Ο Τραμπ θέλει να επαναλειτουργήσει το Αλκατράζ: Μια φιλόδοξη και δαπανηρή υπόσχεση

Ο Τραμπ θέλει να επαναλειτουργήσει το Αλκατράζ: Μια φιλόδοξη και δαπανηρή υπόσχεση
Photo: Shutterstock
Προκαλώντας αντιδράσεις αλλά και ερωτήματα για το κόστος και το πόσο εφικτή είναι η πραγματοποίηση του σχεδίου σε ένα νησί χωρίς βασικές υποδομές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με τη δήλωσή του ότι έχει δώσει εντολή για την επαναλειτουργία της περιβόητης φυλακής του Αλκατράζ, η οποία έκλεισε το 1963 και έκτοτε λειτουργεί ως τουριστικός προορισμός και εθνικό πάρκο.

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τραμπ ανέφερε ότι έχει δώσει οδηγίες στη Γραμματεία Ομοσπονδιακών Φυλακών, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στην Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας και σε άλλους ομοσπονδιακούς φορείς να προχωρήσουν στην «ουσιαστική ανακαίνιση και επέκταση» της εγκατάστασης. Όπως δήλωσε, το νέο Αλκατράζ θα φιλοξενεί τους «πιο αδίστακτους και βίαιους εγκληματίες» της χώρας.

Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημες λεπτομέρειες ή συγκεκριμένο σχέδιο, ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών, William K. Marshall III, δήλωσε πως έχει διατάξει «άμεση αξιολόγηση των αναγκών και των επόμενων βημάτων». Παράλληλα, ο Τραμπ εξήγησε ότι πρόκειται για μια «ιδέα που είχε εδώ και καιρό», την οποία, σύμφωνα με πηγές, είχε εκφράσει και σε ιδιωτικές συζητήσεις, προτείνοντας το Αλκατράζ για εγκληματίες «όπως αυτοί που σπρώχνουν ηλικιωμένες στο μετρό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αναβίωση του Αλκατράζ, ωστόσο, φαντάζει εξαιρετικά περίπλοκη και δαπανηρή. Το νησί του Αλκατράζ, που βρίσκεται στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, δεν διαθέτει υποδομές σύνδεσης με την ξηρά: δεν υπάρχουν αγωγοί νερού ή ρεύματος, ενώ όλα τα υλικά και προμήθειες πρέπει να μεταφέρονται με πλοία. Ολόκληρη η εγκατάσταση λειτουργεί με γεννήτριες και η διαχείριση αποβλήτων απαιτεί συνεχή μεταφορά στη στεριά.

Ο ιστορικός και πρώην φύλακας του Εθνικού Πάρκου, John A. Martini, περιέγραψε τις προκλήσεις ως «τιτάνιες». Τόνισε ότι το 1962 το Αλκατράζ χρειαζόταν άμεσες επισκευές αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων – ποσό που σήμερα μεταφράζεται σε άνω των 50 εκατ. δολαρίων, χωρίς να υπολογιστούν οι σύγχρονες απαιτήσεις. «Δεν είναι θέμα να καθαρίσεις τα κελιά και να ανοίξεις το νερό. Το Αλκατράζ είναι πλέον ένα σταθεροποιημένο ερείπιο», είπε χαρακτηριστικά.

Η ανακατασκευή πιθανόν να απαιτούσε νόμο του Κογκρέσου και τη συνεργασία πολλών υπηρεσιών — ακριβώς το είδος της γραφειοκρατίας που ο Τραμπ συχνά δηλώνει ότι θέλει να εξαλείψει. Η μη κερδοσκοπική Golden Gate National Parks Conservancy ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κανένας νόμος, σχέδιο ή χρηματοδότηση» για την αλλαγή της λειτουργίας του νησιού.

Πολιτικοί κύκλοι στην Καλιφόρνια χαρακτήρισαν την πρόταση ως αντιπερισπασμό, με την εκπρόσωπο του κυβερνήτη Γκάβιν Νιούσομ να δηλώνει: «Φαίνεται πως έχουμε άλλη μια “ημέρα αντιπερισπασμού” στην Ουάσινγκτον».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: washingtonpost.com