O βασιλιάς της σαρακοστής

O βασιλιάς της σαρακοστής

Για τις επόμενες σαράντα ημέρες γίνεται το Νο1 γλυκό. Ο λόγος για τον χαλβά ή καλύτερα για τον Μακεδονικό Χαλβά που είναι μακράν η πρώτη επιλογή.

Η φήμη του ταξιδεύει από… στόμα σε στόμα και μολονότι θα τον βρείτε σε τουλάχιστον 17 διαφορετικές εκδοχές, σε όλες, μα όλες, τον συνοδεύει μια κόρη… Μακεδονίτισσα, ως σήμα κατατεθέν. Αρέσκεται να συνδυάζει το παραδοσιακό με το σύγχρονο, αλλά πάντοτε θα τον γευτείτε με βουτυράτο άρωμα, ινώδη και μαστιχωτή υφή και με τόση ενέργεια που θα σας κάνει… τούρμπο! Στην κλασική του εκδοχή προτιμά τη γεύση της βανίλιας, συχνά σε συνδυασμό με κακάο και διάφορους ξηρούς καρπούς, ενώ ενίοτε τσαλαβουτά σε σοκολάτα υγείας ή γάλακτος και πειραματίζεται με μέλι, καρύδια, μαστίχα Χίου και με σησάμι ολικής αλέσεως. Καθαρά Δευτέρα προσεχώς, αγαπητοί μου, και επειδή κούλουμα χωρίς χαρταετό, κρασί, φασόλια, ταραμά, λαγάνα, ελιές και χαλβά δεν γίνεται, το WE του News247.gr, δεν θα μπορούσε να κλείσει τα μάτια και να πετάει… αετό. Ψάξαμε, μάθαμε περισσότερα για τον Έλληνα… Βασιλιά του χαλβά, τη βορειοελλαδική εταιρεία τροφίμων Αφοί Χαϊτογλου, που έχει γίνει συνώνυμο του προϊόντος και σας την συστήνουμε.

Ο μεγαλύτερος επεξεργαστής σησαμιού στην Ευρώπη

Βάσει της δυναμικότητάς της σήμερα η Αφοί Χαϊτογλου είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία επεξεργασίας σησαμιού σε όλη την Ευρώπη. Σε ετήσια βάση χρησιμοποιεί πάνω από 20.000 τόνους σουσάμι, το οποίο επεξεργάζεται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, συνολικής στεγασμένης επιφάνειας 70.000 τ.μ., που διατηρεί στο Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης.

«Ο χαλβάς παράγεται από το ταχίνι, δηλαδή 100% αλεσμένο σουσάμι, με αποτέλεσμα να διατηρεί ακέραιες όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του πολύτιμου αυτού σπόρου», μας εξηγεί η κ. Λήδα Παπάζογλου, marketing manager της Αφοί Χαϊτογλου, διευκρινίζοντας ότι «στην παραγωγή του ταχινιού, η επιχείρηση χρησιμοποιεί αποκλειστικά σουσάμι αρίστης ποιότητας, το οποίο αφού επεξεργαστεί μέσα από μηχανικές μεθόδους, όσον αφορά στο πλύσιμο, την απομάκρυνση ξένων σωμάτων κ.λπ., αλέθεται σε πέτρινους μύλους, χωρίς τη χρήση χημικών ή άλλων ουσιών και καβουρδίζεται».

Η Ελλάδα, βέβαια, από το 1965 και εντεύθεν δεν είναι αυτάρκης σε σουσάμι, με συνέπεια η πρώτη ύλη να εισάγεται από το Σουδάν και την Αιθιοπία, όπου η Αφοί Χαϊτογλου έστησε ένα σύστημα παρακολούθησης της καλλιέργειας με τη δική της τεχνογνωσία, σε περιοχές και ποικιλίες που έχει καθορίσει, για να ανταποκρίνονται στα ποιοτικά standard που θέτει.

Στο πρόσφατο παρελθόν η επιχείρηση αποπειράθηκε την ανασύστασης της καλλιέργειας σησαμιού στην Ελλάδα, με εγκλιματισμό σπόρου και τη βοήθεια ειδικών της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, αλλά το πρόγραμμα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Αδύνατο σημείο, το γεγονός ότι η συλλογή του σησαμιού δεν μηχανοποιείται (σ. σ. χαλάει την ποιότητα η χρήση μηχανικών μέσων), που σημαίνει ότι θα έπρεπε να υιοθετηθεί η λύση της συλλογής στο χέρι, η οποία, όμως, όπως έχει αναφερθεί, ήταν εκτός κλίμακας ελληνικής οικονομίας.Πέραν του ταχινιού, που αποτελεί το βασικό συστατικό του, ο χαλβάς περιέχει επίσης ένα μείγμα γλυκαντικών, όπως σιρόπι γλυκόζης – φρουκτόζης ή φρουκτόζη ή μέλι, ενώ κατά περίπτωση και αναλόγως τη γεύση, προστίθεται κακάο, αμύγδαλα ή άλλοι ξηροί καρποί.

