Ο Τζο Μπάιντεν θέλει οι μεγάλες εταιρείες να αρχίσουν να πληρώνουν φόρους

Ο Τζο Μπάιντεν θέλει οι μεγάλες εταιρείες να αρχίσουν να πληρώνουν φόρους
epa08268373 Former US Vice President and Democratic presidential candidate Joe Biden speaks during his Super Tuesday event at the Baldwin Hills Recreational Center in Los Angeles, California, USA, 03 March 2020. Fourteen states are holding their primaries with more than one third of the total pledged delegates in the Democratic primaries to be awarded on Super Tuesday. EPA/ETIENNE LAURENT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε συνδυασμό με τις αυξήσεις του φόρου εισοδήματος και της μισθοδοσίας για άτομα υψηλού εισοδήματος, καθώς και άλλες προτάσεις, το σχέδιο Μπάιντεν θα αυξήσει τα ομοσπονδιακά έσοδα κατά 4 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, σύμφωνα με το Κέντρο Φορολογικής Πολιτικής.

του Rey Mashayekhi

Οι ειδικοί επί της φορολογίας έχουν ρίξει μια ματιά στο πρόγραμμα εταιρικής φορολογίας του Τζο Μπάιντεν– και φαίνεται ότι η εταιρική Αμερική θα κληθεί να ξυπνήσει μάλλον απότομα από τον λήθαργό της.

Ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών προτείνει αλλαγές στον εταιρικό φορολογικό κώδικα που θα εμποδίσουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Αμερικής να χρησιμοποιούν νομικά «παραθυράκια» για να μειώνουν τις ομοσπονδιακές φορολογικές εισφορές τους στο- περίπου!- μηδέν.

Εκτός από την αύξηση του φορολογικού συντελεστή εταιρειών στο 28%, από το 21% που είναι σήμερα, το σχέδιο του Μπάιντεν θα θεσπίσει έναν ελάχιστο φόρο 15% στα κέρδη που αναφέρουν οι εταιρείες στους επενδυτές, ανέφερε η Wall Street Journal την περασμένη Τρίτη. Θα διπλασιάσει επίσης τον υφιστάμενο φορολογικό συντελεστή στα κέρδη από το εξωτερικό που αναφέρουν οι αμερικανικές εταιρείες, από 10,5% σε 21%, σύμφωνα με ανάλυση του Κέντρου Φορολογικής Πολιτικής.

Οι κινήσεις θα αντιστρέψουν ουσιαστικά τη σημαντική αναθεώρηση της αμερικανικής φορολογικής νομοθεσίας από την κυβέρνηση Τραμπ, μέσω του Νόμου περί Φορολογικών Περικοπών και Θέσεων Εργασίας του 2017. Σε συνδυασμό με τις αυξήσεις του φόρου εισοδήματος και της μισθοδοσίας για άτομα υψηλού εισοδήματος, καθώς και άλλες προτάσεις, το σχέδιο Μπάιντεν θα αυξήσει τα ομοσπονδιακά έσοδα κατά 4 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, σύμφωνα με το Κέντρο Φορολογικής Πολιτικής.

Επίσης, πιθανότατα θα τερματίσει μια εποχή κατά την οποία εξαιρετικά κερδοφόροι εταιρικοί κολοσσοί όπως η Amazon χρησιμοποιούν τον φορολογικό κώδικα προς όφελός τους- και στην πορεία μειώνουν τον ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος που καταβάλλουν στο απολύτως ελάχιστο.

Η Amazon, από την πλευρά της, δεν έχει διστάσει να απαντήσει με δριμύτητα στις επιθέσεις της εκστρατείας του Μπάιντεν κατά των φορολογικών πρακτικών της. Πολλοί, εξάλλου, ισχυρίζονται ότι εταιρικές φορολογικές πολιτικές όπως αυτές που προτείνονται από την εκστρατεία του Μπάιντεν αποτρέπουν τις εταιρείες από τη χρήση φορολογικών ελαφρύνσεων που σκοπό έχουν να ενθαρρύνουν επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας και ενισχύουν την οικονομία των ΗΠΑ.

Πώς νιώθουν οι CEO των μεγαλύτερων εταιρειών της Αμερικής; Σύμφωνα με στοιχεία του Center for Responsive Politics, οι περισσότεροι από τους μεγάλους πολιτικούς δωρητές που ηγούνται εταιρειών του δείκτη S&P 500 αύξησαν τις δωρεές τους στους Ρεπουμπλικάνους κατά το δεύτερο τρίμηνο.