O Τσίπρας θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα

O Τσίπρας θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛ. TUSK D.

Ο πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει με τον Ντόναλντ Τουσκ την Τετάρτη. Στην κόψη του ξυραφιού η αξιολόγηση.

Έκτακτη σύνοδο κορυφής των χωρών της ευρωζώνης αναμένεται να ζητήσει τη Μεγάλη Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας από τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλτν Τουσκ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πολωνό αξιωματούχο, στην οποία αναμένεται να ζητήσει έκακτο euro summit, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα συνεχιστεί η τήρηση της συμφωνίας του Ιουλίου του 2015, κάτι το οποίο εμμέσως πλην σαφώς τα κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι δεν πραγματοποιείται.

Αφορμή της κίνησης αυτής στάθηκε η οριστική ματαίωση της πραγματοποίησης έκτακτου Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη εξαιτίας των αποστάσεων μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών -ιδιαίτερα του ΔΝΤ- σχετικά με τη νομοθέτηση έκτακτων μέτρων τα οποία θα ληφθούν εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτεγενή πλεονάσματα.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται εξαιρετικά αρνητική, καθώς η επιδίωξη για ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το Πάσχα δεν επετεύχθει, ενώ ήδη η ανησυχία για την κατάσταση της ρευστότητας στα δημόσια ταμεία εντείνεται όσο περνούν οι μέρες.

Όπως όλα δείχνουν, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν πείστηκε για την αποτελεσματικότητα της ελληνικής πρότασης περί θεσμοθέτησης ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, σε περίπτωση αποκλίσεων.

Πρόταση που κατέθεσε η ελληνική πλευρά τη Μεγάλη Τρίτη στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών στο Χίλτον, με το ΔΝΤ να εκφράζει ενστάσεις.