Ο Τραμπ είναι έτοιμος να χτυπήσει την Τουρκία «εάν απαιτείται»

Ο Τραμπ είναι έτοιμος να χτυπήσει την Τουρκία «εάν απαιτείται»
epa07902999 A handout photo made available by the US Army shows US and Turkish military forces conducting the third ground combined joint patrol inside the security mechanism area in northeast Syria, 04 October 2019 (issued 07 October 2019). The patrol allowed both militaries to observe first-hand progress on destroyed fortification that are a concern for Turkey. The security mechanism is intended to address Turkey's security concerns, maintain security in northeast Syria. Media reports state on 07 October 2019 that US troops began withdrawing ahead of a Turkish operation in northeast Syria. A handout photo made available by the US Army shows US and Turkish military forces conducting the third ground combined joint patrol inside the security mechanism area in northeast Syria, 04 October 2019 (issued 07 October 2019). According to the US Army, the patrol allowed both militaries to observe first-hand progress on destroyed fortification during the battle against the so-called Islamic State (IS, ISIL, ISIS or Daesh) that are a concern for Turkey. Media reports state on 07 October 2019 that US troops began withdrawing ahead of a Turkish operation in northeast Syria. EPA/US ARMY/STAFF SGT. ANDREW GOEDL HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακόμη πιο επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει η κατάσταση στη Συρία, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, να μην αποκλείει ακόμη και πλήγμα κατά των τουρκικών δυνάμεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι ο Ντόναλτν Τραμπ είναι διατεθειμένος να διατάξει να αναληφθεί στρατιωτική δράση εναντίον της Τουρκίας εάν απαιτείται, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του που μεταδόθηκε τη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προτιμά να λύνονται ειρηνικά οι διενέξεις, διαβεβαίωσε ο Πομπέο κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ωστόσο ο Τραμπ είναι απολύτως διατεθειμένος να δώσει διαταγή να αναληφθεί οποιαδήποτε στρατιωτική δράση κριθεί πως είναι αναγκαία.

Ο Πομπέο απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες στη συνέντευξη αυτή για το ποια συγκεκριμένη ενέργεια από πλευράς της Άγκυρας θα πυροδοτούσε στρατιωτική δράση των Αμερικανών.

Η κυβέρνηση του Τραμπ δέχεται επικρίσεις από πολλούς διαμορφωτές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής μετά την απόφασή της να αποσύρει από τη συριακή επικράτεια τις μονάδες του στρατού των ΗΠΑ που επιχειρούσαν στο πλευρό των κουρδικών πολιτοφυλακών στη βορειοανατολική Συρία. Οι Σύροι Κούρδοι υπήρξαν η αιχμή του δόρατος στον αγώνα του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Ο Ερντογάν επιμένει για την επίθεση στη Συρία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε σήμερα ότι η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία θα συνεχιστεί «με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», αν οι Κούρδοι δεν υποχωρήσουν από τη «ζώνη ασφαλείας» την οποία η Άγκυρα θέλει να δημιουργήσει στη μεθόριο μεταξύ Συρίας- Τουρκίας.

«Η διαδικασία της κατάπαυσης του πυρός ολοκληρώνεται σήμερα στις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Αν οι υποσχέσεις που έχουν δώσει οι Αμερικάνοι δεν γίνουν σεβαστές, η επιχείρηση θα συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος λίγη ώρα προτού αναχωρήσει για το Σότσι, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να συζητήσουν για την κατάσταση στη Συρία.

Οι τουρκικές επιχειρήσεις έχουν ανασταλεί από την Πέμπτη έπειτα από συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην οποία κατέληξαν οι Τούρκοι έπειτα από προτροπή των Αμερικανών. Η εκεχειρία λήγει στις 22:00 σήμερα.

Στόχος της κατάπαυσης του πυρός ήταν να μπορέσουν οι μαχητές της YPG να αποσυρθούν από τις θέσεις τους κατά μήκος των συνόρων.

Η συνάντηση του Ερντογάν με τον Πούτιν

Ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε ότι στη συνάντησή του με τον Πούτιν θα αναφερθούν και στο ζήτημα της συνταγματικής επιτροπής της Συρίας, η οποία συναντάται αργότερα αυτό τον μήνα, και στο πώς αυτή θα μπορέσει να πραγματοποιήσει συγκεκριμένη πρόοδο.

Η συνάντηση των δύο ηγετών και των αντιπροσωπειών τους θα ξεκινήσει στο Σότσι περίπου στις 13:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια αναμένεται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

Αν και η Μόσχα λέει ότι κατανοεί κάποια από τα αιτήματα της Τουρκίας, το Κρεμλίνο –σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ– στην πραγματικότητα σταμάτησε την προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων ενθαρρύνοντας τον διάλογο μεταξύ της Δαμασκού και των Κούρδων.