Ο «βασιλιάς» της μπύρας θέτει σε προτεραιότητα την αειφορία

Ο «βασιλιάς» της μπύρας θέτει σε προτεραιότητα την αειφορία
epa04975696 (FILE) A file picture dated 27 February 2013 shows CEO of Anheuser-Busch InBev Carlos Brito speaking during a press conference at the company's headquarters in Leuven, Belgium. According to media reports on 13 October 2015, the world's largest beer company, Anheuser-Busch InBev, struck a deal to buy its largest rival, SABMiller, the two companies announced on their websites. Belgium-based AB Inbev produces brands including the Beck's and Budweiser beer labels, while British-South African firm SABMiller produces Foster's beer, among others. EPA/JULIEN WARNAND Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το όραμα του CEO της μεγαλύτερης ζυθοποιίας στον κόσμο για την εταιρεία του μπορεί να ευνοήσει το περιβάλλον όσο η απομάκρυνση 48.000 οχημάτων από τον δρόμο κάθε μέρα.

της Susie Gharib 

Την επόμενη φορά που πιείτε μια μπύρα Budweiser, κοιτάξτε προσεκτικά το κουτάκι. Εάν έχει ένα σύμβολο που λέει «ηλεκτρική ενέργεια 100% από ανανεώσιμες πηγές», τότε θα σημαίνει ότι παρασκευάστηκε με τη χρήση αιολικής ή ηλιακής ενέργειας.

Ο Carlos Brito, διευθύνων σύμβουλος της Anheuser Busch-InBev, στην οποία ανήκει η Budweiser, λέει ότι η βιωσιμότητα είναι προτεραιότητά του.

«Η αειφορία είναι η δουλειά μας» εξηγεί. «Η μπύρα σχετίζεται άμεσα με το νερό και τα γεωργικά προϊόντα. Έτσι, αν βρίσκομαι σε μια κοινότητα όπου δεν υπάρχει νερό ή η οι καλλιέργειες δεν πάνε καλά, δεν έχω τρόπο να παράγω μπύρα».

Ο Brito έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2025 όλες οι μπύρες Bud που πωλούνται σε όλο τον κόσμο να χρησιμοποιούν ανακυκλωμένες συσκευασίες και όλος ο ηλεκτρισμός να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Επί του παρόντος, η Budweiser πουλάει 41 εκατομμύρια κουτάκια Bud ημερησίως και η εταιρεία αναφέρει ότι η μετάβαση στην ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στις λειτουργίες παρασκευής ζύθου, ισοδυναμεί με το να απομακρύνεις 48.000 αυτοκίνητα από τους δρόμους κάθε μέρα.

Αυτή είναι μια τεράστια υπόσχεση από την AB InBev – πρόκειται για τη μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο με ετήσια έσοδα 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ εμφανίζεται και στη λίστα Global 500 του Fortune με τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου.

Μέχρι στιγμής, τονίζει ο Brito, η ανατροφοδότηση από τους προμηθευτές και τους πελάτες είναι θετική. «Οι άνθρωποι είναι πολύ ευγνώμονες», λέει, «που μπορούν να αγοράσουν μια μπύρα και να αισθανθούν καλά που επιλέγουν μια μπύρα που παρασκευάζεται με ηλεκτρική ενέργεια 100% από ανανεώσιμες πηγές».

Ο Brito είναι ένας από τους πολλούς διευθύνοντες συμβούλους που ασχολούνται με σημαντικά κοινωνικά ζητήματα στο πλαίσιο της βασικής επιχειρηματικής τους στρατηγικής. Όπως και πολλοί άλλοι εταιρικοί ηγέτες που παραβρέθηκαν στο συνέδριο CEO Initiative του Fortune, ο Brito πιστεύει ότι το να κάνεις το καλό για την κοινωνία είναι μέρος της καθημερινής ευθύνης του ως ηγέτης.

«Όταν οι άνθρωποι βλέπουν μια εταιρεία, δεν κοιτάνε μόνο αυτό που προσφέρεις από πλευράς προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και τι βρίσκεται πίσω από αυτά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες», επισημαίνει. «Ποιες είναι οι αξίες στις οποίες πιστεύεις; Ποιες λύσεις προσπαθείς να προωθήσεις σε σχέση με το σύνολο της κοινότητας; Κι όλο αυτό βοηθά τη φήμη σου».