Ο τρόπος τερματισμού της έρευνας για την Didi Global θα καθορίσει τον τεχνολογικό κλάδο της Κίνας

Ο τρόπος τερματισμού της έρευνας για την Didi Global θα καθορίσει τον τεχνολογικό κλάδο της Κίνας
epa08572045 The Chinese flag is seen in front of the Shanghai Oriental Pearl TV Tower landmark in Shanghai, China, 29 July 2020. The World Bank reports that despite the measures taken to contain the economic fallout, China’s weak domestic and external demand continues to slow the recovery. Focus on inclusive and sustainable growth should be the recovery strategy for China, according to Leaning Forward – COVID-19 and China’s Reform Agenda, the World Bank’s China Economic Update for July 2020. EPA/ALEX PLAVEVSKI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

του Nicholas Gordon

Έκανα λάθος και το παραδέχομαι. Αφότου έγραψα ότι το Πεκίνο δεν είχε ακόμη μετατρέψει τη ρητορική του για χαλάρωση της τεχνολογικής του καταστολής σε πράξη, η Wall Street Journal ανέφερε ότι οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές θα τερματίσουν την έρευνα για την Didi Global, επικαλούμενη άγνωστες πηγές.

Οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές ξεκίνησαν την έρευνά τους σχετικά με την υποτιθέμενη παραβίαση των νόμων περί εθνικής ασφάλειας από την εταιρεία διαμοιρασμού διαδρομών δύο ημέρες μετά το ντεμπούτο της εταιρείας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τον περασμένο Ιούλιο. Στην Didi απαγορεύτηκε η εγγραφή νέων χρηστών και η εφαρμογή της απομακρύνθηκε από τα κινεζικά καταστήματα εφαρμογών. Οι ρυθμιστικές αρχές είπαν αργότερα στη Didi να προετοιμαστεί για τη διαγραφή της από το NYSE.

Η έρευνα για την Didi επεκτάθηκε γρήγορα σε μια καταστολή σε ολόκληρο τον τομέα. Οι ρυθμιστικές αρχές ακολούθησαν μετά το χτύπημα της Didi με μια σειρά νέων κανονισμών και ερευνών, εξαλείφοντας ενίοτε ολόκληρους τομείς όπως η τεχνολογία της εκπαίδευσης σε μια προσπάθεια να συνετίσουν τους τεχνολογικούς γίγαντες της χώρας.

Αν η έναρξη της έρευνας της Didi σηματοδότησε την έναρξη της ρυθμιστικής εκστρατείας της Κίνας κατά του Big Tech, ο τερματισμός της σημαίνει άραγε ότι η καταστολή έχει τελειώσει;

Αν και οι ρυθμιστικές αρχές μιλούσαν για χαλάρωση της καταστολής από τις αρχές του έτους, «η εξέλιξη με τη Didi είναι σίγουρα η πρώτη φορά που οι ρυθμιστικές αρχές έκαναν ένα προληπτικό βήμα για να χαλαρώσουν τον έλεγχό τους», τονίζει η Angela Zhang, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και ειδική σε ρυθμιστικά ζητήματα στην Κίνα.

Η Zhang αναμένει ότι ο τομέας της τεχνολογίας θα λάβει «μια προσωρινή αναστολή για το υπόλοιπο του έτους», ενώ τυχόν νέες οδηγίες θα προκύψουν μετά το 20ο συνέδριο του κόμματος αργότερα φέτος.

Η Didi θα καλωσόριζε σαφώς το τέλος της έρευνας του Πεκίνου, η οποία εμπόδισε την εταιρεία διαμοιρασμού διαδρομών να ξεπεράσει το φιάσκο της αρχικής δημόσιας εγγραφής της. Οι μετοχές της εταιρείας διαπραγματεύονται 85% κάτω από το ανώτατο επίπεδό τους τον περασμένο Ιούλιο και ανταγωνιστές όπως η Cao Cao Mobility που υποστηρίζεται από την Geely κατακτούν το μερίδιο αγοράς της στην Κίνα.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ρυθμιστικές αρχές, η Didi ανακοίνωσε σχέδια να μεταφέρει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο από τη Νέα Υόρκη στο Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο, τον Απρίλιο, η εταιρεία ride-hailing φέρεται να ανέστειλε αυτά τα σχέδια ως αποτέλεσμα μιας έρευνας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Οι μέτοχοι της Didi ψήφισαν για τη διαγραφή της από τη Νέα Υόρκη στις 23 Μαΐου. Χωρίς εναλλακτική αγορά, η εταιρεία αντιμετωπίζει μια επ’ αόριστον περίοδο αναμονής στην εξω-χρηματιστηριακή αγορά, ανέφερε τότε η Yvonne Lau του Fortune.

Αλλά ακόμη και αν οι ρυθμιστικές αρχές χαλαρώσουν, δεν θα πρέπει να περιμένουμε επιστροφή στο status quo ante.

Πρώτον, η Didi δεν θα ξεφύγει ατιμώρητη, με την Journal να αναφέρει ότι η εταιρεία αναμένεται να πληρώσει ένα βαρύ πρόστιμο και να παραχωρήσει στο Πεκίνο μερίδιο 1% και πιο άμεσο λόγο στις επιχειρησιακές αποφάσεις.

Επίσης, το Πεκίνο δεν έχει δηλώσει ότι θα υποβαθμίσει τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας, προστασίας δεδομένων ή περιεχομένου που αποτέλεσαν κίνητρο για την καταστολή της Didi και άλλων εταιρειών τεχνολογίας. Η Κίνα πέρασε πέρυσι αυστηρούς κανόνες για την ασφάλεια των δεδομένων, οι οποίοι εμποδίζουν τη μεταφορά δεδομένων εκτός της χώρας χωρίς τη ρητή έγκριση των αρχών. (Αυτοί οι κανόνες μπορεί να ενθάρρυναν ορισμένες δυτικές εταιρείες, όπως η Airbnb και η Amazon, να τερματίσουν τις δραστηριότητές τους στην Κίνα αντί να περάσουν από την ταλαιπωρία της συμμόρφωσης).

Επίσης, δεν υπάρχει καμία σαφήνεια ως προς το τι πρέπει να κάνουν οι κινεζικές εταιρείες εάν θέλουν να εισαχθούν σε χρηματιστήριο στο εξωτερικό, είτε στις ΗΠΑ είτε στο κοντινό Χονγκ Κονγκ.

Οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας αλλάζουν ήδη τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες για να λάβουν υπόψη τους νέους κανονισμούς. Η Ant Group – μια άλλη εταιρεία που είδε τα σχέδιά της για αρχική δημόσια εγγραφή να εκτροχιάζονται από τις ρυθμιστικές αρχές – μετατοπίζεται από τον πολιτικά επιβαρυμένο τομέα των χρηματοοικονομικών για να επικεντρωθεί περισσότερο στην τεχνολογία, αναφέρει η South China Morning Post.

Οι επιχειρηματίες τεχνολογίας της Κίνας θα ήταν αρκετά ευτυχείς εάν προέκυπτε μια ελαφρότερη ρύθμιση, ειδικά καθώς ανακάμπτουν από το πλήγμα των lockdown στην Κίνα. Όμως, ένα χρόνο μετά τη Didi, γνωρίζουν ότι το Πεκίνο είναι αυτό που …κάνει κουμάντο.

Πηγή: Fortune.com