Ο Τραμπ πουλάει όπλα πολλών δισεκατομμυρίων στην Ευρώπη

Ο Τραμπ πουλάει όπλα πολλών δισεκατομμυρίων στην Ευρώπη
epa05916388 F16 fighters of USA Air Force are seen on the runway during a Seventh Air Force and the 8th Fighter Wing host exercise Max Thunder at the eighth Fighter Wing in Gunsan, South Korea, 20 April 2017. South Korea and US Air Force is holding the annual the Max Thunder exercise from 17 to 28 April May 2017 amid tensions over nuclear issues in the Korean Peninsula. EPA/JEON HEON-KYUN

Σειρά νέων συμφωνιών των ΗΠΑ με ευρωπαϊκές χώρες για την προμήθεια μεγάλης γκάμας οπλικών συστημάτων.

 

Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε την Τετάρτη το πράσινο φως για να προχωρήσουν πωλήσεις οπλικών συστημάτων σε ευρωπαίους εταίρους των ΗΠΑ αθροιστικής αξίας 4,7 δισεκ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης αεροσκαφών F-16 στη Σλοβακία.

Για τις πωλήσεις των οπλικών συστημάτων στη Σλοβακία, στην Ισπανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, κράτη-μέλη του NATO όπως και οι ΗΠΑ, ενημερώθηκε το αμερικανικό Κογκρέσο, διευκρίνισε η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε ανακοίνωσή της.

Η αγορά δεκατεσσάρων F-16 από την Μπρατισλάβα θα της επιτρέψει να αντικαταστήσει MiG-29 ρωσικής κατασκευής. Η αξία αυτής της σύμβασης, που συμπεριλαμβάνει επίσης πυραύλους αέρος-αέρος και άλλο υλικό για αυτά τα αεροσκάφη, θα ανέλθει στα 2,91 δισεκ. δολάρια, με τα περισσότερα να προορίζονται για τη βιομηχανία Lockheed Martin.

«Τα μαχητικά αεροσκάφη που διαθέτει σήμερα η Σλοβακία δεν έχουν διαλειτουργικότητα με αυτά των αμερικανικών δυνάμεων ή των συμμάχων στην περιοχή», σημείωσε η υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας που είναι αρμόδια για τις πωλήσεις όπλων σε ανακοίνωσή της.

Από την πλευρά της, η Μαδρίτη θα αγοράσει δεκαεπτά μεταγωγικά ελικόπτερα CH-47F Chinook της Boeing. Μαζί με άλλο εξοπλισμό, το ύψος αυτής της σύμβασης θα ανέλθει σε 1,3 δισεκ. δολάρια.

Το Λονδίνο θα δαπανήσει 500 εκατ. δολάρια για τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper, που είναι σε θέση να εκτελούν αποστολές αναγνώρισης αλλά και επιδρομές και κατασκευάζονται από την General Atomics.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ασκεί πίεση στις χώρες μέλη του NATO προκειμένου να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, καθώς επιχειρηματολογεί πως οι ΗΠΑ έχουν υπερβολικά μεγάλη συμβολή στη συλλογική ασφάλεια στους κόλπους της ατλαντικής συμμαχίας και το βάρος πρέπει να κατανεμηθεί πιο δίκαια.