Ζύμωμα στο χέρι, όπως επιτάσσει η παράδοση

Παρά το σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και την εν γένει αυτοματοποίηση της μονάδας της Αφοί Χαϊτογλου, στην παραγωγή του χαλβά ακολουθείται και σήμερα η μέθοδος του ζυμώματος στο χέρι. Μάστορες με εμπειρία και με μυστικά που περνάνε από πατέρα σε γιό και από γενιά σε γενιά, πλάθουν υπομονετικά την καυτή πρώτη ύλη (θερμαίνεται στους 70 βαθμούς Κελσίου πριν την πιάσουν στα χέρια τους), μέσα σε μεγάλες λεκάνες, μέχρι να δώσουν στο χαλβά την κατάλληλη ινώδη και μαστιχωτή μορφή, ώστε να διασφαλίζεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με βάση την ελληνική παράδοση. Όσοι έχουν δοκιμάσει ζεστό χαλβά, που ζυμώνεται εκείνη την ώρα, μιλούν για ανεπανάληπτη γευστική εμπειρία με βουτυράτο άρωμα, που ξυπνά μνήμες από την παιδική ηλικία.

Ακολουθώντας αυτή την παραδοσιακή πρακτική η βορειοελλαδική επιχείρηση παράγει 17 διαφορετικές γεύσεις χαλβά, οι οποίες κυκλοφορούν σε μια ευρεία γκάμα συσκευασιών, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των καταναλωτών. «Οι συσκευασίες ποικίλλουν. Υπάρχουν ατομικές μερίδες (bars) των 40 γραμμαρίων, που είναι πολύ πρακτικές για το γραφείο, το σχολείο και το γυμναστήριο ή την εκδρομή, συσκευασίες των 400 γραμμαρίων, που είναι και οι πιο συνηθισμένες στα ράφια των super markets, καθώς και μεγαλύτερες συσκευασίες, που πωλούνται τμηματικά στα ψυγεία των αλυσίδων», εξηγεί η κ. Παπάζογλου. Παραδέχεται δε, ότι κάθε χρόνο την περίοδο της Σαρακοστής, που αποτελεί κατεξοχήν περίοδο αιχμής για την εταιρία, παρατηρείται αύξηση των πωλήσεων στο χαλβά, στο ταχίνι, στα spreads ταχινιού (με κακάο, με φρουκτόζη, πρoβιοτικές ίνες, με μέλι, πορτοκάλι), στα παστέλια, στο σησαμέλαιο και σε διάφορα άλλα νηστίσιμα προϊόντα.

Για να καλυφθεί η ενισχυμένη ζήτηση την περίοδο της νηστείας, η Αφοί Χαϊτογλου αυξάνει την παραγωγή της, αλλά η διαφοροποίηση δεν είναι και ιδιαίτερα μεγάλη σε σχέση με τους όγκους παραγωγής κατά τις περιόδους εκτός αιχμής. Και αυτό γιατί, όπως τονίζεται, τα τελευταία χρόνια ο καταναλωτής έχει αναγνωρίσει τη διατροφική αξία του χαλβά και του ταχινιού, καθώς πρόκειται για υγιεινή τροφή, πολύ πλούσια σε ενέργεια, με αποτέλεσμα να τα εντάσσει ολοένα και περισσότερο στην καθημερινή του διατροφή, διατηρώντας τη ζήτηση –κατά συνέπεια και την παραγωγή- σε υψηλά επίπεδα σχεδόν όλο το χρόνο.Εκτός από την εσωτερική αγορά τα προϊόντα της εταιρίας εξάγονται και σε περισσότερες από 52 χώρες σε όλο τον κόσμο με τις πωλήσεις εξωτερικού να καλύπτουν περίπου το μισό του ετήσιου κύκλου εργασιών. Βασικοί προορισμοί για τα προϊόντα της Αφοί Χαϊτογλου, είναι αγορές όπως αυτές των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας, των χωρών της Ευρώπης, ενώ σημαντικές ποσότητες απορροφώνται στη Μέση Ανατολή και στην Ασία. Ειδικά στην Ευρώπη η αγορά που ξεχωρίζει με διαφορά είναι η γερμανική, ενώ καλή πορεία γενικότερα καταγράφουν οι πωλήσεις όπου υπάρχουν μεγάλες ομογενειακές κοινότητες.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr