Ο Βαλς έδωσε διαπιστευτήρια υπακοής στην Μέρκελ

Ο Βαλς έδωσε διαπιστευτήρια υπακοής στην Μέρκελ

Ο Γάλλος πρωθυπουργός επισκέφθηκε την καγκελαρία, που του έδωσε «συγχαρητήρια» και του διεμήνυσε να συνεχίσει τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς επισκέφθηκε σήμερα την καγκελαρία για να συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ , στο πλαίσιο των επαφών που ξεκινάει η Γερμανίδα καγκελάριος.

Όπως αναμενόταν ο Γάλλος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η Γαλλία θα αναλάβει τις ευθύνες της, θα εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και θα φέρει αποτέλεσμα παρά τις δυσκολίες, με την Άνγκελα Μέρκελ ευχαριστημένη από όσο άκουσε να δηλώνει εντυπωσιασμένη από τον αριθμό των μέτρων που αποφάσισε το Παρίσι.

«Η Γαλλία δεν είναι το ασθενές παιδί της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Βαλς και ζήτησε από τον γερμανικό λαό να έχει εμπιστοσύνη στη χώρα του, ενώ έκανε λόγο για την επιθυμία της κυβέρνησής του να δει την Γερμανία να διαδραματίζει ενεργότερο ρόλο στα θέματα ανάπτυξης. Επισήμανε μάλιστα ότι η Γαλλία θα προσπαθήσει να μιμηθεί την Γερμανία, η οποία πριν από δέκα χρόνια από ασθενής της Ευρώπης έγινε η ατμομηχανή ανάπτυξης της Ευρώπης, εφόσον όμως και η ίδια η Γερμανία ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση, ενώ παραδέχθηκε ότι είναι «απολύτως απαραίτητο» να συνεχιστούν οι προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση και να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια.

«Κατανοώ τις αμφιβολίες και τα ερωτήματα από τον γερμανικό λαό, τους αντιπροσώπους του και πολλές φορές τον Τύπο, πολλούς που λένε: ‘έχουμε υποφέρει με μεταρρυθμίσεις και οι Γάλλοι δεν είναι σε θέση να τις κάνουν. Και αν δεν τις κάνουν, αυτό δεν είναι καλό για την Γερμανία’. Οι Γερμανοί συμπαθούν τους Γάλλους όταν τηρούν τις υποσχέσεις τους. Και οι Γάλλοι συμπαθούν τους Γερμανούς όταν προσπαθούν να τους καταλάβουν», δήλωσε ο κ. Βαλς, η κυβέρνηση του οποίου έχει ανακοινώσει ότι δεν θα επιτύχει τον στόχο του 3% για το έλλειμμα ούτε τα έτη 2015 και 2016.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος απέφυγε πάντως να σχολιάσει το θέμα, τονίζοντας ότι είναι θέμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποφασίσει εάν θα δοθεί στο Παρίσι παράταση χρόνου. Στην Επιτροπή παρέπεμψε και για την αξιολόγηση των «φιλόδοξων», όπως είπε, μέτρων που της παρουσίασε ο κ. Βαλς.

«Ο Μανουέλ Βαλς μόλις μου παρουσίασε την μεταρρυθμιστική του ατζέντα και νομίζω ότι πρόκειται για έναν εντυπωσιακό αριθμό μέτρων που λαμβάνει η Γαλλία. Βλέπω αυτές τις σπουδαίες προσπάθειες και την αξιολόγησή τους θα κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Γαλλία βρίσκεται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα φάση, με πολλές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες και βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση. Νομίζω ότι συμφωνεί σε αυτό όλη η Ευρώπη», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, η οποία ανέδειξε την σημασία της προσπάθειας που πρέπει να καταλάβουν και οι δύο χώρες, ώστε, όπως είπε, «το ευρώ να καταστεί μονίμως σταθερό νόμισμα, να τονωθεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη και να ενισχυθεί η αξιοπιστία των ευρωπαϊκών αποφάσεων, όπως είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Αύριο ο κ. Βαλς θα μιλήσει στο ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών, τις εργασίες του οποίου θα ανοίξει η Καγκελάριος Μέρκελ.

Διαβάστε ακόμη: 

«Σημάδια ελπίδας» βλέπει το Βερολίνο στην Ελλάδα