Ο Τραμπ επαναφέρει τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα από Βραζιλία και Αργεντινή

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος να βάζει ξανά με τη διοίκηση της Fed και ζητά μείωση των επιτοκίων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι θα επαναφέρει άμεσα τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τη Βραζιλία και την Αργεντινή.

«Η Βραζιλία και η Αργεντινή ευθύνονται για μια μαζική υποτίμηση των νομισμάτων τους, το οποίο δεν είναι καλό για τους αγρότες μας. Κατά συνέπεια, με άμεση ισχύ, θα επαναφέρω τους Δασμούς στον Χάλυβα και το Αλουμίνιο που μεταφέρεται στις ΗΠΑ από αυτές τις χώρες», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Τραμπ κάλεσε επίσης την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) να εμποδίσει τις χώρες να αποκομίζουν οικονομικά πλεονεκτήματα υποτιμώντας τα νομίσματά τους.

«Η Fed θα πρέπει αντίστοιχα να ενεργήσει με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε χώρες –από τις οποίες υπάρχουν πολλές– να μην εκμεταλλεύονται πια το ισχυρό μας δολάριο», ανέφερε ο Τραμπ στην ανάρτησή του. «Χαμηλώστε τα Επιτόκια και Προχωρήστε σε Χαλάρωση – Fed!», δήλωσε.

Ο Τραμπ έχει κατ’ επανάληψη καλέσει τη Fed να μειώσει τα επιτόκια σε επίπεδα κάτω του μηδενός, ισχυριζόμενος ότι τα αρνητικά επιτόκια στην Ευρώπη και αλλού δίνουν σε αυτές τις χώρες ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Αντιδράσεις από Βραζιλία και Αργεντινή

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, δήλωσε ότι ίσως συζητήσει απευθείας με τον Ντόναλντ Τραμπ για το θέμα των δασμών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος έχει εκφράσει στο παρελθόν τον θαυμασμό του για τον Τραμπ και έχει αναζητήσει πιο στενούς δεσμούς με τον Αμερικανό πρόεδρο, ανέφερε ότι θα συζητήσει το ζήτημα με τον υπουργό Οικονομικών Paulo Guedes.

Τέλος, και το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ύστερα από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός του.

Σχετικά άρθρα