Ο Βενιζέλος αντεπιτίθεται και καρφώνει Παπανδρέου για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ

Ο Βενιζέλος αντεπιτίθεται και καρφώνει Παπανδρέου για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ

“Καλή η συσπείρωση, αλλά όχι αναπαλαίωση” και “Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν μπορεί να πάει μακριά έτσι”, υποστήριξε ο Βενιζέλος.

Καθόλου ενθουσιασμένος δεν είναι με την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου ο Ευάγγελος Βενιζέλος και δεν το έκρυψε μιλώντας στην κεντρική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ την πρώτη του, πολυαναμενόμενη, παρέμβαση μετά την επισημοποίηση της ένταξης του ΚΙΔΗΣΟ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι “Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν μπορεί να πάει μακριά έτσι”, δηλαδή συμπεριλαμβάνοντας ως ισότιμους συνομιλητές τέσσερα σχήματα, εκ των οποίων -όπως σημείωσε με νόημα, “καρφώνοντας” τον κ.Παπανδρέου για τα χρέη του Κινήματος- το ένα εμφανίζεται ως εκφραστής του γνήσιου ΠΑΣΟΚ χωρίς το βεβαρημένο brand και το χρεωμένο ΑΦΜ.

Δήλωσε επίσης ότι “κάποιοι οφείλουν μία συγνώμη” γιατί “εγκατέλειψαν το πλοίο σαν τα ποντίκια” όταν όπως είπε ο ίδιος έδινε μάχες.

Ο κ.Βενιζέλος εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος με το Ποτάμι και υπογράμμισε την ανάγκη σαφήνειας του στίγματος της παράταξης, καθώς όπως σημείωσε με νόημα: “Δε συγχωρείται πολιτικά οποιοδήποτε φλερτ με το λαϊκισμό στο όνομα της επαφής με ένα παλαιο-ΠΑΣΟΚ ακροατήριο.”

Ο κ.Βενιζέλος ειδικότερα, αφού περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα τα δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ (“Τώρα φαίνεται το μέγεθος της βλάβης των τελευταίων δύο ετών”, είπε χαρακτηριστικά), υποστήριξε ότι: “Η χώρα χρειάζεται εθνική και κοινωνική ενότητα. Εθνική στρατηγική. Σοβαρή διαπραγμάτευση που θα δίνει προοπτική. Σε αυτήν την εθνική αποστολή διάσωσης ο ρόλος μας πρέπει να είναι καθοριστικός, αποτελεσματικός, αλλά όχι δημαγωγικός ή λαϊκιστικός.”

Μιλώντας στο όνομα όσων έμειναν πιστοί στη θέση τους, που άνοιξαν τη μεγάλη ελπίδα της Ελιάς και είδαν τον περονόσπορο, που αγωνίστηκαν να μείνει η χώρα όρθια

Συνέχισε λέγοντας: “Ναι στην ενότητα” πρόσθεσε όμως ότι: “Μιλώντας στο όνομα όσων έμειναν πιστοί στη θέση τους, που άνοιξαν τη μεγάλη ελπίδα της Ελιάς και είδαν τον περονόσπορο, που αγωνίστηκαν να μείνει η χώρα όρθια, στο όνομα όλων αυτών οφείλω να πω ενότητα και συσπείρωση δε σημαίνει αναπαλαίωση. Κάποιοι χρωστούν τουλάχιστον μία εξήγηση, κάποιοι οφείλουν μία συγγνώμη”.

Όταν άλλοι έφευγαν σαν τα ποντίκια από βυθιζόμενο πλοίο εγώ επωμίστηκα όλα τα βάρη

Είπε μάλιστα πως: “Όταν άλλοι έφευγαν σαν τα ποντίκια από βυθιζόμενο πλοίο εγώ επωμίστηκα όλα τα βάρη. Είμαι πάντα ο πρώτος στόχος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ”, σχολιάζοντας ότι για εκείνον η πολιτική δεν είναι άσκηση ψυχρού αίματος.

Οργανωτικά το σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης όπως διαμορφώνεται δεν μπορεί να πάει μακριά

“Οργανωτικά το σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης όπως διαμορφώνεται δεν μπορεί να πάει μακριά. Δεν έχουμε επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ισότιμη πλέον συμμετοχή τεσσάρων οντοτήτων στη δημοκρατική παράταξη. Με μια συλλογική ηγεσία που την αποτελούν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ο επικεφαλής των κινήσεων και ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ. Μόνο που η μία οντότητα από αυτές εμφανίζεται ως το αυθεντικό και αδάμαστο ΠΑΣΟΚ, και ταυτοχρόνως ως το ΠΑΣΟΚ χωρίς το βεβαρημένο brand, αλλά και χωρίς το υπερχρεωμένο ΑΦΜ”, συνέχισε σε αιχμηρό ύφος ο κ.Βενιζέλος.

Εξέφρασε την άποψη ότι η πρόσκληση σε άλλα κόμματα, όπως το Ποτάμι, πρέπει να είναι ανοιχτή, συνεχής και επίμονη. Ζήτησε ειδικότερα να επαναληφθεί η πρόσκληση προς όλους (παρά το ναυάγιο που είχε επέλθει στις συζητήσεις, καθώς το Ποτάμι ζητούσε αυτοδιάλυση των κομμάτων που θα μετέχουν σε ένα νέο φορέα και εκλογή αρχηγού από τη βάση), προκειμένου όπως είπε “να προχωρήσουμε σε ολοκληρωμένες ενοποιητικές διαδικασίες” αλλά και καθώς “Το κυριότερο ζήτημα είναι η σαφήνεια της δημοκρατικής παράταξης”. Στο σημείο αυτό μάλιστα τόνισε: Δε συγχωρείται πολιτικά οποιοδήποτε φλερτ με το λαϊκισμό στο όνομα της επαφής με ένα παλαιο-ΠΑΣΟΚ ακροατήριο.”

Η λύση από τις εκλογές δε μπορεί να είναι η παλινόρθωση της δεξιάς. Διεκδικούμε την υψηλότερη επίδοση

Ο κ.Βενιζέλος εκτίμησε ότι: “Η λύση από τις εκλογές δε μπορεί να είναι η παλινόρθωση της δεξιάς. Διεκδικούμε την υψηλότερη επίδοση. Η χώρα μετά τις εκλογές χρειάζεται να αποκτήσει κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να μετάσχει, χωρίς η πορεία της χώρας να εξαρτάται από λανθασμένες αποφάσεις.”

Δείτε την ομιλία του:

Πηγή: News247