Ο «βαρύς χειμώνας» των διαπραγματεύσεων

Ο «βαρύς χειμώνας» των διαπραγματεύσεων
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Α. ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Να λύσει τον ¨γόρδιο δεσμό¨ θα επιχειρήσει ο Αλέξης Τσίπρας με τις επαφές που θα κάνει σε Βρυξέλλες και Βερολίνο.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Σε “τεντωμένο σχοινί” ανάμεσα στο τρίγωνο ΔΝΤ, Βερολίνο και ΕΕ κινείται η ελληνική πλευρά για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έθεσε χθες, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το νέο χρονοδιάγραμμα για την επιτυχή ολοκλήρωση των συζητήσεων μέσα στον Ιανουάριο.

Ο συμβιβασμός που θέλει να πετύχει η ελληνική πλευρά κάθε άλλο παρά εύκολος φαντάζει. Το προαπαιτούμενο που έχει τεθεί για μη νομοθέτηση νέων μέτρων από το τέλος του προγράμματος και μετά προσκρούει επάνω στον “τοίχο” της Ουάσινγκτον.

Η πιο ρεαλιστική λύση αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι η επέκταση του “κόφτη” για τρία επιπλέον χρόνια με “υποσχετική” για ενεργοποίησή του σε περίπτωση αποκλίσεων.

Είναι σαφές πως η τακτική που επελέγη από την κυβέρνηση τα τελευταία 24ωρα είναι η ευθεία σύγκρουση με το Ταμείο με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να βάλουν κατά των επιλογών του.

Ουσιαστικά αύριο ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις που θα έχει με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τον Μάρτιν Σούλτς, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Μάρκ Ρούτε έχει να θέσει δυο διαφορετικα ζητήματα. Από τη μια είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης με τα εργασιακά και το δημοσιονομικό του 2018 και από την άλλη το μείζον θέμα των πλεονασμάτων από το 2018 και μετά, όπου πιέζει το ΔΝΤ.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο φαίνεται να επενδύουν πολλά στη θετική στάση των Ευρωπαίων ώστε να απεγκλωβιστεί η Ελλάδα από την δύσκολη θέση που έχει βρεθεί. Το γεγονός ότι η ΕΕ διαφώνησε με το άρθρο των στελεχών του Ταμείου, υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι το πρόγραμμα βγαίνει ¨ήταν ένα καλό δείγμα¨ τόνιζαν χθες κορυφαία στελέχη.

Υπήρξαν εκτιμήσεις πως από τη στιγμή που το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του προγράμματος ενδεχομένως να σημαίνει την απροθυμία του Ταμείου να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να είναι μια τεχνητή κρίση προκειμένου να αυξηθεί η πίεση για την λήψη νέων μέτρων. Η λύση της συμμετοχής του ως τεχνικού συμβούλου φαίνεται πως είναι για άλλη μια φορά ένα πιθανό σενάριο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου προκλήθηκε μεγάλος θόρυβος από το συγκεκριμένο άρθρο για αυτό, άλλωστε προχώρησαν σε παράθεση στοιχείων που καταδεικνύουν τις εσφαλμένες εκτιμήσεις στις οποίες προχώρησε το Ταμείο στην διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και συνεπώς την αξιοπιστία του.

Νέες εξαγγελίες από τη Θεσσαλονίκη
Αύριο στη 1.30 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ, ενώ σήμερα πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες θα έχει συσκέψεις στη Θεσσαλονίκη με δημάρχους της πόλης. Από την συμπρωτεύουσα αναμένεται να ανακοινώσει την επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων στις δυτικές περιοχές.

Το Κυπριακό σήμερα στις Βρυξέλλες
Με την παρουσία του Νίκου Κοτζιά και του Ιωάννη Κασουλίδη θα πραγματοποιηθεί αργά το απόγευμα στις Βρυξέλλες η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Αναστασιάδη σε μια προσπάθεια Ελλάδα και Κύπρος να καθορίσουν μια κοινή γραμμή ενόψει της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου.

Θα είναι η πρώτη συνάντηση των δυο ηγετών μετά το ναυάγιο των τελευταίων συνομιλιών και το κύριο αντικείμενο της συζήτησης θα είναι το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Πηγή: News247