Ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έχει ένα πρόβλημα – που ακούει στο όνομα Ντόναλντ Τραμπ

Ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έχει ένα πρόβλημα – που ακούει στο όνομα Ντόναλντ Τραμπ
epa05708081 US President-elect Donald Trump (L) meets with French business magnate and CEO of LVHM Fashion Bernard Arnault (R) in the lobby of Trump Tower, New York, New York, USA, 09 January 2017. EPA/ALBIN LOHR-JONES / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε δασμούς έως και 100% σε γαλλικές εταιρείες παραγωγής ειδών πολυτελείας.

του Phil Boucher

Ο ιδιοκτήτης της LVMH, Bernard Arnault, έχει ένα πρόβλημα – κι αυτό ακούει στο όνομα Ντόναλντ Τραμπ.

Ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο είδε την ύψους 104 δισ. δολαρίων προσωπική περιουσία του να μειώνεται κατά 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια την Τρίτη, αφότου το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε δασμούς έως και 100% σε γαλλικές εταιρείες παραγωγής ειδών πολυτελείας. Σε αυτές συγκαταλέγονται και οίκοι μόδας που ανήκουν στον όμιλο LVMH, όπως οι Bulgari, Christian Dior και Louis Vuitton, καθώς και το γνωστό εμπορικό σήμα σαμπάνιας Moët & Chandon.

Εφόσον εφαρμοστούν τον Ιανουάριο, οι δασμοί – οι οποίοι θεσπίστηκαν ως αντίποινα για τον νέο Φόρο Ψηφιακών Υπηρεσιών που επέβαλλε η Γαλλία σε κολοσσούς της Silicon Valley όπως το Twitter, η Google, το Facebook και η Amazon – θα πλήξουν την καρδιά της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του Arnault. Τα έσοδά της, το 2018, άγγιξαν τα 52 δισ. δολάρια.

Την περασμένη Τρίτη, η τιμή της μετοχής της LVMH – το 50% της οποίας κατέχει ο Arnault – έπεσε κατά 1,5%, ύστερα από την απειλή επιβολής των δασμών. Η πτώση αυτή μεταφράζεται σε απώλεια 1,6 δισ. δολαρίων σε μία, μόλις, ημέρα διαπραγμάτευσης. Από τότε, η μετοχή κάλυψε το ήμισυ των απωλειών, με την τιμή της να παγιώνεται στα 441 δολάρια ανά μετοχή.

Σύμφωνα με στοιχεία της Factset, η συνολική χρηματιστηριακή αξία των μετοχών του Arnault άγγιζε τα 104 δισ. δολάρια την περασμένη Τρίτη – ποσό μειωμένο κατά 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με μια εβδομάδα πριν.

Η κάμψη αυτή έρχεται στον απόηχο της ανακοίνωσης της συμφωνίας εξαγοράς της γνωστής εταιρείας κοσμημάτων Tiffany από την LVMH, ύψους 16,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η συμφωνία θα προσθέσει άλλο ένα δημοφιλές brand πολυτελείας στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου, φέροντας ταυτόχρονα τον Arnault ένα βήμα πιο κοντά προς τον τίτλο του «πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο».

Μιλώντας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ υποστήριξε την απόφασή του να βάλει στο στόχαστρο τα γαλλικά brands πολυτελείας. Ταυτόχρονα, επέκρινε τον γαλλικό ψηφιακό φόρο λέγοντας ότι αποκλειστικός του στόχος είναι να προσβάλλει τις αμερικανικές εταιρείες.

«Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να εκμεταλλευθεί αμερικανικές επιχειρήσεις» είπε ο Trump σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στον φόρο 3% επί των εσόδων που δημιουργούνται στη Γαλλία από εταιρείες τεχνολογίας, πολλές εκ των οποίων έχουν έδρα στις ΗΠΑ.

«Δεν θέλω η Γαλλία να φορολογεί αμερικανικές εταιρείες. Αν κάποιος πρόκειται να φορολογεί αμερικανικές εταιρείες, θα είμαστε μόνο εμείς» κατέληξε.