Ο Trump ήθελε καιρό να ακυρώσει τον Nord Stream και η υπόθεση Navalny μπορεί να τον βοηθήσει να το καταφέρει

Ο Trump ήθελε καιρό να ακυρώσει τον Nord Stream και η υπόθεση Navalny μπορεί να τον βοηθήσει να το καταφέρει
epa08652578 (FILE) - Alexei Navalny, Russian liberal opposition leader and a head of an anti-corruption foundation works in his office during president elections, Russia, 18 March 2018 (reissued 07 September 2020). The Charite hospital in Berlin on 07 September 2020 announced that Navalny was out of an induced coma. Navalny is treated at the Charite hospital in Berlin since 22 August 2020 for being poisoned with a nerve agent from the Novichok group. He was first placed in an hospital in Omsk, Russia, after he felt bad on board of a plane on his way from Tomsk to Moscow. The flight was interrupted and after landing in Omsk Navalny was delivered to hospital with a suspicion on a toxic poisoning. EPA/YEVGENY FELDMAN *** Local Caption *** 54205991 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η δηλητηρίαση του αρχηγού της ρωσικής αντιπολίτευσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ ως ένα ισχυρό χαρτί απέναντι στον γερμανορωσικό αγωγό φυσικού αερίου.

του David Meyer

Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump ίσως δει ένα από τα μεγαλύτερα όνειρά του να γίνονται πραγματικότητα. Και θα το χρωστάει στο Κρεμλίνο.

Ο Nord Stream 2, ένα σχεδόν ολοκληρωμένο έργο που θα διοχετεύει φυσικό αέριο στη Γερμανία από τη Ρωσία, περνώντας κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, μέχρι στιγμής έχει αντέξει σε σημαντικές διπλωματικές επιθέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά τώρα, με τη δηλητηρίαση του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Alexei Navalny, υπάρχει αυξανόμενη πίεση στη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel να ακυρώσει το έργο των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εάν η Merkel αποσύρει τη μακροχρόνια υποστήριξή της για το Nord Stream 2, όπως υπαινίσσεται για πρώτη φορά ότι μπορεί να κάνει, ωφελημένες πιθανότατα θα είναι οι ΗΠΑ.

Ο Nord Stream 2 αποτελεί την επέκταση ενός υπάρχοντος αγωγού προμήθειας φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας-Γερμανίας που ονομάζεται – όπως θα υπέθετε κανείς – Nord Stream. Ο αρχικός αγωγός ολοκληρώθηκε το 2012. Ο Nord Stream 2, που λειτουργεί κυρίως παράλληλα με τον υπάρχοντα αγωγό Nord Stream, θα διπλασιάσει την ετήσια χωρητικότητά του στα 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Η κατασκευή του Nord Stream 2 ξεκίνησε το 2018, αφού η Γερμανία χορήγησε άδεια για το τελικό σημείο διασύνδεσης στη βορειοανατολική γερμανική πόλη Λούμπμιν.

Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να εκφράσει την οργή του ο Trump. «Η Γερμανία ελέγχεται πλήρως από τη Ρωσία», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης στα μέσα του 2018 με κορυφαίους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος συνδέει το ζήτημα με την συχνά δηλωμένη επιθυμία του οι χώρες του ΝΑΤΟ εκτός από τις ΗΠΑ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες. «Επομένως, υποτίθεται ότι πρέπει να σας προστατεύσουμε από τη Ρωσία και πληρώνετε δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία, και νομίζω ότι αυτό δεν είναι καθόλου σωστό», είπε.

Το βασικό ζήτημα εδώ είναι η μετάβαση της Γερμανίας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γνωστή ως Energiewende. Η πυρηνική ενέργεια και ο άνθρακας καταργούνται σταδιακά υπέρ των αιολικών και των ηλιακών πηγών ενέργειας, αλλά η μετάβαση θα πάρει χρόνο και εντωμεταξύ κάποια πηγή ενέργειας πρέπει να καλύψει το κενό.

Το δίλημμα αναδείχθηκε την Τρίτη σε μια συνέντευξη, στο Der Spiegel, της Manuela Schwesig, πρωθυπουργού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) του κρατιδίου του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, όπου ο Nord Stream 2 θα καταλήξει.

«Το Μεκλεμβούργο – Δυτική Πομερανία καλύπτει ήδη τις ανάγκες του σε ηλεκτρική ενέργεια εξ ολοκλήρου από αιολική ενέργεια και ούτω καθεξής, αλλά η Γερμανία είναι ένα βιομηχανικό έθνος με πάνω από 80 εκατομμύρια κατοίκους», δήλωσε η Schwesig. «Χρειαζόμαστε, τουλάχιστον για τη μεταβατική περίοδο, φυσικό αέριο για να διασφαλίσουμε έναν ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό στη Γερμανία».

Όπως προσέθεσε η ίδια, «αν δεν πάρουμε το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, η εναλλακτική είναι το σχιστολιθικό αέριο από τις ΗΠΑ. Αυτό είναι προφανώς η χειρότερη εναλλακτική λύση με όρους οικολογίας, αλλά και η πιο ακριβή».

Πηγή: Fortune.com