Ο Τραμπ «διώχνει» τους Κινέζους σπουδαστές από τις ΗΠΑ και η έρευνα στην Κίνα πάει καλύτερα από ποτέ

Ο Τραμπ «διώχνει» τους Κινέζους σπουδαστές από τις ΗΠΑ και η έρευνα στην Κίνα πάει καλύτερα από ποτέ
epaselect epa06758861 A Chinese high school student studies late at night for the annual 'Gaokao' or college entrance examinations in Handan, Hebei Province, China, 23 May 2018 (issued 24 May 2018). The annual 'Gaokao' or National Higher Education Entrance Examination is widely considered to be the most important exam in China that will determine whether students qualify for undergraduate education, which institutions they get into and their future career paths. This year's 'Gaokao' will take place from 7 June to 8 June. EPA/HAO QUNYING CHINA OUT

Έξι στους επτά Κινέζοι φοιτητές επιστρέφουν στη χώρα τους μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, καθώς στην Αμερική αντιμετωπίζονται ως «κατάσκοποι».

του David Meyer

Η Κίνα είχε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα με τους σπουδαστές της που ταξίδευαν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν και έμεναν εκεί μετά την αποφοίτησή τους. Τώρα, η διαρροή εγκεφάλων της χώρας φαίνεται να έχει λήξει – και ορισμένοι αναφέρουν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ως τον παράγοντα που συνέβαλλε προς αυτή την κατεύθυνση.

Η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ανοιχτά εχθρική έναντι των Κινέζων ερευνητών και φοιτητών. Ο διευθυντής του FBI, Christopher Wray, δήλωσε τον περασμένο Φεβρουάριο ότι οι Κινέζοι ακαδημαϊκοί και επιστήμονες συνιστούσαν μια «απειλή κατασκοπείας για ολόκληρη την κοινωνία». Και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ μείωσε τη διάρκεια της βίζας από πέντε χρόνια σε έναν για τους Κινέζους φοιτητές σε ευαίσθητα γνωστικά πεδία.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος φέρεται, όπως δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα, να είπε σε στελέχη επιχειρήσεων ότι «σχεδόν κάθε φοιτητής που έρχεται σε αυτήν την χώρα, είναι ένας κατάσκοπος», προφανώς σε σχέση με τους Κινέζους φοιτητές.

Αυτή η εχθρότητα είναι ένας λόγος για τον οποίο οι Κινέζοι φοιτητές και ερευνητές μένουν πλέον στη χώρα τους, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στη South China Morning Post. Δεν είναι όμως ο μόνος λόγος.

Μεταξύ των ερευνητών, ίσως ένας ακόμη πιο σημαντικός παράγοντας να είναι το γεγονός ότι οι αμοιβές είναι τώρα αρκετά καλύτερες στην Κίνα απ’ ότι στις ΗΠΑ – οι οποίες είναι ο προορισμός που επέλεξαν πάνω από τους μισούς Κινέζους φοιτητές που σπούδαζαν στο εξωτερικό πέρυσι. Σε μια περίπτωση που αναφέρεται στο δημοσίευμα, μια υποτροφία μεταδιδακτορικής έρευνας στην Κίνα ήταν ύψους 87.800 δολαρίων ετησίως, ενώ το μέσο αντίστοιχο πακέτο απολαβών στις ΗΠΑ ήταν ύψους μόλις 47.000 δολαρίων.

«Το πρόβλημα της διαρροής εγκεφάλων δεν υπάρχει πλέον. Ένας σημαντικός λόγος είναι ο μισθός. Ένας άλλος λόγος είναι ο Τραμπ» δήλωσε στη Morning Post ο Chen Guoqiang, διευθυντής του Κέντρου Συνθετικής και Συστημικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Tsinghua. «Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να αποφύγουν την Αμερική, εκτός κι αν υπάρχει μια ακαταμάχητη προσφορά, όπως π.χ. μια θέση σε ένα κορυφαίο εργαστήριο».

Σύμφωνα με έναν κινεζικό εκπαιδευτικό αξιωματούχο που παρατίθεται σε δημοσίευμα του Times Higher Education τον Μάρτιο, πριν από μια δεκαετία έφευγαν επτά Κινέζοι φοιτητές για κάθε έναν που επέστρεφε στη χώρα. Σήμερα, όμως, έξι στους επτά μαθητές επιστρέφουν.

Ένας άλλος παράγοντας φαίνεται να είναι οι πρόσφατες βελτιώσεις στα κινεζικά πανεπιστήμια, τα οποία πλέον βρίσκονται στην τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη του Times Higher Education. Η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών δήλωσε πρόσφατα ότι θα επανεξετάσει το σύστημα αξιολόγησης ταλέντων για να διορθώσει κάποιες διατάξεις που ευνοούσαν εκείνους που πήγαιναν στο εξωτερικό για σπουδές.