Ο Τραμπ θέλει να κάνει το Air Force One να φαίνεται «πιο αμερικάνικο»

Ο Τραμπ θέλει να κάνει το Air Force One να φαίνεται «πιο αμερικάνικο»
epa06886790 Air Force One carrying US President Donald J. Trump and First Lady Melania Trump arrives at Prestwick Airport, ahead of a visit to Trump Turnberry golf course, Ayrshire, Scotland, 13 July 2018. US President Trump is on a three-day working visit to the United Kingdom, his first trip to the country as US president. EPA/Robert Perry

Κανείς δεν γνωρίζει πόση χρυσή διακόσμηση μπορεί να χρησιμοποιήσει.

 

της Renae Reints

Ο Πρόεδρος Τραμπ θέλει να επανασχεδιάσει το αεροσκάφος Air Force One ώστε αυτό να έχει μια «πιο αμερικανική» όψη, αναφέρει το Axios. Συγκεκριμένα, θέλει να αντικαταστήσει την τρέχουσα ανοιχτόχρωμη επένδυση – την οποία χαρακτήρισε ως «χρώμα Jackie Kennedy» – με μια άλλη που ενδεχομένως να συνδέεται με το κόκκινο, το λευκό και το μπλε της σημαίας των ΗΠΑ.

Ο σημερινός χρωματισμός έχει καθιερωθεί στο προεδρικό αεροσκάφος από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν ο πρόεδρος John F. Kennedy και η πρώτη κυρία Jackie Kennedy ανέθεσαν στον βιομηχανικό σχεδιαστή Raymond Loewy τον επανασχεδιασμό του αεροπλάνου.

Αυτός αντικατέστησε την πορτοκαλί βαφή και τις λέξεις “MILITARY AIR TRANSPORT SERVICE” (ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ) με μια κομψή μπλε επένδυση (τεχνικά το χρώμα ονομάζεται «φωτεινό ultramarine», λέει το Axios) και τις λέξεις “UNITED STATES OF AMERICA” (ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ). Αυτή η εμφάνιση του Air Force One, ύστερα από πάνω από 55 χρόνια, είναι πλέον κλασική.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τραμπ κάθισε μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Boeing, Dennis Muilenburg, στο Οβάλ Γραφείο τον περασμένο Φεβρουάριο και οι δυο τους συζήτησαν τις λεπτομέρειες μιας συμφωνίας ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για δύο αεροσκάφη Boeing 747 που θα αντικαταστήσουν το υπάρχον Air Force One.

Ο Τραμπ έχει την ευχέρεια να αλλάξει το εξωτερικό σχέδιο και χρώμα του προεδρικού αεροσκάφους. Όμως, μερικά ανώτερα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ φέρονται να προτιμούν το τρέχον μπλε χρώμα, το οποίο όπως λένε έχει γίνει «γνωστό σε όλο τον κόσμο».

«Κάθε φορά που βλέπεις αυτή την μπλε επένδυση και τις λέξεις “UNITED STATES OF AMERICA” να αναγράφονται με την ίδια γραμματοσειρά όπως σε μία πρώιμη εκδοχή της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, είναι σαν να βλέπεις τον JFK να προσγειώνεται στη Γερμανία για να μιλήσει μπροστά στο Τείχος του Βερολίνου, τον Richard Nixon να επισκέπτεται την Κίνα, τον Ronald Reagan να κατεβαίνει από το αεροπλάνο για να συναντήσει τον Gorbachev στην Ισλανδία, και χιλιάδες άλλες σκηνές με τους Προέδρους στο παρελθόν», δήλωσε στο Axios ο ειδικός επί θεμάτων ιστορίας του προεδρικού αξιώματος στις ΗΠΑ Michael Beschloss.

Εκτός από την αλλαγή του χρώματος, ο Τραμπ φημολογείται ότι θέλει να αναβαθμίσει το προεδρικό κρεβάτι, αντικαθιστώντας την υπάρχουσα κουκέτα που μοιάζει με καναπέ με κάτι μεγαλύτερο και πιο άνετο.

Όμως, ο ίδιος θα απολαύσει αυτές τις αλλαγές μόνο εφόσον καταφέρει να επανεκλεγεί – τα δύο 747 της Boeing πρέπει να μετατραπούν από επιβατικά αεροσκάφη σε αεροσκάφη μεταφοράς του Προέδρου των ΗΠΑ, κι αυτό είναι απίθανο να έχει ολοκληρωθεί πριν τον Ιανουάριο του 2021.

Πηγή: fortune.com