Ο Τραμπ οδήγησε σε παραίτηση τον γενικό εισαγγελέα των ΗΠΑ

Ο Τραμπ οδήγησε σε παραίτηση τον γενικό εισαγγελέα των ΗΠΑ
epa07129902 United States Attorney General Jeff Sessions addresses the Boston Lawyers Chapter of the Federalist Society in Boston, Massachusetts, USA 29 October 2018. Sessions discussed the topic of Religious Liberty. EPA/CJ GUNTHER

Ο Τζεφ Σέσιονς αποτελεί παρελθόν από το κορυφαίο αξίωμα, μετά από πολλούς μήνες σκληρής κόντρας με τον Αμερικανό πρόεδρο.

 

Την παραίτησή του από τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα των ΗΠΑ κατέθεσε την Τετάρτη ο Τζεφ Σέσιονς, έπειτα από έναν χρόνο σφοδρών πιέσεων και σκληρής κριτικής από τον πρόεδρο Τραμπ.

Παρότι ο πρώην γερουσιαστής από την Αλαμπάμα ήταν μεταξύ των πρώτων που στήριξε τον Ντόναλντ Τραμπ στην προεκλογική καμπάνια του 2016, ο Αμερικανός πρόεδρος σχεδόν άμεσα στράφηκε εναντίον του μόλις εξελέγη.

Ο Τραμπ είδε τη στάση ουδετερότητας του Σέσιονς έναντι της ειδικής επιτροπής διερεύνησης πιθανής ρωσικής παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές ως μια πράξη προδοσίας, και προφανώς δεν το συγχώρεσε ποτέ. Μάλιστα ο Τραμπ είχε πει σε μια συνέντευξή του τον Σεπτέμβριο ότι «δεν έχω γενικό εισαγγελέα».

Στην επιστολή παραίτησης ο Σένσιονς κάνει αναφορά στα μέτρα για την επαναφορά της μεταναστευτικής πολιτικής, τη μάχη εναντίον του εμπορίου ναρκωτικών, αλλά δεν είπε κουβέντα για το ζήτημα των ερευνών για τη Ρωσία.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε στο Twitter την είδηση της παραίτησης του Σέσιονς, λέγοντας επίσης ότι τη θέση του αναλαμβάνει μέχρι νεωτέρας ο υπεύθυνος προσωπικού του γενικού εισαγγελέα, Μάθιου Γουίτακερ.

Σύμφωνα με τους New York Times ο Γουίτακερ είναι ένας πιστός στον Ντόναλντ Τραμπ. Τον Αύγουστο του 2017 είχε γράψει μια επιστολή στο CNN στην οποία ανέφερε ότι η έρευνα της οικογένειας του Αμερικανού προέδρου για πιθανές οικονομικές ατασθαλίες «το έχει παρατραβήξει». Τα βέλη του Γουίτακερ είχε δεχτεί ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ, η τύχη του οποίου πλέον βασίζεται στον νέο γενικό εισαγγελέα.