O Τραμπ δίνει το τελικό «χτύπημα» στη Huawei

O Τραμπ δίνει το τελικό «χτύπημα» στη Huawei
epa07297336 Customers look at Huawei cellphones at a Huawei store in Taipei, Taiwan, 18 January 2019. Taiwan, after barring Huawei from bidding for Taiwan government contracts, is now banning the use of Huawei products in some government agencies like the Industrial Technology Research Institute and Institute for Information Industry. According to reports, several European and Asian countries have banned, or are considering banning, the use of Huawei products and have banned Huawei from providing 5G infrastructure because they suspect Huawei helps China's security services spy on foreign governments. EPA/DAVID CHANG Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Αμερικανός Πρόεδρος υπέγραψε το διάταγμα που αποκλείει ξένες εταιρείες τηλεπικοινωνιών από την αμερικανική αγορά.

Ο Πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε το εκτελεστικό διάταγμα που απαγορεύει στις αμερικανικές εταιρείες να χρησιμοποιούν εξοπλισμό κατασκευασμένο από ξένες εταιρείες τηλεπικοινωνιών που συνιστούν κίνδυνο για την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε στο Bloomberg διατηρώντας την ανωνυμία του, το διάταγμα δεν έχει ως στόχο να αποκλείσει κάποια συγκεκριμένη χώρα ή εταιρεία από την αμερικανική αγορά.

Όμως, αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ έχουν πει επανειλημμένα ότι ο εξοπλισμός που κατασκευάζει η Huawei Technologies Co., η γνωστή κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ενέργειες κατασκοπείας εκ μέρους του Πεκίνου.

Η Huawei έχει απορρίψει όλους αυτούς τους ισχυρισμούς.

Η πηγή ανέφερε επίσης ότι το διάταγμα δεν σχετίζεται με την πρόσφατη κορύφωση της έντασης στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνα.

Ήδη από τον Ιανουάριο, η αμερικανική κυβέρνηση άρχισε να προετοιμάζει τη συγκεκριμένη ενέργεια, η οποία μπορεί να περιορίσει πολύ τη δραστηριότητα των κρατικών εταιρειών τηλεπικοινωνιών της Κίνας στις ΗΠΑ εξαιτίας ανησυχιών που αφορούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Το διάταγμα δεν απαγορεύει ρητά τις πωλήσεις αυτών των εταιρειών στις ΗΠΑ, αλλά δίνει την ευχέρεια στο Υπουργείο Εμπορίου να εξετάζει και να αξιολογεί προϊόντα και αγορές από εταιρείες που συνδέονται σε χώρες-αντιπάλους των ΗΠΑ, όπως η Κίνα, σύμφωνα με πηγή με γνώση των εξελίξεων.

«Αυτό δεν είναι δίκαιο» ανέφερε ο εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης Geng Shuang, σε συνέντευξη τύπου στο Πεκίνο. «Κάνουμε έκκληση στις ΗΠΑ να πάψουν να επικαλούνται ανησυχίες στο πεδίο της ασφάλειας ως πρόφαση για να περιορίζουν τις κινεζικές εταιρείες, και να προσφέρουν ένα δίκαιο περιβάλλον χωρίς διακρίσεις για τη λειτουργία των κινεζικών εταιρειών στις ΗΠΑ».

Η Huawei επιδιώκει να αποκτήσει ηγετική θέση στην τεχνολογία 5G αλλά πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι υποπτεύονται ότι τα προϊόντα της εταιρείας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το Πεκίνο για κατασκοπευτικές ενέργειες εις βάρος δυτικών κυβερνήσεων και εταιρειών.

Τόσο η Huawei όσο και η ZTE Corp. έχουν μπει στο στόχαστρο των ΗΠΑ εξαιτίας των υποτιθέμενων προσπαθειών τους να παρακάμψουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν. Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι καναδικές αρχές συνέλαβαν την οικονομική διευθύντρια της Huawei, Meng Wanzhou κατόπιν σχετικού αιτήματος των ΗΠΑ, που ζητούν την έκδοσή της κατηγορώντας την για συμμετοχή σε ενέργειες που παραβιάζουν τις εν λόγω κυρώσεις.