Ο «βασιλιάς» των ομολόγων θέλει να δανειστεί «ένα πεντάκις εκατομμύριο δολάρια»

Ο «βασιλιάς» των ομολόγων θέλει να δανειστεί «ένα πεντάκις εκατομμύριο δολάρια»
Jeffrey Gundlach, chief executive and chief investment officer of DoubleLine Capital, speaks during the Sohn Investment Conference in New York May 4, 2015. REUTERS/Brendan McDermid - RTX1BJND

«Αφού η Γερμανία δανείζεται με αρνητικά επιτόκια, γιατί να μην μπορούμε κι εμείς», λέει ο Τζέφρι Γκούντλαχ.

Ο Τζέφρι Γκούντλαχ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επενδύσεων DoubleLine, αστειεύτηκε με μια από τις παραξενιές του 2015: Μερικές αποδόσεις έχουν αψηφήσει τους κανόνες και έχουν γίνει αρνητικές.

Αυτό σημαίνει ότι αντί να πληρώνουν τόκους, ορισμένοι εκδότες ομολόγων όπως η Γερμανία και η Nestle κερδίζουν χρήματα όταν δανείζονται από τους επενδυτές. Είναι το ακριβώς αντίθετο από τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ομολόγων.

«Θα ήθελα να δανειστώ μερικά πεντάκις εκατομμύρια δολάρια με αρνητικό επιτόκιο. Εάν η Γερμανία μπορεί να δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο, τότε γιατί να μην μπορούμε κι εμείς»; δήλωσε ο Γκούντλαχ την Τρίτη το βράδυ κατά τη διάρκεια ενός webcast με επενδυτές της DoubleLine.

«Ανόητοι» επενδυτές αγόρασαν τα γερμανικά ομόλογα: τα σχόλια του Γκούντλαχ τονίζουν πόσο ξέφρενες είναι φέτος οι αγορές ομολόγων.

Το φαινόμενο των «αρνητικών επιτοκίων» έχει ενισχυθεί από τους φόβους για την οικονομία της Ευρώπης. Μερικοί ανησυχούν τόσο πολύ για τον αποπληθωρισμό στην Ευρώπη που νομίζουν ότι θα χάσουν λιγότερα χρήματα από την αγορά ομολόγων, με αρνητικά επιτόκια, από ότι μέσω επενδύσεων σε μετρητά. Στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρενέβη με πρόσθετες κινήσεις έκτακτης ανάγκης που μείωσαν περαιτέρω τις αποδόσεις.

Τα βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα στο Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Σουηδία, έχουν όλα αρνητικό πρόσημο και αποδόσεις, ένα σημάδι ενός ράλι ομολόγων. (Οι αποδόσεις πέφτουν, όταν αυξάνονται οι τιμές των ομολόγων).

Αλλά η κατανόηση της αγοράς ομολόγων είναι δύσκολη τον τελευταίο καιρό. Μόλις πριν από δύο μήνες, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου φλέρταρε με αρνητικό πρόσημο. Μετά από μια δραματική ανάκαμψη, ανέκαμψε άνω του 1% την Τετάρτη, για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο.

Το κύμα πωλήσεων έχει πλήξει και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Το 10ετές ομόλογο είχε απόδοση που άγγιξε το 2,46% την Τετάρτη – το υψηλότερο επίπεδο από το περασμένο φθινόπωρο.

Ίσως η φούσκα των ομολόγων σπάει; Παρότι ο Γκούντλαχ θεωρεί ότι είναι ανόητο οι αποδόσεις να γίνονται αρνητικές, ο ίδιος πιστεύει ότι το ξεπούλημα στην αγορά ομολόγων μπορεί να είναι υπερβολικό.
«Εικάζω ότι το ανώτατο όριο στις αποδόσεις θα σταματήσει ίσως αυτή την εβδομάδα», είπε.

Αυτό σημαίνει ότι ο Γκούντλαχ δε θεωρεί έξυπνη ιδέα οι επενδυτές να ξεφορτώνονται ομόλογα μόνο και μόνο επειδή οι αποδόσεις έχουν σκαρφαλώσει υψηλότερα τον τελευταίο καιρό. Ο ίδιος πιστεύει ότι το ράλι των ομολόγων θα φέρει την απόδοση του 10ετούς ομολόγου πίσω στο επίπεδο του 2015, περίπου 2,19%.

Ο Γκούντλαχ αισθάνεται καλά για τις αγορές του, εκτός αν το ξεπούλημα ομολόγων επιδεινωθεί περαιτέρω.

«Να αρχίσετε να φοβάστε, αν η απόδοση του 10ετούς σκαρφαλώσει πάνω από 2,6%», είπε.