωτικές ζώνες στο Τζαμού και Κασμίρ.

Η απάντηση της Ινδίας ήταν «χειρουργικά πλήγματα μόνο σε εντοπισμένους στρατιωτικούς στόχους», περιλαμβάνοντας τεχνικές υποδομές, κέντρα διοίκησης και ελέγχου, θέσεις ραντάρ και αποθήκες οπλισμού.

Στην πόλη Ρατζούρι, στα ινδικά διοικούμενα εδάφη του Τζαμού και Κασμίρ, ένας Ινδός αξιωματούχος σκοτώθηκε από βομβαρδισμό του Πακιστάν, δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, Όμαρ Αμπντουλά.

Οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ των δύο πλευρών είναι οι χειρότερες από τον Πόλεμο του Κάργκιλ το 1999. Η Ινδία περιγράφει τη σύγκρουση ως αναγκαίο πλήγμα κατά ενός καθεστώτος που κατηγορεί για υποστήριξη της τρομοκρατίας. Το Πακιστάν επιμένει ότι αμύνεται έναντι μιας επίθεσης που βασίζεται σε έγκλημα για το οποίο δεν ευθύνεται.

Το Πακιστάν κατηγορεί την Ινδία για τον θάνατο 33 αμάχων, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά, από την έναρξη των επιθέσεων την Τετάρτη, και αξιωματούχοι έχουν υποσχεθεί να «εκδικηθούν» τις απώλειες αυτές.

Η Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων των Ενόπλων Δυνάμεων του Πακιστάν (ISPR) ανακοίνωσε ότι εκτοξεύθηκαν τοπικά κατασκευασμένοι πύραυλοι Fattah. Σε αφίσα τοποθετημένη σε εκτοξευτήρα ξηράς αναγραφόταν: «Με αγάπη από» τα επτά παιδιά που, σύμφωνα με το Ισλαμαμπάντ, σκοτώθηκαν από την Ινδία την Τετάρτη, όπως φαίνεται σε εικόνες που δημοσιεύθηκαν από την ISPR.

Η Ινδία έχει χαρακτηρίσει τα χτυπήματά της στο Πακιστάν ως «μετρημένα».

Οι διπλωματικές προσπάθειες αποκλιμάκωσης της κρίσης εντάθηκαν αυτή την εβδομάδα. Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αρχηγό του πακιστανικού στρατού, Ασίμ Μουνίρ, προκειμένου να καλέσει σε αυτοσυγκράτηση και να προσφέρει βοήθεια στην έναρξη συνομιλιών μεταξύ των δύο γειτόνων «για την αποτροπή μελλοντικών συγκρούσεων», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Σαουδική Αραβία απέστειλε τον ανώτερο διπλωμάτη Άντελ αλ-Τζουμπέιρ σε Ινδία και Πακιστάν αυτή την εβδομάδα. Δήλωσε ότι πρόκειται για «μέρος των προσπαθειών του βασιλείου να αποκλιμακώσει και να τερματίσει τη συνεχιζόμενη στρατιωτική αντιπαράθεση».

Δηλώσεις για αποκλιμάκωση

Παράλληλα, πάντως Ινδία και Πακιστάν έδειξαν ότι είναι πρόθυμες να αποκλιμακώσουν την ένταση, μετά τα πλήγματα του τελευταίου 24ωρου σε στρατιωτικές βάσεις και από τις δύο πλευρές.

«Αν σταματήσει η Ινδία, θα σταματήσουμε κι εμείς», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ισάκ Νταρ, σε συνέντευξή του στο Samaa TV, λίγες ώρες αφότου ο στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε αρκετές ινδικές στρατιωτικές θέσεις.

Σε ενημέρωση στο Νέο Δελχί, Ινδοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οποιαδήποτε μελλοντική ενέργεια θα εξαρτηθεί από τα επόμενα βήματα του Πακιστάν. «Οι Ινδικές Ένοπλες Δυνάμεις επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για μη κλιμάκωση, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ανάλογη στάση από τον πακιστανικό στρατό», δήλωσε ο Διοικητής Βιομίκα Σινγκ. Η ενημέρωση επικεντρώθηκε κυρίως στο πώς η Ινδία απέκρουσε τις στρατιωτικές επιθέσεις του Πακιστάν νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: