Ο Τραμπ «μαζεύει» 50 δισ. δολάρια από δασμούς ενώ ο υπόλοιπος κόσμος διστάζει να αντιδράσει
- 16/07/2025, 18:12
- SHARE

Οι εμπορικοί εταίροι της Αμερικής απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό να απαντήσουν με αντίμετρα στον εμπορικό πόλεμο του Ντόναλντ Τραμπ, επιτρέποντας σε έναν πρόεδρο που συνήθως κατηγορούνταν για «δειλία» να συγκεντρώσει σχεδόν 50 δισ. δολάρια από δασμούς, με ελάχιστο κόστος, όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της επιθετικής πολιτικής δασμών, μόνο η Κίνα και ο Καναδάς τόλμησαν να ανταποδώσουν στην επιβολή παγκόσμιου δασμού τουλάχιστον 10%, καθώς και επιπλέον 50% για χάλυβα και αλουμίνιο και 25% για τα αυτοκίνητα.
Την ίδια στιγμή, τα έσοδα των ΗΠΑ από τελωνειακούς δασμούς έφτασαν σε ιστορικό υψηλό — 64 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, δηλαδή 47 δισ. περισσότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.
Η Κίνα, που απάντησε πιο σταθερά από κάθε άλλη χώρα, είδε τα δικά της έσοδα από δασμούς να αυξάνονται μόλις κατά 1,9% τον Μάιο. Ο Καναδάς δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο, αλλά και εκεί η ανταπόκριση παραμένει περιορισμένη.
Άλλοι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ επέλεξαν να μην ανταποδώσουν, προσπαθώντας να αποφύγουν τα χειρότερα σενάρια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναβάλει επανειλημμένα τα δικά της αντίμετρα, συνδέοντάς τα με τη διορία διαπραγματεύσεων της 1ης Αυγούστου.
Εν τω μεταξύ, οι ανατιμήσεις δεν επιβαρύνουν αποκλειστικά τους Αμερικανούς καταναλωτές, σύμφωνα με ειδικούς εφοδιαστικής αλυσίδας. Παγκόσμιες εταιρείες όπως η Apple, η Adidas και η Mercedes προσπαθούν να απορροφήσουν μέρος του κόστους ή να το μετακυλήσουν σε άλλες αγορές.
Παρά την κλιμάκωση των αμερικανικών δασμών σε επίπεδα που θυμίζουν τη δεκαετία του 1930, η παγκόσμια διστακτικότητα αποτρέπει έναν αλυσιδωτό εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το διεθνές εμπόριο.
Οι οικονομολόγοι εξηγούν ότι η κυρίαρχη θέση της Αμερικής ως η μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά και η απειλή επιπλέον κυρώσεων από τον Τραμπ οδηγεί τις χώρες να επιλέγουν τον ρεαλισμό αντί για την αντίσταση. Σύμφωνα με μοντέλο της Capital Economics, ένας πλήρως κλιμακωμένος εμπορικός πόλεμος με αμοιβαίους δασμούς 24% θα μείωνε το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 1,3% σε δύο χρόνια.
Η Κίνα αντέδρασε δυναμικά τον Απρίλιο, ενώ η ΕΕ συνεχίζει να καθυστερεί την εφαρμογή μέτρων, αναζητώντας συμφωνία πριν τον Αύγουστο. Ακόμη και ο Καναδάς, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Μαρκ Κάρνεϊ, υπαναχώρησε, εγκαταλείποντας φόρο ψηφιακών υπηρεσιών και αποφεύγοντας νέους δασμούς στον χάλυβα.
Η έλλειψη συντονισμένης απάντησης επιτρέπει στις ΗΠΑ να στοχεύουν ατομικά κράτη, όπως η Βραζιλία, την οποία ο Τραμπ απείλησε με δασμούς 50% για πολιτικούς λόγους. Όσο πλησιάζει η 1η Αυγούστου, το ερώτημα παραμένει: Θα τολμήσει τελικά ο κόσμος να απαντήσει;