Ο Τραμπ άρει τις εξαιρέσεις για την εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου – Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Ο Τραμπ άρει τις εξαιρέσεις για την εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου – Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα
epa04691532 A picture made available on 03 April 2015, shows Iraqi Oil workers working at one of the al-Fakka Oil wells at the border between Iraq with Iran outside Amara, north of Basara and south of Baghdad, Iraq, 02 April 2015. Iraq's South Oil Company announced the completion of drilling 12 new oil wells in the Fakka oil field and the Oil production in the field will rise to 45,000 barrels per day. EPA/STR
Οι οκτώ χώρες που είχαν το ελεύθερο να εισάγουν «μαύρο χρυσό» από το Ιράν, δεν θα έχουν πλέον αυτή τη δυνατότητα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να βάλει τέλος στις εξαιρέσεις που επέτρεπαν σε οκτώ χώρες να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο, και στόχος του είναι «να εκμηδενισθούν οι εξαγωγές» ιρανικού πετρελαίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Από την αρχή Μαΐου, οι χώρες αυτές -η Κίνα, η Ινδία, η Τουρκία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Ιταλία και η Ελλάδα- θα είναι εκτεθειμένες σε αμερικανικές κυρώσεις, αν συνεχίσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε τον Νοέμβριο σκληρές οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης καθώς και εναντίον όλων των χωρών οι οποίες δεν σέβονται τις κυρώσεις αυτές, μετά την αποχώρησή της από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η απαγόρευση πώλησης πετρελαίου ήταν το κύριο μέτρο. Οι ΗΠΑ είχαν πάντως χορηγήσει τις εξαιρέσεις αυτές για έξι μήνες, εκτιμώντας πως η παγκόσμια αγορά δεν μπορούσε να αντέξει μια υπερβολικά απότομη ματαίωση των πωλήσεων του ιρανικού πετρελαίου.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τρεις από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας στον κόσμο, μαζί με τους φίλους και συμμάχους μας, δεσμεύονται να ενεργήσουν με τρόπο ώστε οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου να παραμείνουν επαρκώς εφοδιασμένες», ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Πάντως, όσον αφορά την Ελλάδα, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Μπιγιάν Ζανγκανέχ, είχε αναφερθεί με επικριτικά λόγια. «Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν αγοράζει πετρέλαιο από το  Ιράν, με την εξαίρεση της Τουρκίας», είχε πει σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας INSA.

«Στην Ελλάδα  και την Ιταλία  έχουν δοθεί εξαιρέσεις από τις ΗΠΑ, αλλά δεν αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο και δεν απαντάνε στα ερωτήματά μας», είπε τότε ο υπουργός σε δήλωσή του.

Η πρώτη έντονη αντίδραση ήρθε από την Τουρκία

Η Τουρκία επέκρινε σφοδρά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δεν εξυπηρετεί την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

“Δεν αποδεχόμαστε μονομερείς κυρώσεις και περιορισμούς στο πώς θα οικοδομούμε τις σχέσεις μας με τους γείτονές μας”, έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

“Η απόφαση των ΗΠΑ να άρει τις εξαιρέσεις για τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου δεν θα εξυπηρετήσει την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, όμως θα βλάψει τον ιρανικό λαό”, τόνισε.